Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Korčuli na Hvar przez Drvenik, czyli znowu nam nie wyszło!

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tyniolek
Cromaniak
Re: Z Korčuli na Hvar przez Drvenik, czyli znowu nam nie wys

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 04.11.2016 19:32

CROnikiCROpka napisał(a):
tyniolek napisał(a):W tym szaleństwie jest metoda :oczko_usmiech:

A co do potrzeby większych apartamentów... uchowaj Boże 8O 8O 8O

Przecież dzieciaczki są słodziutkie :)
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 04.11.2016 23:05

tyniolek napisał(a):
CROnikiCROpka napisał(a):
tyniolek napisał(a):W tym szaleństwie jest metoda :oczko_usmiech:

A co do potrzeby większych apartamentów... uchowaj Boże 8O 8O 8O

Przecież dzieciaczki są słodziutkie :)

Jak są daleko ode mnie :mrgreen:
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 09.11.2016 20:16

Dzień 4 - Vela Luka

Wstaję i myślę, jak przebić wczorajszy dzień. Tylko jeden pomysł mam w głowie. :oczko_usmiech: Powiadamiam ekipę o moim planie napoleońskim, pakujemy manatki... Wchodzimy do samochodu, taki mamy widoczek na parkingu... wybaczcie, ostatni raz zdjęcie z tej serii, ale nie mogłam się powstrzymać :oops:

Obrazek

...i w drogę!

A jest ona piękna, malownicza, bardzo zielona, asfalt równiutki, mkniemy jak pocisk. Wjeżdżamy do Velej (? jak to się odmienia, ktoś podpowie?) Luki i jakoś tak... No nie wiem, nie zachwyciła nas. Stajemy przy porcie, tu jest już bardzo na plus :hut:

Obrazek
Obrazek

Ulica przy porcie też jest bardzo ładna, palmy, oleandry, kwiatki, czyli to, co Tyniolki lubią najbardziej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Okolica kościoła Sv. Josipa również urokliwa.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ale jakoś Vela Luka całościowo mnie nie porwała. Nie poczułam klimatu, nie skumałam czaczy :lol: Ach, nie wiem, chyba jestem wybredna, ale ta Korčula mnie tak rozpuściła :oczko_usmiech:

W każdym razie, patrzyłam kiedyś na oferty biur podróży, dużo akomodacji na Korčuli jest właśnie w VL. Już wiem, że ja bym nie poleciła, jeszcze biorąc pod uwagę, że stolica wyspy jest na jej drugim końcu...

Ale miała być petarda i co? :lol: Chyba każdy Korczulomaniak wie, dokąd wypływają taksówki wodne z tutejszego portu 8)
.
.
.
.
.
.
.
O tym kolejnym razem, bo muszę pożyczyć do tego komputer od pana teścia :oops: :oops: Za to postaram się wrzucić szybciej odcinek :oops: :oops:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 09.11.2016 21:12

:D fakt, Vela Luka właściwie nikogo z nas nigdy raczej nie zachwyciła. Bywaliśmy w niej kilka razy, czasami zupełnie turystycznie, niekiedy jednak dążąc np. na Hitną; a tu i lekarze i personel był nam niesamowicie pomocny, a nawet bardzo profesjonalny.
Osobiście utożsamiam Vela Lukę jako małe, typowe miasteczko portowe, z całkowitym deficytem plaż. Na pewno brak w niej klimatu i wrażeń.
W tym rejonie polecam raczej plaże np. na Proizd...

http://hrvatska.republika.pl/proizd.htm

http://www.korculainfo.com/map_korcula1.htm

http://www.tzvelaluka.hr/hr/izletista?P
CROnikiCROpka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROnikiCROpka » 09.11.2016 21:46

Vela Luka fajna z dwóch powodów:
- super knajpa Konoba Lucica
- taxi boat na Proizd

:mrgreen:
Rafał78
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał78 » 10.11.2016 07:16

tyniolek napisał(a):widoczek na parkingu... wybaczcie, ostatni raz zdjęcie z tej serii, ale nie mogłam się powstrzymać :oops:

Stanowczo protestuje :) :wink:
...ja chcę jeszcze i więcej 8)

Pozdrav
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 10.11.2016 10:03

majeczka napisał(a)::D fakt, Vela Luka właściwie nikogo z nas nigdy raczej nie zachwyciła. Bywaliśmy w niej kilka razy, czasami zupełnie turystycznie, niekiedy jednak dążąc np. na Hitną; a tu i lekarze i personel był nam niesamowicie pomocny, a nawet bardzo profesjonalny.
Osobiście utożsamiam Vela Lukę jako małe, typowe miasteczko portowe, z całkowitym deficytem plaż. Na pewno brak w niej klimatu i wrażeń.
W tym rejonie polecam raczej plaże np. na Proizd...

http://hrvatska.republika.pl/proizd.htm

http://www.korculainfo.com/map_korcula1.htm

http://www.tzvelaluka.hr/hr/izletista?P

CROnikiCROpka napisał(a):Vela Luka fajna z dwóch powodów:
- super knajpa Konoba Lucica
- taxi boat na Proizd

:mrgreen:

Dokładnie Dziewczyny, Proizd kolejnym razem :oczko_usmiech:

Rafał78 napisał(a):
tyniolek napisał(a):widoczek na parkingu... wybaczcie, ostatni raz zdjęcie z tej serii, ale nie mogłam się powstrzymać :oops:

Stanowczo protestuje :) :wink:
...ja chcę jeszcze i więcej 8)

Pozdrav

:D na razie będzie "tylko" Proizd :lol:
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 10.11.2016 12:05

Mi się Vela Luka podobała, chociaż daleko jej do Korčuli, ale np. mojej siostrze podobało się tam bardzo i z tego względu kilka razy tam wracaliśmy. Czasem jakieś miejsca mają coś w sobie, czymś człowieka urzekają... ja np. nie rozumiem swojego zachwytu Zadarem, bo jest sto piękniejszych miejsc w Chorwacji, ale...uwielbiam Zadar! Chociaż Korčula jest dla mnie number one :)
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 11.11.2016 15:38

Magda O. napisał(a):Mi się Vela Luka podobała, chociaż daleko jej do Korčuli, ale np. mojej siostrze podobało się tam bardzo i z tego względu kilka razy tam wracaliśmy. Czasem jakieś miejsca mają coś w sobie, czymś człowieka urzekają... ja np. nie rozumiem swojego zachwytu Zadarem, bo jest sto piękniejszych miejsc w Chorwacji, ale...uwielbiam Zadar! Chociaż Korčula jest dla mnie number one :)

Mam tak samo jak Ty... Zadar jakieś szczególne miejsce u mnie zajmuje, chyba dlatego, że tam byłam na swoich pierwszych Cro-wakacjach i sentyment pozostał ;) do tego stopnia, że w tym roku wracając z wakacji pojechaliśmy tam na kawę :D i wspomnienia wróciły...
Ale Korčula u mnie też zdecydowanie wygrywa :)
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 11.11.2016 18:30

tyniolek napisał(a):Okolica kościoła Sv. Josipa również urokliwa.
Obrazek

Mnie urzekły te drzewka (to chyba są cyprysy). Widzę że Ciebie również, bo w kilku fotkach się pojawiły w kadrze.
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 12.11.2016 12:00

dhmegi napisał(a):
tyniolek napisał(a):Okolica kościoła Sv. Josipa również urokliwa.
Obrazek

Mnie urzekły te drzewka (to chyba są cyprysy). Widzę że Ciebie również, bo w kilku fotkach się pojawiły w kadrze.

Rzeczywiście , bardzo fotogeniczne i bardzo... symetryczne ;)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 13.11.2016 20:00

Nadrobiłam- fajnie się czyta-masz tyniolku lekkie pióro. A te kolory boskie :hearts: Aż się zaczęłam zastanawiać, że może w przyszłym roku jednak Korčula zamiast Hvaru :roll:
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 14.11.2016 12:47

ruzica napisał(a):Nadrobiłam- fajnie się czyta-masz tyniolku lekkie pióro. A te kolory boskie :hearts: Aż się zaczęłam zastanawiać, że może w przyszłym roku jednak Korčula zamiast Hvaru :roll:

Dziękuję bardzo :) jeśli nie byłaś na jednej z wysp - wybierz tę, na której nie byłaś. Jak byłaś juz na obu, to obie są rewelacyjne :D

Ja mam szczególny sentyment do Korčuli (miasta) i tak podświadomie mnie tam ciągnie, ale to już bardzo subiektywnie ;)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 14.11.2016 13:31

Rok temu popłynęliśmy pontonem z Hvaru do VL i też mnie na kolana nie powaliła. :)
Bardziej podobało się samo płynięcie zatoką do miasta niż miasto. ;)

W takim razie czekam na ciąg dalszy i petardy. :mrgreen:
tyniolek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tyniolek » 14.11.2016 23:01

Roxi napisał(a):Rok temu popłynęliśmy pontonem z Hvaru do VL i też mnie na kolana nie powaliła. :)
Bardziej podobało się samo płynięcie zatoką do miasta niż miasto. ;)

W takim razie czekam na ciąg dalszy i petardy. :mrgreen:

Wy to macie wycieczki!! 8O 8O Odważnie, to chyba nie jest mały dystans? Chociaż chyba troszkę mniejszy niż Wasz tegoroczny Vis... :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Z Korčuli na Hvar przez Drvenik, czyli znowu nam nie wyszło! - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone