Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Gorzowa wlkp. do Splitu

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
brombel123
Plażowicz
Z Gorzowa wlkp. do Splitu

Nieprzeczytany postnapisał(a) brombel123 » 29.04.2006 17:43

01.07.06 ze Splitu zaczynamy ok godz. 9 zaczynamy rejs :D http://www.zagle-chorwacja.prv.pl/ i z racji tego ze to moja pierwsza eskapada do Cro prosze o sugestie wzgledem trasy,czasu podrozy i ewentualnych "pulapek"! Wiem ze ze wzgledu na moje miejsce zamieszkanie korzystna jest trasa Niemiecka,jednak ze wzgledu ze w drodze musimy sie spotkac z drugim samochodem preferujemy trase przez Czechy... uprzedzajac szanownych administratorow zaznaczam ze skorzystalem juz z opcji SZUKAJ :lol: Za wszsytkie sugestie,wskazowki i rady bede BAAARDZO WDZIECZNY
P.S PozDRAWIAM WSZYSTKICH CRO MANIAKOW!!!
auganov
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) auganov » 04.05.2006 16:38

od lat jeżdżę spod Poznania do Dalmacji przez Wrocław, Kudowe Słone, Brno, Wiedeń, Graz, Maribir, Zagrzeb- stamtąd dlej autostradami do Splitu i potem "jadranką" gdziekolwiek dalej nad Adriatykiem. Po dojechaniu z Zagrzebia do Karlovaca można dalej "zaliczyć" Plitvicka Jezera (koniecznie!!! ) po czym dojechac do autrostrady i dalej na południe autostrada do Splitu , a jeszcze dalej "jadranką". Ja tak zawsze jeżdziłem i wg. mnie jest to najlepsza opcja. Pozdrav !.
sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 05.05.2006 07:22

Witam!
Z Gorzowa do Zielonej Gory, nastepnie Boleslawiec i Jelenia Gora, przejscie Jakuszyce/Harrachow, po 30km zaczyna sie autostrada, przejscie graniczne CZ/A w Znojmo a dalej to juz standard: Wieden-Graz-Maribor-Zagrzeb-Split. Wg mnie zdecydowanie lepsza opcja od Kudowej i przejazdu przez Czechy zwyklymi drogami, jesli sa tylko autostrady to trzeba z nich korzystac nawet jesli jest troszke dalej to i tak sie oplaci!
censor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) censor » 05.05.2006 08:47

sebak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sebak » 05.05.2006 10:13

Po to ze routeplanery nie oddaja naszych polskich specyficznych warunkow drogowych, nie zawsze droga narysowana na mapie grubsza kreska jest lepsza od tej teoretycznie gorszej bo ciensza narysowanej, dlatego na forum wymieniamy sie praktycznymi informacjami a nie wierzymy slepo programom!
W Nowej Soli nalezy skrecic na Kozuchow, nastepnie Szprotawa, Boleslawiec, Jelenia Góra (wjezdzajac od strony Boleslawca nie trzeba nawet do miasta specjalnie wjezdzac od razu wyskakujemy na obwodnicy), droga wg mnie duzo lepsza i szybsza niz przez Legnice.
kape
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kape » 21.05.2006 15:15

Jestem z Zielonej Góry, jechałem 3 razy i za każdym razem testowałem inną trasę, zapisując nie tylko kilometry ale i czasy przejazdów. Pod uwagę brałem równiez małą ilość gór i zakrętów bo dziecko ma chorobę lokomocyjną.
Wg mnie najlepsza droga to:
GW - ZG - Nowa Sól - Bolesławiec - ZGORZELEC - ZAWIDÓW - Liberec (stąd juz autostrada) - Praga ---> kierunek Brno - przy Jihlava zjeżdżamy na Znojmo dalej Wiedeń ...
Wyjazd niedziela 8.00
ZG - Bolesławiec 89 km (ja jeżdżę na skróty przez Nową Sól jest 5km dalej) 1h15m
Bolesławiec - Zawidów 58 km 0h45m
Granica - 4 minuty przerwy
Zawidów - Liberec 36 km 0h46m
Liberec - Praga 108 km 0h46m

w tym roku też tak jadę

pozdrawiam
heza
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) heza » 21.05.2006 16:50

Witam.
Do "kape".
A możesz coś bliżej powiedzieć o swoim wyjeździe.
Ja jadę do CRO (Sibenik) 5 sierpnia z noclegiem po drodze.
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
brombel123
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) brombel123 » 17.07.2006 20:32

No i mam za soba swoja pierwsza "dziewicza" podroz do HR! :D Jesli chodzi o dojazd to wybralem wariant przez Niemcy:
Gorzow-Swiecko-Regensbruck-Passau-Graz-Maribor-Zagrzeb-Split
Nie mam skali porownawczej z innymi trasami ale mi jechalo sie calkiem przyjemnie i szybko.Jedyny odcinek poza autostradami to fragment z Mariboru do granicy Chorwackiej i kawalek po przekroczeniu w/w granicy (lacznie ok. 80km) Jesli chodzi o czas to na pokonanie tej trasy, potrzebowalem ok 19h (3-4 przerwy na tankowanie i posilki). Jedynym mankamentem tej trasy sa koszty (lacznie ok. 1000pln) :?
W razie pytan sluze rada! POZDRAWIAM WSZYSTKICH CRO-MANIAKOW
kape
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kape » 17.07.2006 21:49

heza
ja jadę 23.07 z noclegiem w Słowenii i dalej okolice Makarskiej, oczywiście w ciemno
pozdrawiam

brombel123
napisz prosze ile Ci zajął przejazd Świecko - Graz lub Świecko - Maribor, no i czy w Austrii były jakieś dodatkowe opłaty za tunele czy tylko winiety. Myslę że przez Niemcy jest dalej, drożej, można zaoszczędzić na winietach w Czechach.

pozdrawiam
agasiax
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) agasiax » 18.07.2006 10:23

Witam. Do brombel 123 ja tez bym prosil o koszta autostrad i tuneli .My wyjezdzamy 26 lipca ;Szczecin - Makarska. Pozdrawiam
brombel123
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) brombel123 » 18.07.2006 17:53

Zeby dojechac ze Swiecka do Grazu potrzebowalismy ok. 8h, a jesli chodzi o oplaty to w samej Austrii:
7,5euro vinetka + 4,5euro tunel + 7,5euro tunel
ale jadac w piatek wszystko szlo mega sprawnie zadnych korkow,zadnych kolejek na punktach poboru oplat (placilismy i smigalismy) :lol: do tego naprawde puste granice a jedyny niewielki korek to Maribor!
martynka_poz
Plażowicz
a jak było na rejsie?

Nieprzeczytany postnapisał(a) martynka_poz » 31.07.2006 11:05

Mam pytanie, jak w temacie.
Zastanawiam sie własnie nad taką opcja - tydzień lezenia, tydzień na łajbie... proszę o wrazenia, ceny itp. Mogę zadzwonić :)

pozdrawiam
Martynka

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone