Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Krakowa do Makarskiej?

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Akaki
Podróżnik
Z Krakowa do Makarskiej?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akaki » 20.05.2011 20:53

Witam wszystkich.
Jeszcze nie dorobiłem się niestety prawa jazdy, a na Chorwację w tym roku dostać się po prostu muszę, inaczej będę wył. Z racji braku własnego środka transportu myślałem o miejscu, w którym z jednej strony byłoby co robić, a z drugiej w niedalekiej okolicy byłyby też dzikie, nie wylane betonem plaże, stąd też wybór padł (słusznie?) na Makarską. W tak zwanym międzyczasie zrobił się koniec maja, a planowanie okazało się nie być takim hop siup jak myślałem...
W związku z powyższym, ufnie piszę :) : czy ktoś może podzieli się informacjami co do dotarcia do Makarskiej? Ponadto: rezerwować kwaterę na stronie typu apartamentychorwacja.pl, czy jechać w ciemno? Między 9 a 17 lipca będą miejsca w sensownym przedziale cenowym (np. 40 euro/noc)?
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 21.05.2011 06:19

Akaki napisał(a):Witam wszystkich.
Jeszcze nie dorobiłem się niestety prawa jazdy, a na Chorwację w tym roku dostać się po prostu muszę, inaczej będę wył. Z racji braku własnego środka transportu myślałem o miejscu, w którym z jednej strony byłoby co robić, a z drugiej w niedalekiej okolicy byłyby też dzikie, nie wylane betonem plaże, stąd też wybór padł (słusznie?) na Makarską. W tak zwanym międzyczasie zrobił się koniec maja, a planowanie okazało się nie być takim hop siup jak myślałem...
W związku z powyższym, ufnie piszę :) : czy ktoś może podzieli się informacjami co do dotarcia do Makarskiej? Ponadto: rezerwować kwaterę na stronie typu apartamentychorwacja.pl, czy jechać w ciemno? Między 9 a 17 lipca będą miejsca w sensownym przedziale cenowym (np. 40 euro/noc)?

Pooglądaj forumowy auto-stop forum/viewforum.php?f=21 może akurat ktoś jedzie i szuka kogos do podziału kosztów.
Nie piszesz czy tylko chodzxi o 1 osobę czy więcej. Stad trudno powiedzieć czy 40e/apartament starczy. Największy tłok (szczyt sezonu zaczyna sie od 10 lipca - wiec pewnie coś znajdziesz ale może sie zdarzyć, że : moze to troche trwać, apartament może mieć nieciekawą lokalizację. Jesli będizesz bez auta i stwirdzic ze w makarskiej apartametny które znalazłeś ci odpowiadaja jesteś uwiazany tylko do tej miejscowości bo nie masz własnego transportu.
Akaki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akaki » 21.05.2011 07:28

Racja, nie doprecyzowałem. Chodzi o 2 osoby (para). Lokal niekoniecznie musi być tuż przy plaży i na pewno nie w bezpośrednim centrum, raczej na obrzeżach...
Czy w razie czego po riwierze kursuje jakaś komunikacja publiczna?
Akaki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akaki » 21.05.2011 09:18

Jak na razie kombinuję w ten sposób: Globtourist z Krakowa do Splitu (przejazd w obie strony dla dwóch osób ok 900 złociszy), ze Splitu czymś (stop? autobus regionalny?) w rejon Makarskiej, na miejscu szukanie apartamentu. Myślę że byłbym tam na 9.07.11. Kluczowa informacja to to, czy tamtędy coś jeździ na co dzień w ludzkich cenach...?
jadzta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadzta » 21.05.2011 21:52

Akaki napisał(a):Jak na razie kombinuję w ten sposób: Globtourist z Krakowa do Splitu (przejazd w obie strony dla dwóch osób ok 900 złociszy), ze Splitu czymś (stop? autobus regionalny?) w rejon Makarskiej, na miejscu szukanie apartamentu. Myślę że byłbym tam na 9.07.11. Kluczowa informacja to to, czy tamtędy coś jeździ na co dzień w ludzkich cenach...?

Ze Splitu do Makarskiej dostaniesz się bez problemu komunikacja autobusowa jest nieźle rozwiązana.W samej Makarskiej jest dworzec autobusowy także wszędzie si,ę dostaniesz.Jeżeli chodzi o kwatery to myślę ze nie będzie problemu szczególnie dla dwóch osób.Jeżeli chcesz podam Ci namiary na kwaterę w której byłam5 lat temu.Dom jest w spokojnej dzielnicy ale za to kawałek trzeba dojść do centrum.Apartamenty fajne czyste nie wiem jaka teraz jest aktualna cena.Makarska ma fajne plaże ale w sezonie jest bardzo dużo ludzi. Z biura podróży Oskar autobusy jadą do samej Makarskiej ale musisz się dowiedzieć czy wyjeżdżają też z Krakowa,bo tego niestety nie wiem.
Akaki
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akaki » 22.05.2011 10:44

Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Lokum już w sumie chyba znalazłem, transport będę dogrywał w poniedziałek, w weekend wszystko pozamykane. Pierwszy raz organizuję taki wyjazd sam więc skaczę od euforii do doła że nie wyjdzie... :).
jadzta
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jadzta » 22.05.2011 21:27

Akaki napisał(a):Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Lokum już w sumie chyba znalazłem, transport będę dogrywał w poniedziałek, w weekend wszystko pozamykane. Pierwszy raz organizuję taki wyjazd sam więc skaczę od euforii do doła że nie wyjdzie... :).

Wszystko wyjdzie nie ma co się martwić na zapas.Chorwaci są bardzo pomocni nie martw się nie zginiesz :)
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 25.05.2011 17:01

Ja na Twoim miejscu próbowałbym sie zabrać ze Skarpą

http://www.skarpatravel.pl/Chorwacja/Inny/Autobusowa-linia-wakacyjna-na-Chorwacj%C4%99-przejazd-w-2-strony,o594,181.html z Krakowa za 2 osoby 700 zł w obie strony i wsiadasz i wysiadasz w samej Makarskiej, Basce lub Podgorze nie musisz martwic się inny transport ALE wyjazdy są w piątki o 15ej czyli w Twoim przypadku 8go lipca. Ja przerabiałem ten temat w 2007 - jechałem autokarem ze Skarpą w ciemno, wyskoczyliśmy z autobusu w Makarskiej kwaterki znaleźlismy w ciągu 30 minut i spędziliśmy krótkie wakacje ale bardzo przyjemne. Pamiętam że w dzień odjazdu marzyłem żeby autobus sie spóźnił ale niestety przyjechał na czas. Sama podróz tez bardzo przyjemna - klima, telewizja i tankowanie do gardła z umiarem oczywiście. Powodzenia.
Łukasz 26
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz 26 » 25.05.2011 20:54

Tygrys jak możesz podaj mi do Ciebie adres @ bo chciałbym się zapytać parę rzeczy w sprawie wyjazdu z tej firmy, bo także jestem z Radomia.

Pozdrawiam
Dario85
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dario85 » 26.05.2011 05:56

nam po 350 wychodzi w 3 osoby samochodem (lpg) :) tyle, że jak gość nie ma innej opcji to tak czy siak cena za 2 osoby bardzo dobra wg mnie i godna rozważenia.
onka37
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) onka37 » 06.06.2011 10:26

O widzę że ktoś podróżował ze Skarpą? ja wybieram się też z nimi, macie może jakieś informacje jak z ilością bagażu? czy trzymają się kurczowo tego co w regulaminie? bo boję się że z tym mogę mieć problem
tsalab
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) tsalab » 22.06.2011 12:15

o której byłeś w Makarskiej? 14:30 tak jak jest na stronie podane?

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Z Krakowa do Makarskiej?
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone