Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z jaką walutą???

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bajka
Autostopowicz
Z jaką walutą???

Nieprzeczytany postnapisał(a) bajka » 31.07.2003 17:23

Czy ktoś robił kalkulacje odnośnie walut?? tz n jaką walutę najbardziej opłaca się zabrać USD, EU, a może jechać ze zlotówkami???
Kicia
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kicia » 31.07.2003 19:09

Ze złotówkami się raczej nie opłaca bo choć są w pełni wymienialna walutą to moga Ci w chorwacji nie wymienić. Najwygodniej wziąść euro i wymieniać je na miejscu, można także płacić w euro w Chorwacji na niektórych kempingach.
8)
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 31.07.2003 19:15

Prawie w każdym kantorze w Chorwacji można wymieniać złotówki, i chyba bardziej opłaca się tam wymienić złotówki , niz u nas kupić kuny . A owszem za kwatery jak najbardziej opłata w euro, kupowac w Polsce euro, a w Chorwacji zamieniać euro na kuny , żeby zrobić zakupy i do knajpy to chyba się średnio opłaca. Pozdrawiam Krysia
grażka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grażka » 31.07.2003 21:38

zobacz temat ile i co w archiwum,
było to wałkowane wiele razy
Grazyna
bajka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bajka » 31.07.2003 23:01

Dziekuje wszystkim za info :) :D

Grazynko.... dziekuję za poradę ... wierz mi gdybym w tym archwum znalazł wyczerpującą informację nei pisałbym tego postu ..pozdr...Bajeczka
erloy

Nieprzeczytany postnapisał(a) erloy » 31.07.2003 23:36

bajka napisał(a):Grazynko.... dziekuję za poradę ... wierz mi gdybym w tym archwum znalazł wyczerpującą informację nei pisałbym tego postu ..pozdr...Bajeczka

nie wiem jak szukales ale wystarczylo wpisac w szukaj slowo "waluta" i wsrod kilkunastu watkow masz np. ten
forum/viewtopic.php?t=2241&highlight=waluta
yukka
kasa i jeszcze raz kasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) yukka » 04.08.2003 12:52

Właśnie wróciłam z wyspy Krk. Jeżeli chodzi o kasę to najlepiej zabrać ze soba Euro i wymienic na miejscu. Wymienia sie najkorzystniej u sprzedających rózne bibeloty w budach (przykładowo w kantorze było 1 Euro=7,34 kuny a u pana w budzie 1 Euro=7,40 kun). Sprawdziłam tez płacenie kartą i jest OK.
Mlodax
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mlodax » 04.08.2003 17:54

Dane z przed tygodnia, z kantoru w Togirze:

1 Euro - 7.43 kuny
1 USD - 6.55 kuny
slawekk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawekk » 04.08.2003 18:00

Weź kartę kredytową i do bankomatu (najlepiej VISA, MASTERCARD).
To wszystko czego potrzebujesz.
Przeliczniki walut nie są złe, a zaoszczędzisz sobie kłopotu z bieganiem od kantoru do kantoru.
Oczywiście kilka Kun na arbuza przy drodze też się przyda. Ale bez przesady. Warto wziąść z Polski tylko odpowiednią kwotę Euro na opłacenie apartamentu.

Takie jest oczywiście moje zdanie.
F&K

Nieprzeczytany postnapisał(a) F&K » 04.08.2003 20:09

dane z trogiru na dzien 4.08:
euro-7.44
zloty-1,67
Użytkownik usunięty
Re: kasa i jeszcze raz kasa

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2003 20:12

yukka napisał(a):Właśnie wróciłam z wyspy Krk. Jeżeli chodzi o kasę to najlepiej zabrać ze soba Euro i wymienic na miejscu. Wymienia sie najkorzystniej u sprzedających rózne bibeloty w budach (przykładowo w kantorze było 1 Euro=7,34 kuny a u pana w budzie 1 Euro=7,40 kun). Sprawdziłam tez płacenie kartą i jest OK.

Popieram yukkę, nawet euro kupione w Polsce po wysokim kursie daje niezły przelicznik w HR gdy wymienimy go na KN.... a tak poza tym to wg mnie nie warto się przejmować czy za 1 złotówkę otrzymasz np. 0,59978 czy 0,60995 kuny :wink: i płacić kartą, gdy to tylko jest możliwe.
Pzdr
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 04.08.2003 20:57

yukka ... Napisz proszę, czy na KRK jest faktycznie brudna woda. Znajomy wrócił i powiada, że na Cizine tudzież Baśka była brudna woda. Mnie osobiscie włosy dęba stanęły, tym roku jeszcze tam nie byłem lecz jeżdze tam od lat i nigdy brudnej wody nie spotkałem. Sinice jakies czy cuś ::::) Czy może ten znajomy gada od rzeczy.
yukka
woda

Nieprzeczytany postnapisał(a) yukka » 05.08.2003 11:50

woka napisał(a):yukka ... Napisz proszę, czy na KRK jest faktycznie brudna woda. Znajomy wrócił i powiada, że na Cizine tudzież Baśka była brudna woda. Mnie osobiscie włosy dęba stanęły, tym roku jeszcze tam nie byłem lecz jeżdze tam od lat i nigdy brudnej wody nie spotkałem. Sinice jakies czy cuś ::::) Czy może ten znajomy gada od rzeczy.

Jeżeli chodzi o wodę to byłam w Starej Basce na Autocamp Skrila, który zreszta bardzo polecam, i woda jest tam extra. Czyste plaże z malutkim żwirkiem, oczywiście czysta i cieplutka woda. Nie ma żadnych sinic i innych zyjątek. Mozna nurkowac do woli , widać wszystko na duzych głębokościach.

P.S. Ja kąpałam się tylko przy polu campingowym, ale jeździłam zwiedzać okolicznie miasteczka i nie widziałam żeby woda była brudna, nawet w miejscach gzie cumowały łodki i jachty. jeszcze raz polecam Autocamp Skrila
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 05.08.2003 12:59

prosze was nie sluchajcie jakis bzdur o brudnej wodzie na krk wasi znajomi chyba pomylili morza - baltyk jest troszke bardziej na pólnoc
pozdrawiam :D

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone