Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

z hakiem do chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kazur
Podróżnik
z hakiem do chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) kazur » 01.09.2006 09:15

mam stały hak lecz będę jechał bez przyczepy,
czy mogą być problemy z policją w czasie dojazdu i na miejscu?
tz. w Chorwacji, Czechach lub Slowacji i Austrii?
tajson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajson » 01.09.2006 09:39

Nie
Spiderx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Spiderx » 01.09.2006 10:38

Gdzieś kiedyś czytałem o "czerwonym kapturku" :) Nie bajce, ale czerwonym elemencie zakładanym na kulę w niezdejmowalnych hakach. Poszukaj na stronach np. PZMot-u - tam są dość dokładnie opisane wymagania jakie mają spełniać pojazdy w poszczególnych krajach. Sam zawsze miałem haki ze zdejmowaną kulą, więc tematu nogdy nie zgłębiałem.

O jest znalazłem - "kierowcy, którzy posiadają hak holowniczy zamontowany na stałe a nie podróżują z przyczepą winni założyć na niego tzw. <czerwony kapturek> , jeżeli zaś mają hak zdejmowany należy go zdementować"
http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=40

BTW ciekawe jak się "dementuje" haki - tak jest napisane na stronie PZMot-u :lol: :lol: :lol:
tajson
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajson » 01.09.2006 13:49

W Niemczech jest obowiązek zdjęcia końcówki haka ale wymagają tego tylko od swoich, więc co najwyżej w Austrii będzie tak samo. W pozostałych krajach (jak to w Słowiańskiej kulturze bywa) nie ma aż tak wysublimowanych przepisów.
Ja w każdym razie nigdy i nigdzie nie miałem z hakiem żadnych problemów.
Bimbasz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bimbasz » 02.09.2006 20:09

W tym roku jechalem bez haka, na wszelki wypadek zdemontowalem. Lecz podczas podrozy zaobserwowalem duzo pojazdow z hakami, nie montowanymi na stale lecz zdejmowanych. Nie widzialem aby jakas policja sie do tego doczepiala.
mandarek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mandarek » 03.09.2006 06:20

Spiderx napisał(a):O jest znalazłem - "kierowcy, którzy posiadają hak holowniczy zamontowany na stałe a nie podróżują z przyczepą winni założyć na niego tzw. <czerwony kapturek> , jeżeli zaś mają hak zdejmowany należy go zdementować"

BTW ciekawe jak się "dementuje" haki - tak jest napisane na stronie PZMot-u :lol: :lol: :lol:

Właśnie zastanawiałem się czy mam ściągac haczyk czy nie.
Dzięki za info :)

BTW: U mnie dementuje się hak przy pomocy dziewiętnastki z oczkiem - zasadniczo :wink: :lol: :lol:
majchas
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) majchas » 03.09.2006 08:32

mandarek napisał(a):
Spiderx napisał(a):O jest znalazłem - "kierowcy, którzy posiadają hak holowniczy zamontowany na stałe a nie podróżują z przyczepą winni założyć na niego tzw. <czerwony kapturek> , jeżeli zaś mają hak zdejmowany należy go zdementować"

Właśnie zastanawiałem się czy mam ściągac haczyk czy nie.
Dzięki za info :)

BTW: U mnie dementuje się hak przy pomocy dziewiętnastki z oczkiem - zasadniczo :wink: :lol: :lol:

Witam,
u mnie jest tak samo klucz 19mm i jazda ale jednak nie odkręcam, jadę tak jak jest czyli z zamontowanym hakiem

Pozdrawiam
Artek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Artek » 03.09.2006 08:59

Czesc
Ja w tamtym roku jechalem przez Austrie i Slowenie.
Nigdzie zadnych problemow z hakiem
W tym roku zamierzam powtorzyc i tez haka nie ruszam.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone