Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Gdańska prawie do Istri (prawie robi różnice)

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bucio
Plażowicz
Z Gdańska prawie do Istri (prawie robi różnice)

Nieprzeczytany postnapisał(a) bucio » 13.08.2009 21:08

Witam!
Po długich przygotowaniach, setkach godzin czytania, paru dni pakowania w końcu wyruszyliśmy.
Nastawieni na fatalną drogę w Polsce wyruszyliśmy wcześnie rano, tak, że już o 16.00 byliśmy w Cieszynie.
Mieliśmy tutaj spać, ale stwierdzilismy, że jak tak dobrze idzie to jedziemy dalej.
Marząc o pięknych widokach chorwackich przekroczyliśmy granicę..
Jakieś 20 km dalej z silnika zaczęły wydobywać się dziwne odgłosy, 10 km dalej auto chodziło jak traktor.
Chcąc nie chcąc wróciliśmy do Cieszyna, oddaliśmy auto (scenic, 4 lata, niedawno po przeglądzie) do warsztatu - diagnoza zatarty silnik, praktycznie do wymiany !!!
Jak dotarliśmy do hotelu, to pierwszą osobę jaką spotkaliśmy byli państwo, którym w autku stało się dokładnie to samo - czyli to chyba jakieś fatum.
Generalnie to koniec naszej podróży, może za rok wybierzemy się znowu na Chorwację.
Nie chce nawet myśleć co by się stało gdyba ta awaria wydarzyła się w Chorwacji.
Polecam wszystkim wyjeżdzającym dobry assistance (koszty holowania > 2000 eur - ten, który mam w allianz, za granicą nie starczyłby na przysłowiowe waciki.
Wszystkim wyjedżdzajacym życzymy szerokiej drogi i braku takich problemów.
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 13.08.2009 21:16

Ojojoj - to można tutaj mówić o wielkim pechu :roll: Jednak nawet stosunkowo młode samochody potrafią się zepsuć i to bardzo poważnie, swoją drogą aby zatrzeć silnik trzeba jechać bez oleju, a kontrokla nie świeciła się?
Życzę wszystkiego najlepszego i w przyszłym roku naprawdę udanych wakacji - takich jak ja w tym roku przeżyłem :) jadąc 9 letnim peugeotem 406 ;) który tylko mi nie chciał chłodzić klimatyzacją - ale okazało się po powrocie, że to nie wina samochodu tylko faceta, który źle nabił klimę i gaz sobie uleciał ;) teraz mam sprawną ;) pozdrawiam!
bucio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bucio » 13.08.2009 21:19

no własnie komputer nie pokazywał, żadnych problemów :-(
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 13.08.2009 22:38

a mówią, żeby nie kupować samochodów na "F" fiat, ford i francuskie
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.08.2009 06:30

Relacja z Chorwacji bez Chorwacji.
Współczuję.

PS. Wklej zdjęcia :wink:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 14.08.2009 07:40

Dobrze że w Polsce się rozleciał.
Wiem - bo miałem podobnie kiedyś z wyjazdem nad polskie morze.

Uszy do góry. Pojedziesz kiedy indziej. Życzę powodzenia.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.08.2009 08:55

j23 napisał(a):a mówią, żeby nie kupować samochodów na "F" fiat, ford i francuskie

No to, gwoli konsekwencji, należałoby dodać jeszcze Dacie i Nissana.

bucio, nie łam się. Co nas nie zabija ... :D

pzdr
bartekj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartekj » 16.08.2009 20:18

j23 napisał(a):a mówią, żeby nie kupować samochodów na "F" fiat, ford i francuskie

Ja mam peugeota, już drugiego (nie na "F" ale francuz ;) ) i zarówno wcześniejszy jak i obecny sprawują się bezawaryjnie - natomiast miałem VW B5 i mówiąc krótko... rozlatywał się - więc to nie reguła!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.08.2009 21:12

Bardzo mi przykro że Twój wyjazd tak się zakończył :?
Bywa - złośliwości rzeczy martwych ...
Następnym razem wszystko będzie o.k.
Pozdrawiam
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 17.08.2009 17:10

kurcze, to prawdziwy pech Was spotkał,
ale szczęście w nieszczęściu, że stało się to tak blisko...
napisz nam chociaż co się dalej działo, wymieniłeś silnik? jakie to koszty?
współczuję tej Chorwacji:(
oginioszki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) oginioszki » 17.08.2009 18:44

to straszne co Was spotkało i bardzo Wam współczujemy.Odbijecie sobie z nawiazką za rok :D .
pozdrawiamy
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 17.08.2009 19:13

bucio napisał(a):Witam!
Po długich przygotowaniach, setkach godzin czytania, paru dni pakowania w końcu wyruszyliśmy.

Szczęście w nieszczęściu że tak blisko PL rozsypał się ten silnik :roll:

Pees: "urban legends" w kwestii pojazdów na F w takim momencie jest trochę nie na miejscu :?
Rafal_X
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal_X » 17.08.2009 19:20

bucio napisał(a): (scenic, 4 lata, niedawno po przeglądzie)

Czy nie przypadkiem 1.9 dCi? Jeśli tak, to niestety, wada fabryczna.
Znajomemu zimą podczas jazdy po autostradzie w Polsce w takim aucie 3-letnim przy przebiegu ok. 90kkm wypadł korbowód przez kadłub.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 18.08.2009 11:29

Przykro, że Wasza przygoda z Chorwacją zakończyła się w taki sposób, szczęście że tak blisko domu. W przyszłym roku będzie lepiej, czego ogromnie Wam życzę.

,
Protestuję :) Mój na F a niezawodny jest :)
bucio
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bucio » 31.08.2009 18:58

Dzięki wszystkim za miłe słowa. Oczywiście Chorwacja nas nie zniechęciła, także najprawdopodobniej za rok znów spróbujemy ;-) tam dojechać.

Co do autka to tak pisałem silnik trzeba wymienić - cały koszt remontu to 7200 zł. Powiem szczerze dużo i niedużo. Gdyba taka awaria zdarzyła się w Chorwacji kosztowałyby 14000 zł (sam koszt holowania to ca. 7000 zł), także na pewno następnym razem na tego typu zdarzenie będę lepiej przygotowany (czyli dobry assistance).
Poza tym mam teraz silnik o 2 lata młodszy, z mniejszym przebiegiem (tak przynajmniej zapewniał mnie mechanik) - i w to będę wierzył bo innej opcji nie ma.

Rafał_x pytał czy to silnik 1.9 dci - niestety to ten - teraz już wiem, że ten typ tak ma i się mu zdarza.

A wakacje powiem szczerze były bardzo udane. Przede wszystkim mieliśmy praktycznie cały czas super pogodę, a byliśmy w Rabce Zdrój - rewelacyjna miejscowość na rodzin z małymi dziećmi: duży park z wielkim placem zabaw, pełno lodzarni, basen, i całkiem sporo atrakcji dla rodziców (wokoło).
Tak już się zastanawiliśmy, że może dobrze, że tak się zdarzyło: dzieciaki wyszalały się, my wyspaliśmy się i wyspacerowaliśmy za wszystkie czasy.
Nie było super gorąco, ceny akceptowalne a góry (niestety nie chodziliśmy po nich) piękne.
Byliśmy też w Zakopanem, Wieliczce, Krakowie, także trochę też zobaczyliśmy.

Reasumując wakacje uważam za udane - pewnie Chorwacja by nas bardzie urzekła, ale następne wakacje już za 10 miesięcy !!
Na razie zatem popatrzymy sobie na wasze zdjęcia z podróży i już zaczynamy planować wyprawę na południe.
Następna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży