no to dwie sprawy:
I. monitoring cen na www.lataj.pl - dziś (14 II) lot z Gdańska do Madrytu i z powrotem kosztuje 700 - 900 pln za osobę
ta tańsza opcja wymaga 12-godzinnego oczekiwania (przesiadka)
II. no i druga sprawa - wyklarowuje się kwestia wypożyczenia samochodu
dla tych, co nie wiedzą - małe kompendium z obserwacji
(jeśli się gdzieś mylę - a jest to prawdopodobne - proszę o korektę):
1. ceny wypożyczenia (w tej samej wypożyczalni i przy tych samych warunkach) są bardzo labilne - kwota potrafi się wahać w okolicach 100 euro - zależnie od momentu, kiedy ją sprawdzam;
nie wiem jeszcze, czy bardzo wczesna rezerwacja jest zaletą - dochodzędo wniosku, że warto sobie poobserwowaćceny w kilku wypożyczalniach zachowując te same warunki - wówczas widać, gdzie było najtaniej i za jakącenęnajlepiej auto zarezerwować
2. cena wypożyczenia zależy od miejsca wypożyczenia i oddania auta
- zazwyczaj najdrożej jest na lotnisku, gdzie dolicza się opłatę lotniskową;
zauważyłem, że taka opłata jest dodawana do wszystkiego, co sięwiąże z lotniskiem - np za taksówke też płaci się więcej o opłatę lotniskową!
3. cena wypożyczenia zawiera/lub nie ubezpieczenia
- można wziąć auto bez ubezpieczenia
- auto z podstawowym ubezpieczeniem, które częściowo zwalnia mnie z odpowiedzialności (koszt ok 20 euro dziennie przy zwolnieniu od kwoty ok 650 euro - oznacza to, że wydatki za szkodę płacędo tej wysokości, a powyżej działa ubezpieczenie wypożyczalni - w tej opcji na karcie blokuje się jakąś sumęna poczet wydatków)
- no i full opcja - jestem całkowicie (pod pewnymi warunkami) zwolniony z uczestniczenia w spłacie za szkodę:
* w tej opcji muszę dopłacić dodatkowe kilka euro dziennie (np 4) i również mam zamrożone na karcie parę (100 - 800) eyro na poczet ewentualnych wydatków
Moje wynajęcie/ubezpieczenie wygląda tak:
* 420 euro/ czyli 32 euro dziennie/ za 13 dni za berlingo
* odpowiadam za wszelkie szkody bez względu na ich późniejszą wycenę, ale do kwoty 745 euro
* na karcie blokują mi 100 euro na poczet kosztów
w cenie zawarte jest zatem
* ubezpiecznie od kolizji CDW (18 euro dziennie)
* ubezpieczenie od kradzieży TP (4,50 euro dziennie)
4. i kwestia paliwa
- są wypożyczalnie, które dają auto z pełnym bakiem i - ufając klientom - proszą o zwrot z równie pełnym
- są też takie, które dają z pełnym, pobierają za to opłatę i proszą o oddanie baku pustego - tu klient traci podwójnie, bo zawsze oddaje bak półpusty, więc płaci za niewyjechane paliwo + płaci za drogie paliwo zatankowane (koszt obsługi tankowania - taniej jest samemu i na tańszej stacji)
pozdrawiam i proszę o ewentualne sprostowania, Krystof