Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z dzieckiem znajomych do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 21:14

tturek napisał(a):moge wylecieć. ale nie tylko ja zauważyłem że nie chcecie pomagać tylko odsyłacie... linki i linki itd. troszkę pomocy dla zainteresowanych

Nie chcemy pomagać takim jak ty to zasadnicza różnica. Piotrek, ja czy inni pomogą zawsze ale w spokojnej rozmowie, a nie w tonie rynsztokowo - kanałowym jaki zaprezentowałeś. Trzeba było w pierwszym swoim poście się zapytać o wykładnie prawną jaka obowiązuje w dyskutowanej kwestii, a nie oblewać gnojem czy twierdzić kategorycznie, że ty wiesz na pewno. Skoro wiesz to po co pytasz. Teraz po tym co inni tu przeczytają pewnie nikt ci nie pomoże.
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 09.01.2010 21:15

Szanowny Kolego Opiekunie działu :D

Było pytanie założyciela i była wyczerpująca odpowiedź forumowiczów .Może w związku z tym czas zamykać ?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.01.2010 21:16

Tak na zdrowy rozum jak dla mnie , zabieranie cudzego dziecka za granice musi się wiązać ze zgoda rodziców. Zobaczcie jakie są wymagania gdy jedno z rodziców chce zabrać swoje dziecko, potrzebna jest zgoda drugiego rodzica na wyrobienie paszportu , co jeszcze nie jest zgodą na wyjazd... A tu mówimy o obcym.
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 09.01.2010 21:16

zebik napisał(a):
tturek napisał(a):moge wylecieć. ale nie tylko ja zauważyłem że nie chcecie pomagać tylko odsyłacie... linki i linki itd. troszkę pomocy dla zainteresowanych

Nie chcemy pomagać takim jak ty to zasadnicza różnica. Piotrek, ja czy inni pomogą zawsze ale w spokojnej rozmowie, a nie w tonie rynsztokowo - kanałowym jaki zaprezentowałeś. Trzeba było w pierwszym swoim poście się zapytać o wykładnie prawną jaka obowiązuje w dyskutowanej kwestii, a nie oblewać gnojem czy twierdzić kategorycznie, że ty wiesz na pewno. Skoro wiesz to po co pytasz. Teraz po tym co inni tu przeczytają pewnie nikt ci nie pomoże.

ale po co odpisujesz. pokaż że jesteś lepszy, mądrzejszy. inteligentniejszy inaczej.
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 09.01.2010 21:19

Bocian napisał(a):Tak na zdrowy rozum jak dla mnie , zabieranie cudzego dziecka za granice musi się wiązać ze zgoda rodziców. Zobaczcie jakie są wymagania gdy jedno z rodziców chce zabrać swoje dziecko, potrzebna jest zgoda drugiego rodzica na wyrobienie paszportu , co jeszcze nie jest zgodą na wyjazd... A tu mówimy o obcym.

tak ale jak brałem syna mojego brata o tym samym nazwisku to myślę że nie miałem tego problemu. zawsze na granicy mogłem powiedzieć że to moje dziecko. oczywiście brat się zgodził. nie było to porwanie :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.01.2010 21:22

To liczenie na farta , że uda się ominąć przepisy... Ja w hotelu też zawsze udaję, że moja sekretarka to moja żona... :twisted: :twisted:
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 09.01.2010 21:24

Bocian napisał(a):To liczenie na farta , że uda się ominąć przepisy... Ja w hotelu też zawsze udaję, że moja sekretarka to moja żona... :twisted: :twisted:

może tak. na pewno inaczej jest jak dziecko ma inne nazwisko
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 21:24

Nie odpisuje Tobie tylko piszę na forum, a to zasadnicza różnica.

Co do kwestii zabrania "cudzego" dziecka czyli takiego, którego nie jest się prawnym opiekunem.

Jeżeli dziecko chce wyjechać na zagraniczne wakacje pod opieką osoby trzeciej, która nie jest prawnym opiekunem, np. babci, potrzebny jest dodatkowy dokument. Oprócz paszportu lub tymczasowego dowodu osobistego, wymagana jest również zgoda w formie aktu notarialnego obojga rodziców, którą opiekun musi przedstawić podczas przekraczania granicy. Zaświadczenie można załatwić u każdego notariusza w obecności obojga rodziców.

I wszystko w temacie. Reszta to już dywagacje i coby było gdyby było.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 21:25

Bocian napisał(a):To liczenie na farta , że uda się ominąć przepisy... Ja w hotelu też zawsze udaję, że moja sekretarka to moja żona... :twisted: :twisted:

Hehe to ty masz sekretarkę. :D
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 09.01.2010 21:26

zebik napisał(a):Nie odpisuje Tobie tylko piszę na forum, a to zasadnicza różnica.

Co do kwestii zabrania "cudzego" dziecka czyli takiego, którego nie jest się prawnym opiekunem.

Jeżeli dziecko chce wyjechać na zagraniczne wakacje pod opieką osoby trzeciej, która nie jest prawnym opiekunem, np. babci, potrzebny jest dodatkowy dokument. Oprócz paszportu lub tymczasowego dowodu osobistego, wymagana jest również zgoda w formie aktu notarialnego obojga rodziców, którą opiekun musi przedstawić podczas przekraczania granicy. Zaświadczenie można załatwić u każdego notariusza w obecności obojga rodziców.

gdyby nie bocian to byś nic nie przytoczył.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 21:27

tturek napisał(a):
zebik napisał(a):Nie odpisuje Tobie tylko piszę na forum, a to zasadnicza różnica.

Hehe, a to dobre no rozbawiłeś mnie do łez w tym roku już drugi raz będę jechał ze znajomymi co zabierają obce dziecko ze sobą. Niestety ale nawet takie poświadczenie notarialne widziałem.
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 09.01.2010 21:29

zebik napisał(a):
tturek napisał(a):

Hehe, a to dobre no rozbawiłeś mnie do łez w tym roku już drugi raz będę jechał ze znajomymi co zabierają obce dziecko ze sobą. Niestety ale nawet takie poświadczenie notarialne widziałem.

przecież miałeś nie odpisywać
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 21:30

Kulturalnie jest odpowiedzieć na postawioną kłamliwą tezę. Gdybyś nie pisał nieprawdy nie byłoby czego prostować, ani odpisywać.
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 09.01.2010 21:31

wezmę to do serca. dzięki za pomoc.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.01.2010 21:32

zebik napisał(a):

Hehe to ty masz sekretarkę. :D

A czemu miałbym nie mieć? Stać mnie... :) Żona mówi o mnie , że z zawodu jestem dyrektorem... :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Z dzieckiem znajomych do Chorwacji - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone