Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z jaką walutą jedziemy w tym roku do Cro?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
TomaszFa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomaszFa » 22.03.2008 21:32

Dwa lata temu opłacało się zabrać Euro w 2007 złotówki, a z jaka walutą warto się wybrac w tym roku do Croatii?
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 22.03.2008 23:36

TomaszFa napisał(a):Dwa lata temu opłacało się zabrać Euro w 2007 złotówki, a z jaka walutą warto się wybrac w tym roku do Croatii?

Z rublem transferowym, dinarem jugosłowiańskim lub polską marką :?

R.
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 24.03.2008 15:08

Waluta najbardziej godna polecenia to Visa/MC ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2008 15:22

parrot napisał(a):Waluta najbardziej godna polecenia to Visa/MC ;)

Popieram :idea: :wink:
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 24.03.2008 15:53

Witam
Karty zawsze były jedną z lepszych alternatyw.
Ja w tym roku nie wytrzymałem i kupiłem sporo kun po 0.5 pln.
Być może stracę, bo złotówka będzie dalej się umacniać, ale nie mogłem wytrzymać ciśnienia przed wakacjami, i już chciałem cieszyć się widokiem kun.
Ciekawe jaki będziemy mieli kurs latem?
Pozdrawiam
Jacek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.03.2008 17:11

http://www.croatiabanka.hr/tecajnalista.php
Jeden pies; zlote czy euro.
Z plastykiem uważajcie. Miałem 4 przypadki, że plastykiem na stacjach w Niemczech za paliwo nie zaplaciłem, we Włoszech w sklepie również. Na bramkach także delikwenci z problemami z kartami sie trafiali....
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 24.03.2008 17:24

Też miałam raz problem z kartą i od tej pory tylko gotówka ,znaczy euro.Karta kredytowa tylko jako zabezpieczenie w razie "draki".
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 24.03.2008 17:32

FUX napisał(a):http://www.croatiabanka.hr/tecajnalista.php
Z plastykiem uważajcie. Miałem 4 przypadki, że plastykiem na stacjach w Niemczech za paliwo nie zaplaciłem, we Włoszech w sklepie również. Na bramkach także delikwenci z problemami z kartami sie trafiali....

W Niemczech generalnie jest problem z kartami Visa, nie wiem czym jest to spowodowane...
jacusd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusd » 24.03.2008 17:54

Może dlatego mam i Visę i Master i Maestro :lol:
U nas też zdarza się, że któraś nie zadziała, wtedy z uśmiechem wyciąga się kolejną
Pozdrawiam
Jacek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.03.2008 17:57

fota napisał(a):
FUX napisał(a):http://www.croatiabanka.hr/tecajnalista.php

W Niemczech generalnie jest problem z kartami Visa, nie wiem czym jest to spowodowane...

V i MC zawiodła.... :roll: :evil:
TomaszFa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomaszFa » 24.03.2008 22:02

Ja też jeżeli można korzystam z kart kredytowych, ale czasami potrzeba gotówki a wtedy nie warto wyjmować jej z bankomatu. Nasza waluta w tym roku stoi mocno wobec dolara i euro, więc może jednak warto na miejscu wymienić złotówki na kuny? Chyba jednak przed wyjazdem warto sprawdzić kurs np. w Splitska Banka.
TomaszFa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomaszFa » 24.03.2008 22:04

A niektórzy Warszawiacy niech biorą Ruble transferowe :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2008 22:10

TomaszFa napisał(a):....ale czasami potrzeba gotówki a wtedy nie warto wyjmować jej z bankomatu.....

A dlaczego nie warto ? Może kiedyś przyznałbym Ci rację, biorąc pod uwagę że czy brałeś 100 czy 1000 HRK to od każdej transakcji płaciło się prowizję średnio 10 zł lub więcej.
Natomiast jeżeli ktoś posiada karty bezprowizyjne to nie ma problemu.
Wszystkie dotychczasowe transakcje ze "ścianą" jak później porównywałem w domu wychodziły w przeliczeniu dokładnie tak jakbym, w PL kupił ojro i w HR wymienił na HRK - więc po co biegać w PL za ojro. Fakt kiedys do tych transakcji była doliczana (w moim przypadki 10 zł) prowizja ale obecnie jej nie płacę przynajmniej w bankomatach Zagrebacka Banka.
Pozdrav
TomaszFa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) TomaszFa » 24.03.2008 22:17

Który bank daje takie "fajne" karty - chętnie skorzystam. Ja korzystałem z kart kredytowych: Citi, PKO, ING, Mbank - a tam nie dość że od pobrania gotówki jest naliczana prowizja to od dnia pobrania są naliczane odsetki na ostrym oprocentowaniu. Czyli zakupy i zapłaty TAK ale gotówka NIE.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2008 22:26

TomaszFa napisał(a):Który bank daje takie "fajne" karty - chętnie skorzystam. ....

np. PEKAO SA nie mylić z PKO - wypłata w bankomatach sieci UniCredit, do której ten bank należy nie jest obciążona prowizją. W HR do tej sieci należy Zagrebacka Banka.
Oczywiście jest małe ale.....nie dotyczy to wypłat z kart kredytowych tego banku (i nie tylko tego). Bezprowizyjne wypłaty są tylko i wyłącznie z kart MC Maestro.
A czy te karty są takie "fajne" jak to ująłeś to kwestia dyskusyjna bardziej istotne są opłaty rachunku na co dzień. Wakacje dla większości to krótki epizod w roku :wink:

edit: wiele osób za granicą wkopuje się na własne życzenie z opłatami prowizyjnymi bo niestety w Polsce jeszcze pokutuje przeświadczenie, że plastik = karta kredytowa a to nie prawda.
Jak ktoś ma wątpliwość to lepiej sprawdzić na stronach www swojego banku lub na infolinii jaką tak naprawdę posiadamy w portfelu kartę/karty i która jest "bezpieczna" przy transakcjach gotówkowych.
Jeżeli ktoś wyciąga ze ściany gotówkę za pomocą karty kredytowej to może później troche się zdziwić jak przydzie wyciąg do domu :wink:
Pozdrav
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone