Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Grekiem Zorbą w tle czyli Kaloszem po Krecie

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 24.08.2011 21:43

Jeszcze tylko pożegnalny wieczór w tawernie...

1-P9211183.JPG

2-P9211198.JPG

3-PICT789.jpg

... oraz absolutnie :roll: ostatnia (i bardzo ciepła :) ) noc na naszym tarasiku.

4-P9211216.JPG
Ostatnio edytowano 31.01.2020 14:58 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.08.2011 18:42

Ostatni ranek... Bardzo :roll: krótki, gdyż już o siódmej musimy się stawić pod recepcją, skąd z przysłanym przez biuro taksówkarzem docieramy do Soudy, aby tam wpakować się do autokaru.

1-P9221232.JPG

2-P9221236.JPG

Kreta płacze :wink: żegnając się z nami...

3-P9221244.JPG

Ale niezbyt długo :wink: , przecież już wkrótce nasze miejsce zajmą inni, równie zafascynowani tym, co zobaczą 8)

4-P9221261.JPG

A my już wkrótce uniesiemy się w przestworza... Tym razem planowo :wink:

5-P9221266.JPG

Na Heraklion zabrakło czasu... Zadowalamy się tym, jak nas żegna stolica wyspy i cała Kreta.

6-P9221268.JPG
Ostatnio edytowano 31.01.2020 15:47 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.08.2011 18:51

W samolocie zaczęłam znów :roll: marzyć o Cykladach, które stąd wydawały się tak bliskie :D !
Zanim jednak sen stanie się jawą za lat kilka (o ile nie dłużej?) muszę zadowolić się patrzeniem na to, co najbardziej greckie, oczyma innych. Kiedyś wyspami kusił KOL, a wkrótce po zakończeniu kreteńskich wakacji - Jędrkowe fotki z cykladzkiego rejsu, na który nie udało :( mi się wybrać...

A już znacznie później (czyli prawie "teraz" - bo dopiero kilka dni temu przeczytałam) mogłam się rozkoszować wspomnieniami mahadarbi . Może i ja kiedyś będę miała co wspominać?
A teraz, jeszcze kilka zdjęć ze stalowego ptaka i to będzie koniec mojej relacji...

1-P9221270.JPG

Na pierwszym planie Folegandros, z tyłu Sikinos, a pomiędzy nimi kilka małych wysepek, największa z nich to Kardiotissa:

2-P9221277.JPG

Folegandros w całej okazałości:

3-P9221278.JPG

No i jak tu nie marzyć o Cykladach?
Ostatnio edytowano 31.01.2020 15:55 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.08.2011 18:54

Rejon Zatoki Petalijskiej należącej do południowej części wyspy Evia (znanej teŻ pod nazwą Eubea), położonej tuż przy kontynentalnej Grecji Środkowej. Wysepka w dolnej części obrazka to Megalonisos Petalion (Petalioi).

1-P9221283.JPG

Południowo-zachodnie wybrzeże Eubei :arrow: w głębi zatoczki porcik w Nimporio.

2-P9221285.JPG

Eubea raz jeszcze, w szerszym ujęciu, obejmującym również ten fragment, jaki pokazałam wyżej. Rozczapierzona większa wysepka w dolnej części fotki to Styria, tuż przy niej małe wysepki Petousi oraz Agios Andreas.

3-P9221286.JPG

Eubejskie wybrzeże (najbardziej "zabudowana" część to miejscowość Nea Stira)...

4-P9221287.JPG

Ciut na północ: w dolnej części fotki upstrzona drogami wysepka Kavalliani (można ją sobie kupić :wink: za 46 tys. euro), w zatoczce (w górnej części fotki) rozlokowała się Panagia.

5-P9221288.JPG

Tutaj, oprócz Panagii, w tej samej zatoce widać również Agios Dimitros. Mała zatoczka przysłonięta nieco przez wysepkę (tę pod chmurką) kryje Mpoufalo.

6-P9221289.JPG
Ostatnio edytowano 31.01.2020 16:09 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.08.2011 19:00

1-P9221297.JPG

2-P9221298.JPG

Większość widoczków na zdjęciach wciąż czeka na konfrontację z googlami :wink: . Jak znajdę czas i będę :roll: miała farta, to może się uda.

Zatoka Salonicka :arrow: dzięki lotnisku, łatwizna :) przy rozpoznawaniu, znalezienie Kalamarii i Salonik to pryszcz.

3-P9221300.JPG

4-P9221301.JPG

5-P9221302.JPG

6-P9221303.JPG

Dalej były problemy z identyfikacją (a w zasadzie to rozpoznania nie było wcale :lol: ), gdyż wraz z Salonikami, opuszczamy wybrzeże...

7-P9221304.JPG

No bo :roll: jak się połapać w czymś takim? Chyba że góry albo rzeka będą jakąś wskazówką? Dla mnie nie były :( ...

8-P9221306.JPG

9-P9221308.JPG

10-P9221310.JPG

11-P9221312.JPG

Niestety, w naszym samolocie :? nie było ekraników pokazujących, gdzie jesteśmy. Poddałam się i schowałam aparacik .

Dziękuję wszystkim, którzy wraz ze mną zwiedzali Kretę :arrow: zarówno pozostałej trójce uczestników tego wypadu, jak i Wam, którzy towarzyszyliście mi wirtualnie.
:papa: :papa: :papa:
Ostatnio edytowano 31.01.2020 16:22 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.08.2011 19:01

Dygresyjka jedna. Zamawiajcie sobie na lotnisku przy bukowaniu, miejsca z przodu samolotu. Jest zdecydowanie ciszej.
Dla osób słusznego wzrostu, poproście o miejsca przy przejściu; łatwiej zlokalizować nogi... :wink:
Mi specjalnie za widokami za bulajem nie zależy; cenię sobie wygodę. Nawet przy 2-4h lotach.
Fajne fotki.

I relacja.
Ja tych zdolności nie mam.... :oops:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.08.2011 19:33

FUX napisał(a): Ja tych zdolności nie mam.... :oops:

Oj tam, oj tam! Zacząłeś całkiem nieźle :) , tyle że nie pociągnąłeś tematu… Ale możesz to nadrobić :wink: :D .
Z tą relacją też łatwo nie było, wiele odcinków :roll: w pocie czoła się narodziło!

Co do wyboru miejsca w samolocie... Jak się wykupuje last minutowe wczasy, to nie ma się na to wpływu. No, chyba że się ustawi na czele kolejki :lol: do odprawy, wtedy i owszem :wink: . Tyle, że takich spryciarzy więcej, więc nam :roll: ostały się siedziska przy skrzydle...
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 25.08.2011 21:18

Bardzo fajne zdjęcia z samolotu. Nawet te googlowe mogą się schować :)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.08.2011 06:52

46 tys. euro to nawet nie tak dużo a na starość jak znalazł (dla jasności - myślę o sobie) :wink:

Pzdr
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.08.2011 07:17

dangol napisał(a):Ciut na północ: w dolnej części fotki upstrzona drogami wysepka Kavalliani (można ją sobie kupić icon_wink.gif za 46 tys. euro), w zatoczce (w górnej części fotki) rozlokowała się Panagia.

Sądząc po tym, jak jest rozjeżdżona, to pewnie sprzedają tak tanio ze względu na turystów na quadach ;)

Fajny jest ten pas startowy, prowadzący do/od morza.
Wygląda jak wbity w brzeg lotniskowiec :D

Podpiszę się pod tym, co FUX napisał - i nie mam na myśli tych dygresji o prostowaniu nóg w samolocie :D

Pozdrawiam
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 26.08.2011 10:03

I ja dziękuję :D :D :D bo o Krecie też myślimy (właśnie w podobny do Waszego sposób), żeby te wszystkie ich kulinarne przysmaki spałaszować :lol:

pozdrawiam
:D

p.s. No to kiedy Rumunia? Za chwilę ?
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 26.08.2011 10:59

dangol napisał(a):Już podczas ostatniego cro-rejsu było pewne, że :idea: czas na przerwę z Jadranem, ...

Równo rok zwiedzaliśmy z Tobą tą Kretę. :!: :D
Ja nawet Zorbę w tym czasie przeczytałem!
Pozostaje mieć nadzieję, że kolejna relacja będzie równie ciekawa :!:
pzdr :wink:
Ostatnio edytowano 26.08.2011 11:51 przez longtom, łącznie edytowano 1 raz
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 26.08.2011 11:12

Kreta oddaliła się na jeden z bardzo dalekich planów, więc tym bardziej warto ją było pozwiedzać z Tobą. Relacja okraszona mnóstwem ciekawych i ładnych zdjęć była częstym gościem w moim domu. Podziwialiśmy podobnie jak w poprzednich relacjach, że chce Ci się buszować po internecie aby znaleźć więcej zdjęć czy informacji. Brak własnego auta w drugiej części pobytu spowodował, że narracja stała się bardzo relaksująca i można było poczuć przyjemność długiego, błogiego "nicnierobienia" czyli ładowania akumulatorów na cały rok.

Rumunia jest NA PEWNO bardzo ciekawa. Ja nie mam wątpliwości co to jakości doznań estetycznych, historycznych i bogactwa przyrodniczego w Rumunii.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.08.2011 11:49

dangol napisał(a):jak się połapać w czymś takim?

Obstawiałbym, że na pierwszym zdjęciu jest jezioro Dojran na granicy Macedonii i Grecji, na kolejnym widać macedońskie jezioro zaporowe Turija (w prawym górnym rogu), potem miejscowość Radovisz i mniejszą, w prawym dolnym rogu, Oraovica. Widoczna rzeka to Stara Strumica. Góry w tej okolicy to Plackovica i Ograżden.

Fajne te zdjęcia z samolotu... nie leciałem więc nie bardzo mam pojęcie jak to wygląda :roll:

Dzięki za kreteńską relację :idea:

Teraz kolej na Rumunię... już czekam na opisy :D

Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 26.08.2011 19:47

Jacek S napisał(a): 46 tys. euro to nawet nie tak dużo a na starość jak znalazł (dla jasności - myślę o sobie)

Nie mam wątpliwości, że o sobie :wink:

weldon napisał(a): pewnie sprzedają tak tanio ze względu na turystów na quadach

Całkiem możliwe :lol: Sieć dróg widoczna na tym maleństwie jest :roll: zadziwiająca. Ja na starość :wink: poszukam sobie :idea: innej wyspy.

lontom napisał(a):
Ja nawet Zorbę w tym czasie przeczytałem!

No i bardzo dobrze 8)

Roxi napisał(a):
Bardzo fajne zdjęcia z samolotu. Nawet te googlowe mogą się schować

Się starałam :wink: . Inna sprawa, że gdyby nie odpowiednie warunki pogodowe, to nic by z tego nie wyszło.
Lot na Kretę do była moja druga w życiu podróż samolotem, kilka lat temu było Maroko, ale w obie strony po ciemku...
Na locie kreteńskim, robienie fotek było moją metodą :) na przezwyciężenie lęku przed lataniem. Mam go :? nadal, ale podróż udało się przetrwać bez sensacji :D .
A co do googli, to akurat Grecja jest w nich bardzo fajnie :) ujęta, ale i tak :idea: najlepszy jest Paweł!!!

kulka53 napisał(a):
Obstawiałbym, że na pierwszym zdjęciu jest (...)na kolejnym widać (...)Widoczna rzeka to (...) Góry w tej okolicy to (...)

Już dawno zauważyłam, że jesteś świetny w rozpoznawaniu terenu 8) , ale żeby :roll: aż TAK? Muszę w wolnych chwilach jednak zaglądnąć jeszcze raz do googli, tym razem korzystając z Twoich podpowiedzi :D .

Tymona napisał(a): No to kiedy Rumunia? Za chwilę ?

Ale za dość długą chwilę... Jeśli nie wydarzy się żaden kataklizm, na 99,99(9) procent ruszamy za dwa tygodnie , dopiero...

Lidia K napisał(a): Rumunia jest NA PEWNO bardzo ciekawa. Ja nie mam wątpliwości co to jakości doznań estetycznych, historycznych i bogactwa przyrodniczego w Rumunii.

Też nie mam wątpliwości :) i dlatego wybrałam ten kierunek na tegoroczną przygodę.

kulka53 napisał(a): Teraz kolej na Rumunię... już czekam na opisy

A już się nie mogę doczekać, kiedy wreszcie wyruszymy :D . Co prawda, Grzegorz ma wątpliwości :wink: , czy wogóle powinnam tam jechać, skoro w necie już prawie wszystko sobie obejrzałam :lol:

Ach, jak Wam zazdroszczę, że do greckiego wyjazdu została Wam tylko połowa tego czasu, co nam. Wy już liczycie dni, my jeszcze tygodnie :wink: .
Pierwszy opis (no i fotka) może pojawić się już teraz :wink: , z etapu "przystosowawczego" do rumuńskich noclegów. Co prawda mały namiocik zabierzemy ze sobą, ale pewnie i tak :idea: niejedna noc będzie w samochodzie. W ramach ćwiczeń kręgosłupa :wink: w lipcu, przed kaszubskim stacjonarnym tygodniem, wybraliśmy się tam dwukrotnie nad "nasze" jezioro, tylko na weekend. Spaliśmy wówczas w aucie, namiot celowo zostawiając w domu. Po złożeniu tylnych siedzeń, mamy w bagażniku wielkie płaskie łoże 8) , całkiem znośnie się tam śpi :) . Uprzednie samochodowe noclegi, już sporo lat temu, mieliśmy podobne do Waszych, pochylając przednie siedzenia ile się tylko dało, a pod nóżki dla wyrównania torba z ciuchami. Też mile to wspominam, kłopoty z kręgosłupem pojawiły się z zupełnie innych przyczyn.

Pozdrawiam serdecznie :papa:
Ostatnio edytowano 31.01.2020 16:25 przez dangol, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Z Grekiem Zorbą w tle czyli Kaloszem po Krecie - strona 41
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies