Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z katowic do makarskiej przez slowacje i wegry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mich4s4
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich4s4 » 13.07.2012 12:54

Witam, na samym poczatku chcialbym wszystkich serdecznie powitac gdyż jestem nowy na forum. Do Chorwacji bede jechal 2 raz w życiu 1 raz samochodem i stad moje pytania. Znalazlem jedynie post z 2009 roku dotyczacy mojej odpowiedzi moze ktos cos doradzi/ odradzi na temat trasy jaka sobie wyznaczylem. Ma ona przebiegac w nastepujacy sposob: Katowice->Skalite->Źilina->Bratislava-> Gyor-> Veszprem->Zagreb-> Makarska. Planujemy jechac autostradami platnymi przez slowacje, wegry. W Chorwacji myslelismy kierowac sie na Biograd i z biogradu do makarskiej trasa nr8 ze wzgledu na widoki ktore sa podobno przeurocze. Kazde wskazowki bedą mile widziane z gory serdecznie dziekuje za pomoc:)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.07.2012 13:18

Strasznie zawiła ta Twoja trasa przez Węgry. Możesz uzasadnić dlaczego Gyor i Veszprem, bo ten 2 to ani nie przy autostradzie ani przy jakiś skrócie nawet nie leży, chyba że chcesz Balaton odwiedzić. :roll:
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 13.07.2012 13:27

mich4s4 napisał(a):W Chorwacji myslelismy kierowac sie na Biograd i z biogradu do makarskiej trasa nr8 ze wzgledu na widoki ktore sa podobno przeurocze. Kazde wskazowki bedą mile widziane z gory serdecznie dziekuje za pomoc:)

Widoki przeurocze tylko dla pasażerów. Kierowca zobaczy tylko płynący 50km/h sznur samochodów. Około 200 km od Biogradu do Makarskiej to 4 godz. trasą nr 8, a 1,5 godz. autostradą. Wybieraj.
mich4s4
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich4s4 » 13.07.2012 13:34

No w zasadzie nie ma uzasadnien Rysio dlaczego, dlatego wlasnie prosilbym o mozliwą korekte tej trasy na jak najlepsza i najszybszą, Balaton nie koniecznie musi zostac odwiedzony ;)
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 13.07.2012 13:39

mich4s4 napisał(a): Balaton nie koniecznie musi zostac odwiedzony ;)

Przez Węgry zawsze jechałem drogą 86.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.07.2012 13:40

No to w drogę :wink: Węgry przejeżdżasz za friko a gwarantuję Ci że z cała pewnością będziesz szybciej niż gdybyś jechał autostradą. Obecnie proponuję granicę przekroczyć w Cieszynie.
mich4s4
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich4s4 » 13.07.2012 14:13

Juz wlasnie ogladalem kiedys ta trase jednak chcialbym ominac wielkimi krokami slowenie.. Prawko mam jakies 2 lata i obawiam sie ze jakims cudem wplątam sie na ta platna autostrade :p
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 13.07.2012 14:44

Rysio napisał(a):No to w drogę :wink: Węgry przejeżdżasz za friko a gwarantuję Ci że z cała pewnością będziesz szybciej niż gdybyś jechał autostradą. Obecnie proponuję granicę przekroczyć w Cieszynie.

Właśnie chciałem zaproponować Cieszyn, ale Rysio już to zrobił. Potwierdzę tylko - nie pchaj się na żadne Skalite. Przez Cieszyn masz drogę jak strzała, na bank będziesz szybciej w Żilinie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.07.2012 14:59

Zastanawiam się jeszcze tylko nad trasą z Biogradu do Makarskiej...

Widokowa - to fakt, odcinek niby niewiele poniżej 200 km ale przy średniej "magistralowej" prędkości zajmie sporo czasu.

Zastanów się nad zjazdami w:

Dugopolje - zjazd do Splitu (widać miasto z góry) i potem wybrzeżem po drodze (skały w Omis, widok z okolic Pisaka na pół południowej Dalmacji)

lub w Sestanovac - przyjemny widokowy przejazd i zjazd na granicę Riviery Makarskiej i Omiskiej z widokiem na wyspy.

lub w Ravcy - zjazd widokową trasą prosto do Makarskiej.

To tylko moja drobna sugestia. Jechałem drogą nr 8 z Zadaru do Zaostroga w 2002 roku (wtedy wyboru nie było) i strasznie się dłużyło, choć należę do osób które lubią posnuć się i pooglądać co nieco.

Pozdrawiam.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.07.2012 15:03

mich4s4 napisał(a):Juz wlasnie ogladalem kiedys ta trase jednak chcialbym ominac wielkimi krokami slowenie.. Prawko mam jakies 2 lata i obawiam sie ze jakims cudem wplątam sie na ta platna autostrade :p

Przecież napisałem w FAQ jak minąć Słowenię szerokim łukiem :D

Edit: Jeszcze jedno. Na naszym forum używamy polskich znaków i dużych liter tam gdzie są wymagane :twisted:
mich4s4
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mich4s4 » 13.07.2012 16:04

No opisane jest doskonale z tego co widzę, co do trasy z Biogradu w takim razie jeszcze się zastanowię. Co do zasad będę się stosował. Póki co dziękuje za pomoc w razie pytań będę zamieszczał na bieżąco jeśli nie znajdę odpowiedzi na forum. Pozdrawiam:)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 13.07.2012 18:21

Dzięki :wink:

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone