Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z jaką walutą jedziemy w tym roku do Cro?

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 24.03.2008 22:39

Hej - widzę ,że wątek "skręcił" trochę w stronę kart płatniczych.Oczywiście zabieramy karty , ale tylko tak na wszelki wypadek ( gdyby zabrakło gotówki ).Większość ( a podobno zawsze ma rację ) piszę , że zakupuje euro w Polsce, a na miejscu wymienia je na kuny. Czy naprawdę jest tak zły przelicznik w Polsce ?, czy warto biegać po kantorach dwa razy - raz kupując euro i drugi raz wymieniając je ? A może lepiej pojechać już z miejscową walutą . Oczywiście przewiduję zabrać euro na ewentualne postoje na trasie i jakiś posiłek (jedziemy autokarem więc odpadają opłaty za winiety , paliwo itp ).Może ktoś poda dla przykładu ile tracimy w Polsce przy zakupie 1000 kun w Polsce ?
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 24.03.2008 22:43

Artur68 napisał(a):Hej - widzę ,że wątek "skręcił" trochę w stronę kart płatniczych.Oczywiście zabieramy karty , ale tylko tak na wszelki wypadek ( gdyby zabrakło gotówki ).Większość ( a podobno zawsze ma rację ) piszę , że zakupuje euro w Polsce, a na miejscu wymienia je na kuny. Czy naprawdę jest tak zły przelicznik w Polsce ?, czy warto biegać po kantorach dwa razy - raz kupując euro i drugi raz wymieniając je ? A może lepiej pojechać już z miejscową walutą . Oczywiście przewiduję zabrać euro na ewentualne postoje na trasie i jakiś posiłek (jedziemy autokarem więc odpadają opłaty za winiety , paliwo itp ).Może ktoś poda dla przykładu ile tracimy w Polsce przy zakupie 1000 kun w Polsce ?

Ja zawsze kupuję w Polsce 200 kun na autostrady - nie chce mi się szukać bankomatu po dodze. No i w Polsce wychodzą po ok 64-65 groszy, a z karty ściągało po ok. 55-57 groszy. Myślę, że prawie 10 groszy jest dużą różnicą. Tymbardziej, że korzystanie z karty nie jest żadną uciążliwością.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 24.03.2008 23:03

TomaszFa napisał(a):nie dość że od pobrania gotówki jest naliczana prowizja to od dnia pobrania są naliczane odsetki na ostrym oprocentowaniu. Czyli zakupy i zapłaty TAK ale gotówka NIE.

Tomasz, odsetki "na ostrym oprocentowaniu" są naliczane przy wyciąganiu gotówki z karty kredytowej. Jeśli wyciągasz cash za pomocą karty debetowej, czyli bezpośrednio ze swojego rachunku bieżącego, żadne odsetki nie są naliczane, no bo za co. Tylko prowizja, np. 10 zł. Ja uważam, że i to i tak wygodniejsze i bardziej opłacalne od wymiany kantorowej.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.03.2008 23:16

Artur68 napisał(a):....Może ktoś poda dla przykładu ile tracimy w Polsce przy zakupie 1000 kun w Polsce ?

Dane czysto teoretyczne ale pozwolą Ci zobaczyć tzw "rząd wielkości"
1) średni kurs zakupu kun w RP (dane z piątku) ok. 0,61 PLN za 1 HRK
2) 1000 HRK = 610 PLN
3) za 610 PLN (wg kursu sprzedaży kantorowego z piątku) kupisz ok. 171 ojro
4) 171 ojro x 7,21 HRK (średni kurs w HR dziś) da Ci ok. 1233 HRK
Odpowiedz sobie sam czy jest sens biegać w RP po kantorach i na siłę kupowac kuny.
O wiele lepszy kurs dostaniesz wyciągając kuny ze "ściany" lub wymieniając ojro na granicy - na większości przejść granicznych w HR (tych najbardziej popularnych) są zarówno bankomaty jak i całodobowe kantory.
5) jedziesz zwiedzic ten piękny kraj a nie ich kantory :wink:
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 24.03.2008 23:28

Karty , karty , karty :D
Ponawiam pytanie:
Kupując 1000 kun w Polsce ile zapłacę za jedną kunę ?
Wymieniając euro na równowartość 1000 kun w Chorwacji ( ) ile zapłacę za jedną kunę ?
Pozdrawiam Artur
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 24.03.2008 23:30

:D Dzięki Piotrek B
O to mi chodziło
marcek_pl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcek_pl » 25.03.2008 18:30

dodam od siebie ze mBank nie pobiera prowizji od wyplaty z bankomatu zagranica karta debetowa - zdziwilam sie bo bylam w Tunezji tydzien temu i nic mi nie naliczyli i okazalo sie ze nie pobieraja :D a to ci mila niespodzianka!
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 25.03.2008 22:46

TomaszFa napisał(a):Dwa lata temu opłacało się zabrać Euro w 2007 złotówki, a z jaka walutą warto się wybrac w tym roku do Croatii?

Plastik i jeszcze raz plastik + 200 Euro na drogę. Na miejscu płatność w terminalach a gdzie się nie da to wizyta pod "ścianą płaczu". Lepszej opcji nie ma.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 26.03.2008 22:02

Co prawda mamy karty zarówno Visa i Maestro to raczej wykonam manerw z wymianą PLN na euro w Polsce, a następnie wymienię owe euro na kuny w Chorwacji. Przy kwocie 1000 zł kalkuluje się to następująco:

1000 zł = 1724 kun = 237,46 euro (kupno kun w Polsce)
1000 zł = 283,28 euro = 2056 kun (kupno euro w PL i wymiana w Cro)
RÓŻNICA: 332 kuny = 192,56 zł (według kursu w Polsce)

Złotówka 26.03.2008:
-----------------------------
kuna - 0,58
euro - 3,53

Kuna 26.03.2008:
------------------------------
złoty - 2,04
euro - 7,26

Niemalże 200 zł na ulicy nie leży :)

Pozdrawiam i nie bijcie jak się pierdyknąłem w jakichś obliczeniach.
Artur68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artur68 » 27.03.2008 07:25

Dzięki za wyliczenia. Mamy już pewność , że nie opłaca się kupować kun w Polsce.Co do kart i wypłacania kun na miejscu mamy pewne obawy - przypomniała nam się sytuacja z zeszłego roku z Władysławowa - miejscowość pewnie zbliżona wielkością co do Makarskiej ( gdzie jedziemy ).Jest tam kilka bankomatów - wszystkie oblegane od rana do wieczora - długie kolejki wypłacających i brak gotówki w bankomacie.Mamy obawy czy po przyjeździe do Makarskiej nie spotkamy się z podobną sytuacją - plastik w ręku i brak możliwości wypłaty lub długie oczekiwanie.Jeżeli nasze obawy są wydumane i nie mieliście problemu z wypłatą ,to prosimy o rozwianie ich.
Mariusz_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mariusz_M » 27.03.2008 08:34

Artur68 napisał(a):Dzięki za wyliczenia. Mamy już pewność , że nie opłaca się kupować kun w Polsce.Co do kart i wypłacania kun na miejscu mamy pewne obawy - przypomniała nam się sytuacja z zeszłego roku z Władysławowa - miejscowość pewnie zbliżona wielkością co do Makarskiej ( gdzie jedziemy ).Jest tam kilka bankomatów - wszystkie oblegane od rana do wieczora - długie kolejki wypłacających i brak gotówki w bankomacie.Mamy obawy czy po przyjeździe do Makarskiej nie spotkamy się z podobną sytuacją - plastik w ręku i brak możliwości wypłaty lub długie oczekiwanie.Jeżeli nasze obawy są wydumane i nie mieliście problemu z wypłatą ,to prosimy o rozwianie ich.

NIgdy czegoś takiego nie widziałem. Po drugie - bankomatów jest tam trochę. Niby w takiej małej Baśce Vodzie jest z 5 jak nie więcej - bo całej nie obeszedłem, w Makarskiej tyle to będzie na samej "promenadzie" przy morzu. Ale nigdy nie widziałem kolejek przed nimi. Czasami stała jedna osoba przede mną.
To o czym piszesz najpierw mi sie nie chciało wierzyć - ale potem sam sobie przypomniałem kolejki w Ustce, w której bywałem. Faktycznie zawsze stałem w kolejce - czasami po pół godziny. Przypomniałeś mi stare czasy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.03.2008 09:41

Artur68 napisał(a):.....Jeżeli nasze obawy są wydumane i nie mieliście problemu z wypłatą ,to prosimy o rozwianie ich.

Zdecydowanie wydumane ;-) Jak Cię interesuje wykaz wszystkich bankomatów w HR to wejdź sobie do FAQ-u tam jest wyszukiwarka i możesz spradzić sobie ile i jakiej sieci jest w miejscu w którym będziesz przebywać.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 27.03.2008 10:06

Artur68 napisał(a):Dzięki za wyliczenia. Mamy już pewność , że nie opłaca się kupować kun w Polsce.Co do kart i wypłacania kun na miejscu mamy pewne obawy - przypomniała nam się sytuacja z zeszłego roku z Władysławowa - miejscowość pewnie zbliżona wielkością co do Makarskiej ( gdzie jedziemy ).Jest tam kilka bankomatów - wszystkie oblegane od rana do wieczora - długie kolejki wypłacających i brak gotówki w bankomacie.Mamy obawy czy po przyjeździe do Makarskiej nie spotkamy się z podobną sytuacją - plastik w ręku i brak możliwości wypłaty lub długie oczekiwanie.Jeżeli nasze obawy są wydumane i nie mieliście problemu z wypłatą ,to prosimy o rozwianie ich.

Takie kolejki to pod bankomatami ING Bank Śląski koło 10 każdego miesiąca
ale to jest spowodowane prowizjami od wypłat z kasy, no chyba że bankomat jest pusty albo uszkodzony - wtedy wypłata z kasy jest za free :lol:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 27.03.2008 10:39

jacusd napisał(a):Witam
Karty zawsze były jedną z lepszych alternatyw.
Ja w tym roku nie wytrzymałem i kupiłem sporo kun po 0.5 pln.
Być może stracę, bo złotówka będzie dalej się umacniać, ale nie mogłem wytrzymać ciśnienia przed wakacjami, i już chciałem cieszyć się widokiem kun.
Ciekawe jaki będziemy mieli kurs latem?
Pozdrawiam
Jacek

Wow, myślę, że zrobiłeś dobry interes. W sezonie , kiedy w Hr będzie sporo PLN, z całą pewnością kurs złotówki nieco spadnie, więc moim zdaniem "wycisnąłeś" maximum.
A co do kalkulacji wszystkich tu obecnych z udziałem Euro...("trójkombinacje"), to podobnie jak złotówka, kuna ostatnio umacnia się względem Euro (w zeszłym roku kalendarzowym za 1 Euro płacono ok 7,4 Kn, a teraz 7.2...); analitycy finasowi prognozują, że Kn będzie dalej się umacniać... (czy się sprawdzi nie wiadomo, ale takie są prognozy).
Ja jestem filologiem i w finansach nie czuję się jak ryba w wodzie, ale z moich obserwacji wynika, że wartość Euro i PLN w stosunku do Kn w sezonie zawsze nieco spada w porównaniu z okresem zimowym.
Zatem optymistyczne kalkulacje, że kupnem Euro w Pl i wymianą tegoż samego w Hr można "być na plusie", moim zdaniem stoją pod znakiem zapytania (zwłaszcza, jeśli podstawa tych kalkulacji to średnie kursy z okresu "poza sezonem").
Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 27.03.2008 22:31 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.03.2008 12:17

:oops:
Ostatnio edytowano 27.03.2008 13:28 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Z jaką walutą jedziemy w tym roku do Cro? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone