Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Gdańska do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
biochemik
Podróżnik
Z Gdańska do Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) biochemik » 21.07.2006 14:42

Wiem, że nia ma idealnej trasy z Gdańska, ale może ktoś ostatnio jechał stąd i ma jakieś doświadczenia ,którymi chciałby się podzielić?
W drodze do Dalmacji mam zamiar jechać przez Słowację i Węgry, ale ciągle nie wiem czy przez Budapeszt czy Bratysławę :( .Będziemy się zatrzymywać na nocleg nad Balatonem.
Drogę powrotną planuję przez Słowenię,Austrię, Czechy-tu już sprawa prosta.
Wiem ,że tak wielu jest zwolenników jazdy przez Budapeszt jak wielu przeciwników, ale może ktoś się wypowie co mieszka na Północy, bo my trasą przez Polskę jesteśmy zawsze wymęczeni, więc możemy słabiej znosić męczarnie za granicą.
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 21.07.2006 14:46

...jechałem przez Budapeszt dwukrotnie do i z Turcji i szczerze odradzam...po co komplikować sobie życie, jeśli już koniecznie przez Słowację i Węgry to lepiej przez Bratysławę...Pozdrawiam
biochemik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) biochemik » 21.07.2006 15:18

Dzięki za radę!
Ale jechałeś przez Cieszyn i zachodnią Słowację, czy przez jakieś słowacko- polskie przejście graniczne?
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 21.07.2006 15:22

...Cieszyn, Żilina, Martin Sahy (granica slo-hun) i na Budapeszt (kiepsko oznakowany:)...pozdrawiam
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 21.07.2006 17:35

Jechałam przez Cieszyn. Do Warszawy 7 T R A G E D I A. Z Warszawy - Częstochowa, Cieszyn - bardzo dobra droga. Słowacja - autostradą - dobra droga. Węgry - droga 86 ROZPACZ - jakość drogi bardzo dobra, nie wiem w jakim celu stoją znaki ograniczające szybkość do 30, 40 km/h ( myślałam, że nie dojadę do granicy. ).
Maciek4nt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciek4nt » 21.07.2006 18:10

Pewnie większość z nas wie,ale bład się na forum powtarza-Slo to Słowenia,a nie Słowacja.
biochemik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) biochemik » 21.07.2006 20:00

prazek napisał(a):Jechałam przez Cieszyn. Do Warszawy 7 T R A G E D I A. Z Warszawy - Częstochowa, Cieszyn - bardzo dobra droga. Słowacja - autostradą - dobra droga. Węgry - droga 86 ROZPACZ - jakość drogi bardzo dobra, nie wiem w jakim celu stoją znaki ograniczające szybkość do 30, 40 km/h ( myślałam, że nie dojadę do granicy. ).

Rozumiem, że jechałaś non-stop nie zatrzymując się na nocleg.Nie było ciężko?A powiedz, w jakie miejsce w Chorwacji finalnie się udawałaś?
Ja planuję na Węgrzech zboczyć z trasy pod Balaton na nocleg i żeby sobie spędzić dzień.
Wybiorę trasę chyba, którą Ty jechałaś, ale zastanawiałam się nad jazdą przez Budapeszt, bo przecież jest co zwiedzać.Ale przeraża mnie trochę jazda przez centralną Słowację, prawie bez autostrad, a odbijanie z Bratysławy do Budapesztu to już chyba głupi pomysł.
Chyba daruję sobie ten Budapeszt.

AAAA! I za żadne skarby nie pojadę przez W-wę, tylko przez Toruń, łódź. Zręsztą to by nawet nie było po drodze.

Zazdroszczę szczęściarzom z południowej Polski, mają o 1/3 mniej trasy od nas.Na ich miejscu jeździłaby tam ciągle. :lol: No i chyba jeżdżą.
Pozdrawiam
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 21.07.2006 21:03

ja jechałem przez Wegry tj:
Gdańsk(4.30) Zwardoń(15.00) Bratyslava(18.00) Zagreb(24.00)
za Bosiljevem 1,5 godz snu Split(6.00)
przez Węgry krócej o 100 km i taniej ale wolniej
razem 1700 km - 25 godz.
Powrót tą samą trasą 23 godziny. przejazd w srody
Trasa przez H Mosonmagyarovar, Szombathely, Lenti, Lendava(SLO)
od cakovca autostrada
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 21.07.2006 21:15

Sam jechałem turystycznie przez Toruń, Łódź, Częstochowę, Kraków, przejście graniczne w Chyżnem - potem prosto na Budapeszt wzdłuż Balatonu, Zagrzeb, Karlovac i myk, myk na Rab. Jechałem z pilotem, tj. żoną kontrolującą plan przejazdu więc przez Budapeszt przejechaliśmy sprawnie, ale faktycznie trzeba się pilnować i zwracać uwagę na numerację dróg, a nie miejscowości. Wzdłuż Balatonu jechało się wolno, ale przyjemnie i można zrobić postój na kąpiel. Nie umiem porównać trasy przez Bratysławę, ale chyba w tym roku jej spróbuję. Generalnie Gdańsk jest kijowo położony na wypady nad Adriatyk, szkoda, że nie ma z Gdańska połączeń lotniczych. Główna mordęga to oczywiście droga przez Polskę, ale autostradę A-1 stawiają pewnie za kilka lat będzie lepiej.
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 21.07.2006 21:40

żeby choc do Łodzi 2-pasmówka :roll:
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 21.07.2006 22:09

Jakaby ta droga nie była, nawet autostrada - zawsze zostaje te 600-700 km więcej nad Adriatyk niż z okolic Krakowa, Katowic, Wrocławia, etc. Szkoda. Geografii nie da się oszukać. Dla pocieszenia zostaje Bałtyk i Skandynawia.
prazek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) prazek » 22.07.2006 22:23

Jechało dwóch kierowców. Dojechaliśmy do Chorwacji i zrobiliśmy przerwę 3 godz. Wyjechaliśmy w sobotę wcześnie rano, w Chorwacji byliśmy przed północą. 30-40 km/h przez Węgry ( znak przy znaku ograniczającym prędkość, rozpacz) - straciliśmy sporo czasu. Krótki odcinek, a jechaliśmy dobre parę godz. Wracaliśmy przez Austrię, dużo szybciej.
biochemik
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) biochemik » 28.07.2006 08:54

Hejka! Czy ktoś z Was jechał przez Konin, Kalisz?Czy jest sens tędy jechać, czy lepiej na łódź i Częstochowę?
Mam całą Polskę do przejechania i zastanawiam się, którędy przez nią przejechać, żeby dotrzeć do przejścia w Cieszynie.
Pozdrawim :D
brodatty
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodatty » 28.07.2006 10:26

Jadę jutro przez Gnizno z postojem 1 dzień we Wrocku. Dalej do przejścia w Kudowie Zdrój, na Brno, Wiedeń, Gratz, Maribor.

Ponieważ 1 miejsce w Chorwacji na jakim się zamierzam zatrzymać jest KRK więc jadę na Ljubljanę i dalej Postojna etc.

W Twoim wypadku z Maribora możesz uderzyć na Zagrzeb, Karlowac i dalej na południe autostadami w kierunku Splitu.
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 28.07.2006 19:46

Trasa na odcinku Poznań-Wrocław i sam przejazd przez rozkopany Wrocław to harakirii. Polecam bardziej trasę przez Łódź, na odcinku Łódź-Częstochowa przynajmniej da się jechać. Choć trasa do Łodzi i sama Łódź to też harakirii. Z dwojga złego lepsza trasa łódzka - moim zdaniem a testowałem rok temu obydwie.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies