napisał(a) censor » 15.02.2006 16:44
Witam na przełomie lipca i sierpnia byłem na Istrii. W niedzielę 31.07.2005 popłynęliśmy statkiem linii COMMODORE do Wenecji.
Informacje praktyczne:
1. Bilety: osoba dorosła 450 kuna, dziecko 225 kuna (w obie strony) - do nabycia w Puli w biurze COMMODORE (parter budynku XX wiecznego przy nabrzeżu pomiędzy amfiteatrem a klubem jachtowym) – COMMODORE pływa tylko w niedzielę.
2. Wypłynięcie z Puli 6-45 , Wenecja ok. 11.
3. Na statku jest Polski przewodnik a właściwie przewodniczka.
4. Na statku proponują: obiad w restauracji w Wenecji 16eu/osoba – marny szkoda kasy, wycieczkę gondolą 17eu/osoba – żona się bała żałuję, wycieczkę po Canale Grande taksówką wodną 16eu/osoba – warto, wycieczkę do huty szkła - niestety nie w Muranao – strata czasu. Radzę ze sobą zabrać przynajmniej 2 litry wody na osobę gdyż w Wenecji są koszmarne ceny 1,5 litra wody 2,5-3,5 eu gałka lodów 2 eu.
5. Do bazyliki Św. Marka była makabryczna kolejka na ok. 4 godz. stania co praktycznie eliminuje ją ze zwiedzania.
6. Powrót z Wenecji godz. 17 – Pula godz. 20.
Reasumując warto a nawet bardzo warto popłynąć do Wenecji z Puli - znajomi informowali mnie, że do Wenecji z Puli pływają też Wodoloty ok. 2 godz. w jedną stronę jednak na miejscu mimo, że się pytałem nikt nic nie wiedział.
Jazdę samochodem z Istrii do Wenecji odradzam ok. 270 km z Puli w jedną stronę a do samej Wenecji nie można wjechać (samochód na parkingu i komunikacja publiczna). Biorąc powyższe pod uwagę koszty porównywalne a zmęczenie w samochodzie większe.
I jeszcze uwaga co do Istrii nie polecam zachodniego wybrzeża i żadnych większych miejscowości – zatrzęsienie turystów (taki tłok jak w sezonie w Międzyzdrojach) lepiej wybrać sobie bazę wypadową w małej wiosce np. Ravni – sprawdziłem, polecam a szczególnie pensjonat Pani Nady Skander
www.bellevue.250x.com lub
www.chorwacja-apartamenty.pl/labin/bellevue/.