Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Gdańska do Madrytu 2, czyli tropem samego siebie

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.02.2015 12:52

A tymczasem w Hiszpanii…

Zatem jeszcze raz: osiem po 10.00 opuściliśmy camping Las Dunas w El Puerto de Santa Maria w prowincji Cadiz. Po raz ostatni zerknąłem na wyświetlacz przy szlabanie, na którym każdorazowo przy wjeździe i wyjeździe pojawiało się moje nazwisko oraz numer rejestracyjny samochodu (kolejny trop dla wykrycia szwindla w Goldcarze!).

Próba łatwego wyjechania z El Puerto kolejny raz skończyła się fiaskiem – ronda są tu fatalnie oznaczone i nie wiadomo, w którym kierunku się udać. Więc każdorazowo udawałem się źle… Po kilkudziesięciu metrach byliśmy zmuszeni do powrotu na rondo i wybrania innej drogi. I tak wciąż i wciąż na dwóch czy trzech rondach, aż w końcu pojawił się jakiś drogowskaz na Sewillę tudzież Kordobę. I znów cos pomyliliśmy, bo drogi z Kadyksu do Kordoby są dwie, a na trasie do Sewilli łączą się i przecinają aż dwukrotnie, że już nie wspomnę o stykaniu się oraz zbliżaniu do siebie na tyle, by drogowskazy tego nie zauważyły i nie skomentowały.

Tak więc co chwilę popadaliśmy w zadumę, czy jedziemy drogą dobrą, czy złą, bo jedna jest dłuższa, a druga krótsza, jedna szybsza, druga wolniejsza, jedna płatna, inna nie…

Droga mijała dość nieprzyjemnie. Praktycznie w momencie wyjazdu dzieci już podpytywały, dlaczego to trwa tak długo i ile jeszcze do celu. Było im za jasno, za gorąco, za duszno, niedobrze i ogólnie źle. W dodatku samochód pachniał rzygami. Chciały się zatrzymywać, by odetchnąć, zjeść, wypić itp. Jak to dzieci. Ponieważ byłem nieczuły na ich utyskiwania droga przebiegła stosukowo szybko. Tak na marginesie – podczas całego urlopu nie dopadły nas żadne korki, nie byliśmy świadkami żadnego wypadku, nie mieliśmy zbytniego problemu ze znalezieniem parkingu, nie staliśmy w za długich kolejkach. Ludzi było wszędzie stosunkowo mało – czy to jeszcze kryzys, czy może jeszcze nie szczyt sezonu?

Do Kordoby zajechaliśmy na około dwunastą. Miejsce parkingowe znaleźliśmy w ostatniej chwili – córce było tak niedobrze, że kilka dodatkowych kilometrów mogło zaskutkować koniecznością prania tapicerki.
Tegoroczna Kordoba z początku wcale nie przypominała tej poprzedniej. A powód był dość prozaiczny – zajechaliśmy do niej z przeciwległej strony, co nam pozwoliło poznać inne oblicze tego miasta. Poprzednim razem po krótkiej przejażdżce znaleźliśmy się w ścisłym centrum. Tym razem mieliśmy okazję podziwiać rozległe przedmieścia i nowoczesną część miasta.

Parking znaleźliśmy stosunkowo łatwo i kosztował nas ok. 2 euro za cały dzień! A miejsce parkingowe – jak by kto pytał – mieściło się 5 minut piechotką od starego miasta przy ulicy Av. Conde de Vallellano. Chyba 9 (https://www.google.pl/maps/place/Av.+de ... c66033d4ae)

Szybko doszliśmy do centrum, a po wyjściu z jednej z nowocześniejszych uliczek natknęliśmy się na bramę miejską prowadzącą wąskimi uliczkami prosto do mezquity.

W Kordobie, jak to w Kordobie…
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 04.03.2015 09:00

Krystof napisał(a):W Kordobie, jak to w Kordobie…

W Cordobie jak w Cordobie, nie byłam, ale może wrócimy do tej Hiszpanii. I co z Airberlin? Dalej ten nieszczęsny remis 0,4:0
jasieks
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasieks » 12.03.2015 15:25

Krystof-Krzysztof wybieram się w te wakacje do włoch podobną trasą jak Ty i mam kilka pytań mimo niesamowitego opowiadania z waszej podróży(dosłownie jakbym czytał Chmielewską) jak można sie z tTobą skontaktować mój adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl prosze o odpowiedż pozdrawiam Krzysztof
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.05.2015 19:44

Krzysiu czy Admin już Cie odblokował?
Gdzie kontynuacja?

ZBLIŻA SIĘ LIPIEC!!

:papa:
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 21.05.2015 12:58

HA!
WRACAM DO GRY!!! :@))))
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.05.2015 13:09

Krystof napisał(a):HA!

No to teraz zapisz sobie wszystkie dane do logowania :oczko_usmiech:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.05.2015 13:11

Teraz już nie musi, bo wiem jak Krzysia w przyszłości odblokować :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.05.2015 13:18

Ano chyba że tak :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.05.2015 13:53

To czekamy na cd walki z AirBerlin i oczywiście Waszej podróży po kraju torreadorów :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.05.2015 15:24

:lol:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.06.2015 16:14

Vjetar napisał(a):

:lol:

POSTRASZYŁ.... i tyle go widzieli.....

Krystofie - bo jeszcze zdążysz na wakacje uciec...
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.06.2015 14:36

Musiałbym najpierw wiedzieć dokąd :@(

Już zaczynam pękać, czy do Kro nie pojechać, ale to już byłby hardcore i ostateczność - nie podobają mi się chorwackie campingi i jakaś taka "ciasnota"... podczas ostatniego pobytu na Ciovo-ajlend obiecałem sobie, że se zrobię dłuuugą przerwę od Chorwacji.

A relacji mi się nie chce pisać, bo jest nudna :@)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.06.2015 18:10

Krystof napisał(a):A relacji mi się nie chce pisać, bo jest nudna :@)

Nie musi Ci się podobać, ważne że nam się podoba :lol: więc nie masz wielkiego wyjścia, łap klawiaturę i dociągnij kwestię m.in. odszkodowania do końca...
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 12.06.2015 18:17

ło Jezu... ale o odszkodowaniu już było :@)))
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.06.2015 18:39

Krystof napisał(a):...teraz jeszcze tylko kasa z Airberlin za zakupy w Decathlonie :twisted:

mi na razie odmówili zasłaniając się tym, że mi ubezpieczalnia zwróciła - tyle, że ja nie kumam, co ma piernik do wiatraka... ubezpieczenie było dodatkowe, dobrowolne i kosztowne

Tak więc w kwestii Niemcy - Polska jest tak ok. 0,4 do 0, czyli prawie remis

To dostałeś już tą kasę? Bo ja się na tym zatrzymałam... i liczyłam, że nie odpuściłeś, musi być przecież 0:1
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Z Gdańska do Madrytu 2, czyli tropem samego siebie - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone