napisał(a) barti75 » 12.03.2013 21:50
FUX podał Ci już kilka wskazówek tzn. czas wyjazdu, gdzie ewentualny nocleg, w jaki dzień tygodnia chcesz wyjechać, wybór zależy od Ciebie, i od twego doświadczenia ile dasz radę(bez kozaczenia ) poza tym zależy którędy chcesz jechać, omijać autostrady np w Słowenii czy też nie.
W sumie z północy Polski to masz 2 opcje, opcja nr I pakować się przez Polskę to wtedy zapewne 1 nocleg gdzieś w okolicach Cieszyna, ale stamtąd wciąż daleko, następnego dnia do plitwickich i je zaliczasz tu bookujesz nocleg i kolejnego dnia dojazd już na miejsce czyli III dni, ale to tylko moja propozycja lub opcja numer II jedziesz przez Niemcy jak planujesz
Opcji numer jeden nie próbowałem i przejazdu przez Polskę, ale jakbym jechał tak daleko na południe zapewne by mi świtała taka myśl w głowie(mimo że taka trasa trwałaby III dni).
Mogę ci napisać o opcji numer II do samej Cro już tak 3 razy jechałem ze Słupska mimo że nie tak daleko na południe jak ty planujesz bo (1-Vodice, 2-Igrane, 3-Drasnice), ale jeśli bym jechał to chyba jednak raczej uderzyłbym przez Niemcy do Grazu(jednego dnia ok 1300km) i stamtąd kolejnego dnia już na miejsce(pozostałe jakieś 750km) mimo że ostanie ok 150km to już albo Jadranka od Makarskiej, albo autostradą do Vrgorac i dalej na Dubrovnik mimo, że to tylko ok 150km, ale to aż 150km, bo ani jedną ani druga trasą tej końcówki nie pogonisz.
Moje wcześniejsze trasy do Cro jak w i tym roku na Hvar też przez Niemcy.
Słupsk-Kołbaskowo-Berlin-Regensburg-Graz(nocleg) ode mnie to jakieś 1300km i dla mnie to max moich możliwości jako kierowcy, wyjazd z reguły ok 4 rano do Grazu nie spieszać się i jak nie ma jakiegoś big korka po drodze czy innych zdarzeń losowych to dojeżdżam na 18 max 19
Z Grazu do Mlini masz ok 750km jeśli pojedziesz mniej więcej tak Graz-Maribor-Zagrzeb i dalej na południe chorwackimi autostradami(nie wiem czy od zeszłego roku pociągnęli jakieś km autostrady, ale napewno nie do samego Dubrownika), więc zapewne zjedziesz z autostrady, kierując się na Makarską, a stamtąd do Mlini jakieś 170km jadąc Jadranką więc jakieś 3godz albo lepiej jazdy, lub pociągniesz autostradą do Vrgorac i dale przez Ploce na Dubrovnik do Mlini coś ok 150km. Jakbyś nie pojechał jak już pisałem najgorszy odcinek jazdy masz na sam koniec drogi, bo jak już zjedziesz z autostrady to fizycznie układ tych dróg (obojętnie jakbyś nie pojechał)nie pozwala na gonienie, a będziesz już po przejechaniu ok 600km z Grazu.
Myślę że z Grazu na drugi dzień potrzeba jakiś 10godz jazdy by dojechać na miejsce, zapewne ja mimo wszystko bym tak właśnie pojechał.