Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Gdańska do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 28.07.2006 20:25

Zazdroszczę szczęściarzom z południowej Polski, mają o 1/3 mniej trasy od nas.Na ich miejscu jeździłaby tam ciągle. No i chyba jeżdżą.
no jasne że jeżdżą, a tak na marginesie to 1/3 mamy mniej w kilometrach bo w czasie mamy 1/2 tego co Wy z północy :wink:
piotr gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr gd » 29.07.2006 10:51

Jechałem w tym roku do z Gdyni do Czarnogóry i faktycznie najgorszym odcinkiem w Polsce jest przejazd przez Łódź i skrzyżowanie dróg nr 1 i 2 w Krośniewicach (korek na 1/2 h stania). Od Łodzi już jakoś leci - dwupasmówka do Cieszyna. Ale to chyba i tak lepsze niż jechać przez Inowrocław-Kalisz (wąska droga).
Andrzej G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andrzej G » 29.07.2006 21:51

piotr gd napisał(a):Jechałem w tym roku do z Gdyni do Czarnogóry i faktycznie najgorszym odcinkiem w Polsce jest przejazd przez Łódź i skrzyżowanie dróg nr 1 i 2 w Krośniewicach (korek na 1/2 h stania). Od Łodzi już jakoś leci - dwupasmówka do Cieszyna. Ale to chyba i tak lepsze niż jechać przez Inowrocław-Kalisz (wąska droga).

planuję w tym roku we wrześniu wyjazd do Czarnogóry.Mógłbyś podać kilka szczegółów jaką trasą jechałeś i w jaki region ,gdzie się zatrzymałeś ,jakie ceny apartamentów, jak z kempingami,jak wrażenia.
pozdrawiam Andrzej
piotr gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr gd » 09.08.2006 11:06

Sorry za zwłokę.
Zamierzałem jechać przez Bratysławę, obwodnicę Wiednia, Maribor i autostradą przez Dubrownik, ale korki zaczynały się już na granicy SLO-A i w rezultacie (bojąc się jeszcze większych zatorów przed tunelami na autostradzie w HR) pojechałem przez Varażdin, autostradą do Bosankiej Gradiski i dalej przez Banja Lukę, Jablanicę, Mostar do przejścia w Metkovic, a później już Jadranką do Ulcinja. Z powrotem przez Mostar (nocleg, zwiedzanie), Sarajewo (zwiedzanie), Doboj, Osijek, Szekszard, Komarno, Nitrę, Zwardoń-Bielsko (to był błąd - fatalna droga), Częstochowę.
Odnośnie cen apartamentów i kempingów niestety nic nie powiem, bo pobyt wykupiliśmy już w Polsce. Ale na pewno było bardzo dużo wolnych miesc, bo co chwila można było spotkać ludzi z tabliczkami informującymi o wolnych pokojach.
My nocowaliśmy w okolicach Ulcinja, praktycznie przy albańskiej granicy, aby uniknąć tłoku - plaże w kurortach są bardzo zatłoczone. Sam Ulcinj, to już praktycznie Azja, większość mieszkańców to Albańczycy, mnóstwo meczetów i specyficzny orientalny porządek.
Ceny w sklepach jakieś 10-20% wyższe niż w Polsce, umiarkowane ceny w restauracjach - 2 daniowy posiłek z winem dla 2 osób (jedliśmy z reguły ryby) to 12-18 euro. Benzyna Pb95 - 1,16 Eur (I połowa lipca).
Widać, że brak jeszcze im doświadczenia w organizacji turystyki, ale pozostaje mieć nadzieję, że będzie się to zmieniać na lepsze. Poznani Czarnogórcy mówili, że jeszcze nigdy nie było tam tu Polaków.
cox
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cox » 18.08.2006 18:11

Właśnie wróciłem z HR. Moja trasa to Gdynia 03:30, Łodź- cała rozkopana nawet około 8:00 jedzie się uciążliwie, przed południem Cieszyn, ciągnąca się długo droga przez Czechy (Frydek Mistek-Brno-Mikulov), Wiedeń- 21:00 Graz-tu nocleg. 8:30 start, wolna jazda prze Słowenię- około 2 godz., w stumieniach deszczu po chorwackiej autostradzie(Zagreb-Karlovac-Split) sama w sobie bdb! około 15 okolice Splitu, 16 z minutami okolice Makarskiej. Ogólnie droga naprawdę męcząca (mimo licznych przerw). W Słowenii, Magistralą Adriatycką czy w okolicach Łodzi nie da się nic "nadrobić". Następnym razem spróbuję przez Niemcy!
piotr gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr gd » 21.08.2006 08:43

Jechałem przez Niemcy (Gdynia-Szczecin-Berlin-Monachium-Salzburg-
Ljubljana-Porec) dwa lata temu, a rok temu, również na Istrię przez Wiedeń. Czasowo wychodzi dokładnie to samo. Droga przez Niemcy jest może trochę mniej męcząca, ale droższa (jakieś 200 km dłuższa + opłaty za tunele w Austrii, prawie 20 euro).
G. Drzycimski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) G. Drzycimski » 21.08.2006 09:22

Jadąc z Gdyni przez Niemcy gdzie robiłeś postój tranzytowo/noclegowy ?? Naprawdę czasowo wychodzi podobnie jak trasa przez Polskę ? To jednak spore kółeczko od nas do zachodniej granicy o ile nie masz po drodze babci czy wujków do odwiedzenia w okolicach Szczecina. Ze Szczecina i Koszalina to bezdyskusyjnie najlepsza trasa, ale od Słupska po Gdańsk to już nie jestem taki przekonany. Wielokrotnie się łamałem, ale nie zdecydowałem się na taki manewr, jednak do samego Szczecina z Gdańska to około 360 km.
cox
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cox » 21.08.2006 20:03

tak naprawdę nie ma idealnego wariantu....chyba, że z 2 noclegami...tylko kto ma tyle czasu....myślę jadnak. że jazda przez Niemcy nie musi być wcale droższa: jeśli nie ma korków (zakładam, że nikt nie chce podóżować na początku weekendu) to w miarę stała prędkość+brak opłat za autostrady w Czechach mogą zrównoważyć wydatki, a naprawdę wiele jest warta perspektywa, która pozwala spojrzeć na drogowskaz z z dystansem 300km i wiedzieć iż najdalej po 3 godz je pokonamy. zaś rozdrażnienie towrzyszące jeździe typu stop and go jest naprawdę paskudnym uczuciem. poza tym natężenie ruchu w Polsce na trasie Gdynia-Kołbaskowo jest nieporównywalnie mniejsze niż Gdynia-Łódź-Cieszyn
speedypp
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) speedypp » 21.08.2006 20:31

Ważne!! nie jedźcie przez Łódź bo "jedynka" w Łodzi jest rozkopana i stracicie godzine. Jadąc z Gdańska trzeba w Zgierzu skęrcić na Aleksandrów Łódzki lub Konstantynów lub Pabianice (to ta sama droga) dalej w Pabianicach kierować się na Rzgów a w tam wraca sie na "jedynkę". Polecam ten wariant, oszczędność ponad godziny.
piotr gd
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr gd » 22.08.2006 14:09

Z Gdyni wyjechaliśmy około 17, po drodze zmienialiśmy się za kierownicą, na Istrii byliśmy następnego dnia o 12 i po drodze nie nocowaliśmy.
kaszkur
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszkur » 22.08.2006 16:42

Witam!

To mój pierwszy mail na to forum. A w tym roku po raz pierwszy bylem na wakacjach w Chorwacji :) Pierwszy raz jest zawsze najbardziej niespokojny, bo chce sie pojechac każdą trasą i zwiedzić w 2 tygodnie każdy zakątek Chorwacji co prowadzi do tego, że połowę urlopu spędza się w samochodzie.

Wracając do tematu:

1. Do Chorwacji jechalismy przez Węgry (nocleg w Eger)
Gdańsk (6:00) --> Łódź --> Łysa Polana --> Eger (19:30)

2. Następnego dnia, na spokojnie, przez Budapeszt, na Balaton
i na Zagrzeb a potem na Plitvickie jeziora. (od 10:00 do 18:00 ale bardzo spokojnie i raczej turystycznie niż pędem)

3. Powrót: Wyspa Murter (6:00) --> Zagrzeb --> Maribor --> Wieden --> Brno --> Cieszyn (18:00) --> Łodź (21:00) --> Gdańsk (2:00)

Powrót do Gdańska na jeden raz to było coś czego więcej nie powtorze. Moja dziewczyna nie prowadzi, więc jechałem bez zmiany. Do Łodzi szło super, ale potem był kryzys. Nie polecam, choć trasa zajęła 20 godzin.

Tomek
brodatty
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) brodatty » 22.08.2006 18:50

kaszkur napisał(a):Powrót do Gdańska na jeden raz to było coś czego więcej nie powtorze. Moja dziewczyna nie prowadzi, więc jechałem bez zmiany. Do Łodzi szło super, ale potem był kryzys. Nie polecam, choć trasa zajęła 20 godzin.

Akurat wiem coś na ten temat :> Szczególnie jadac nocą, od 6.00 na nogach i zwidzanie około 8.00 Parku, po 12.00 wyjazd z Plitwickich. Poki było jasno to ok. W nocy po remontowanych czeskich drogach i w deszczu przyszedl kryzys. Lepiej jak kryzys jest nie w nocy, a kiedy jest jasno - łatwiej. Cale szczęscie, że we Wrocku bylo gdzie spać (byliśmy około 6.00 na drugi dzień - czyli 18h). Tak to jest jak się wraca tylko na śniadaniu i jakiś przekąskach, do tego gównianymi drogami. Kolejne 500km do Gdańska by nie przeszło, ale zjadłem takie śniadanie o te szóstej, że aż miło.

Pozdrawiam.
JAPIER
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAPIER » 22.08.2006 21:10

biochemik napisał(a):Wiem, że nia ma idealnej trasy z Gdańska, ale może ktoś ostatnio jechał stąd i ma jakieś doświadczenia ,którymi chciałby się podzielić?
W drodze do Dalmacji mam zamiar jechać przez Słowację i Węgry, ale ciągle nie wiem czy przez Budapeszt czy Bratysławę :( .Będziemy się zatrzymywać na nocleg nad Balatonem.
Drogę powrotną planuję przez Słowenię,Austrię, Czechy-tu już sprawa prosta.
Wiem ,że tak wielu jest zwolenników jazdy przez Budapeszt jak wielu przeciwników, ale może ktoś się wypowie co mieszka na Północy, bo my trasą przez Polskę jesteśmy zawsze wymęczeni, więc możemy słabiej znosić męczarnie za granicą.

Cześć
W poniedziałek wróciłem z Hvaru.
Jechaliśmy Gdańsk,Cieszyn,Bratysławę,Wiedeń,Graz,Maribor i do Splitu
Trasa idealna.Polecam
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Gdańska do Chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone