Lidia K napisał(a):
Wygląda na to, że turystów poza Wami nie było wcale
Zwiedzających nie było zbyt wielu, ale jedyni też nie byliśmy
. Nie widać ich, bo w Agia Triada sporo zakamarków, w których można się ukryć
. Między innymi ciekawe muzeum - zaglądniemy tam wkrótce i my. Ogólnie rzecz biorąc jest jednak kameralnie, cicho i sympatycznie
.
Być może autokarowych wycieczek nie przyjeżdża
tu zbyt dużo. W tym samym czasie co my, oglądało monastyr między innymi kilkoro naszych rodaków, też indywidualnie.
Lidia K napisał(a): ten ceglany kolor murów jest co prawda na większości zdjęć ale nie na wszystkich. Podejrzewam, że coś te kolory są zbyt nasycone.
Na niektórych faktycznie trochę dorzuciłam kontrastu
, ale przesady nie było
. Generalnie klasztor jest mniej lub bardziej ceglasty
, nasilenie koloru na oryginalnych fotkach w dużej mierze zależało od tego, jak padały słoneczne promyczki w chwili ujęcia. W takich barwach monastyr zapamiętałam, taką tonację mają moje "pełnowymiarowe" zdjęcia.
U Maćka na fotkach monastyr jest
nieco żółtawy, ale Maciek miał założony jakiś filtr na obiektywie, pewnie stąd inna tonacja
Bo na zdjęciach w necie jest wyraźna przewaga pomarańczy nad beżem i żółcią, czyli tak jak u mnie
.
Lidia K napisał(a): cały monastyr pewnie z dalszej odległości wpisuje się kolorystycznie w ciepło i klimat Krety.
Odcień ścian monastyru ma dużo wspólnego z kolorem wyspy. Nawet jak na pierwszy rzut oka ta ceglastość skał
nie rzuca się w oczy, to wszystko wychodzi na butach
. Przykładowo
po spacerze w Imbros, moje nieskazitelnie białe
adidaski całe pokryły się
ceglastym pyłem.