Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Gdańska do Pompejów i z powrotem, szlaczkiem po bucie ...

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 18.01.2011 12:23

Dawno mnie nie było, a powrót zaczęłam od Twojej relacji.
Bardzo mi się podobała :lol:

W tym roku wybieram się na bardzo południowe południe, na obcas, podeszwe i czubek buta, oraz do Neapolu. Więc czytałam z tym większym zaciekawieniem.

Mnie się strasznie we Włoszech podoba, ale ja nigdy nie jeżdżę tam w lipcu i sierpniu, te miesiące skreślam, one nie istnieją. I może właśnie dlatego mi się tam podoba bez zastrzeżeń :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 19.01.2011 10:30

Dawno mnie nie było, a powrót zaczęłam od Twojej relacji.
Bardzo mi się podobała

no to witam po długiej nieobecności :wink:
szkoda tylko, że relacja już skończona - jakoś krótko sobie pożyła :roll:

za to moja kolejna trwa i zapowiada się, że z rok jeszcze pociągnie, choć z interwałami :wink:
caal
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caal » 19.01.2011 12:37

To sobie poczytam też :)
Może tez zrobię porządek we własnych, czas najwyższy :roll:
MKB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MKB » 08.06.2011 08:37

pięknie...
Ja bym jeszcze na twoim miejscu (jak już dotarłeś do Pompejów) odbiła kawałeczek dosłownie na południe żeby sie przejechać (bo na nic innego niż przejażdżka pewnie nie byłoby mnie stać :wink: ) costiera amalfitana... zerknąć na Positano i na Amalfi... Tak od Sorrento - do Salerno.

Tylko te przeklęte bezobsługowe stacje benzynowe! Na moich oczach dystrybutor okradł w zeszłym roku Rosjan na 50 Euro! Gadam troche po rosyjsku - próbowałam pomóc. Była niedziela i na stacji żywego ducha. Pewien Włoch wezwany na pomoc niemieckim angielskim przekazał mi (a ja Rosjanom) że trzeba jutro przyjść na stacje i może oddadzą. Ale Rosjanie nie mogli czekać na stacji do jutra bo mieli prom z Ankony do Grecji tego wieczora. Wsiedli do auta i odjechali... ciekawe ile dochodów stacja czerpie z tego procederu...

Sami też zjechaliśmy ćwierć buta zjeżdżając na każdą stację żeby dopompować koło. albo sprężarki brak albo zepsuta. Sprężarkę dopadliśmy dopiero w Austrii (notabene na pierwszej stacji przy przejściu granicznym). Mój wyczerpany jazdą i stresem mąż, do Austriackiego pracownika stacji ubranego w gustowny firmowy czysty strój powiedział coś w rodzaju: finally back to civilisation... Na co tenże Austriak poklepał go po ramieniu ze zrozumieniem i razem poszli napompować koło.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 17.06.2011 12:50

finally back to civilisation...

a to dobre :wink:

no to już wiesz, czemu po pomejańskiej przygodzie nie pojechaliśmy do Amalfi ... tak na marginesie, to do dziś nie mam info z ubezpieczalni co z moją stratą zniżki za niezawiniony incydent :cry:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.07.2012 10:55

Dżizas ... w tym roku znowu Włochy ... :roll: :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 06.07.2012 11:07

Krystof napisał(a):Dżizas ... w tym roku znowu Włochy ... :roll: :D

No i pięknie ! :) ... my też. ;)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 06.07.2012 11:11

... ale w październiku - bez dwóch zdań - kupujemy na przyszłe lato bilety do Madrytu :D
jarkotowa
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarkotowa » 30.07.2012 13:30

My w tym roku też byliśmy we Włoszech (2 tygodnie), objazdem, z namiotem, z Wenecji do Amalfi a potem powolutku w górę. Mieliśmy dwa namiary na campingi, reszta to improwizacja i spontan.
Przyznam, że przed wyjazdem relacja Krystofa utwierdziła mnie w tym, że to dobry kierunek:)
Wybrzeże Amalfi przepiękne. Tylko gdy polecono nam to miejsce (palcem na mapie bez słowa po angielsku) nikt nie uprzedził, że nie ma tam płaskiego miejsca na rozbicie namiotu.
tony montana
Weteran
Re: Z Gdańska do Pompejów i z powrotem, szlaczkiem po bucie

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 30.08.2012 14:19

Dzi! Krystof! Sąsiedzie z Trójmiasta. Kiedyś już czytałem te relację, ale chyba jakoś po łebkach.

Twój styl jest niepowtarzalny, a opisy bardzo bogate w zwroty, które mnie osobiście przyprawiają o ból brzucha, zębów i czego tam jeszcze ZE ŚMIECHU!!

Jesteś MISTRZEM i wirtuozem żonglerki słownej

Mój Top3

1) Historia z Japończykiem w Wenice

2) Opis komisariatu (pety, pies, papierki) etc - choć przyznam ze gnój z tego co ma to samo nazwisko co Reżyser

3) Obsługa warzywniaka i sklepu

Tak, Włosi to po prostu ... ALORA ...
Alora, która czasem jest piękna a czasem demotywująco wkurzająca
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 31.08.2012 14:10

dzięki Tony ... to życie pisze takie scenariusze ;@)
tony montana
Weteran
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.02.2013 15:53

Krystof napisał(a):Dżizas ... w tym roku znowu Włochy ... :roll: :D

Krystof

Czy mnie wzrok nie myli? Planowałeś w 2012 Włochy? Byłeś? A gdzie relacja!??

:papa:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 04.02.2013 18:37

a wiesz, że mi się zwyczajnie nie chce... :roll:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.02.2013 19:29

Krystof napisał(a):a wiesz, że mi się zwyczajnie nie chce... :roll:

Bardzo Cie prosze wez sie w garsc :)

Robie trzy tygodnie Italii w lipcu wiec....c'mon man! :)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 04.02.2013 21:42

pomyślę, bo jest kilka miejsc, o które uzupełniłem poprzedni wyjazd... w sumie, to brakuje mi takiej relacji do powspominania ;@)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Z Gdańska do Pompejów i z powrotem, szlaczkiem po bucie ... - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone