Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z dzieckiem znajomych do Chorwacji

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 18:51

dzoony napisał(a):Tym postem kończe wątek bo nie mam ochoty(ani zbytnio czasu) już z wami dyskutować.
Pozdrawiam.

No i wcale Ci się nie dziwię zazwyczaj jak ludzie się mylą albo specjalnie podają nieprawdę potem nie chcą dyskusji.
Z oczywistą oczywistością nie prowadzi się dyskusji tylko się ją przyjmuje i akceptuje albo neguje i jak w tym przypadku łamie prawo i wprowadza pozostałych w błąd.

Strona której link podałeś ma się nijak odnośnie przepisów wjazdowych na teren obcego kraju "z obcym dzieckiem".
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 09.01.2010 19:26

dzoony napisał(a):...
Tym postem kończe wątek bo nie mam ochoty(ani zbytnio czasu) już z wami dyskutować...

Dobrze ,ze w końcu zrozumiałeś,że ten wątek nie należy do tych w których się dyskutuje. Tutaj raczej chodzi o podanie informacji.

Pozdrawiam serdecznie :D
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 09.01.2010 20:07

mirek109 napisał(a):
tturek napisał(a):nie jestem pewien czy te formalności są potrzebne

Po powrocie może ( i oby tak było) się okazac że było zbyteczne ale jak pisze "Mdziumka" - ""Najczęściej jest tak ,że nikt tych dokumentów nie sprawdzi, ale gdybyś w czasie jakiejś kontroli albo wizyty u lekarza, czy w szpitalu nie miał takiego papieru, no to leżysz. Ty masz kłopoty jak cholera a dziecko formalnie nie ma prawnego opiekuna. ""

Strzeżonego dokument strzeże :)

Powodzenia

jak mi wiadomo zgodnie z prawem jeżeli wystarczy dowód czy też paszport nie trzeba mieć zezwolenia od rodziców aby zabrać "obce" dziecko za granicę. nie wiem jak jest z leczeniem ale miałem wykupioną dodatkową polisę. i odpowiadając można wywieźć dziecko nawet z piaskownicy obce za granicę kraju ale musi mieć dokument tożsamości np. dowód osobisty. nikt nie wnika czy to twoje czy nie. a gdyby była ważna operacja to myślę że bym zadzwonił do brata że coś się stało i albo wyda zgodę albo przyjedzie przecież to jego dziecko. to nie podlega dyskusji
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 20:10

tturek napisał(a):jak mi wiadomo zgodnie z prawem jeżeli wystarczy dowód czy też paszport nie trzeba mieć zezwolenia od rodziców aby zabrać "obce" dziecko za granicę. nie wiem jak jest z leczeniem ale miałem wykupioną dodatkową polisę. i odpowiadając można wywieźć dziecko nawet z piaskownicy obce za granicę kraju ale musi mieć dokument tożsamości np. dowód osobisty. nikt nie wnika czy to twoje czy nie. a gdyby była ważna operacja to myślę że bym zadzwonił do brata że coś się stało i albo wyda zgodę albo przyjedzie przecież to jego dziecko. to nie podlega dyskusji

Boże widzisz i nie grzmisz.
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 09.01.2010 20:14

Boże widzisz i nie grzmisz.[/quote]

jak jesteś taki oczytany to podaj przepisy zabraniające podróże z ważnym dokumentem tożsamości
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 20:15

Zebik.......a chce Ci się tak tłuc w klawiaturę......
Gadał dziad do obrazu - mówi Ci to coś :wink: :lol:
Za chwile następny wyrwie się z "urzędniczymi zakazami" i "ograniczeniami praw obywatelskich"
Odpuść, szkoda nerwów :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 20:17

Piotrek_B napisał(a):Gadał dziad do obrazu - mówi Ci to coś :wink: :lol:

Pewnie oglądasz teraz "Kino Polska".

Masz rację.
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 09.01.2010 20:21

zebik napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):Gadał dziad do obrazu - mówi Ci to coś :wink: :lol:

Pewnie oglądasz teraz "Kino Polska".

Masz rację.

pierdu pierdu ja posłucham. najlepiej się ponabijać a inteligencji zero.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 20:26

tturek napisał(a):....... a inteligencji zero.

Nie wiem jak Ty ale ja nie narzekam :wink:
ale........najlepiej sprawdź się sam :lol:
Kacper111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kacper111 » 09.01.2010 20:26

żeby nie zakładac nowego tematu:
mam paszport na nazwisko przykładowo AAA
moja zona na panieńskie przykładowo BBB( nie zmieniła paszportu po slubie)
jedziemy na wakacje z dzieckiem , ma ona takie samo nazwisko jak ja BBB
, czy przy wyjeździe bedzie jakis problem ?( teoretycznie jedzie bez matki, inaczej zona musi wymienić paszport na nowy)
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 09.01.2010 20:32

Piotrek_B napisał(a):

nie muszę znać prawa. ale jak ktoś o czymś mówi i jest pewny to proszę o konkrety. oczywiście starzy wyjadacze jak opiekunowie i cromaniaki wiedzą lepiej. tylko dlaczego nie chcą dać przykładów i przepisów. najlepiej podesłać test IQ. jak ktoś się pyta i ma problem to zawsze odsyłacie do innych linków które już były. albo szydzicie z innych może mniej doświadczonych bo wasza duma nie pozwala się z kimś zgodzić. żenada.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 20:34

tturek napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):

nie muszę znać prawa. ale jak ktoś o czymś mówi i jest pewny to proszę o konkrety. oczywiście starzy wyjadacze jak opiekunowie i cromaniaki wiedzą lepiej. tylko dlaczego nie chcą dać przykładów i przepisów. najlepiej podesłać test IQ. jak ktoś się pyta i ma problem to zawsze odsyłacie do innych linków które już były. albo szydzicie z innych może mniej doświadczonych bo wasza duma nie pozwala się z kimś zgodzić. żenada.

To się spakuj i pal gumę i tyle jak Ci się nie podoba, a co to znaczy podaj link albo wytłumacz - wejdź na forum i czytaj, a nie na tacy podaj to nie Bristol. Sam sobie weź miskę i się najedz wiedzy, a nie na garbie innych chcesz dojechać do mety.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.01.2010 20:40

Jeżeli dziecko chce wyjechać na zagraniczne wakacje pod opieką osoby trzeciej, która nie jest prawnym opiekunem, np. babci, potrzebny jest dodatkowy dokument. Oprócz paszportu lub tymczasowego dowodu osobistego, wymagana jest również zgoda w formie aktu notarialnego obojga rodziców, którą opiekun musi przedstawić podczas przekraczania granicy. Zaświadczenie można załatwić u każdego notariusza w obecności obojga rodziców.
http://www.tur-info.pl/p/ak_id,13973,,paszport,dziecko,dowod,granica,dzieci,podroz,wakacje,dokument,wpis_do_paszportu.html
tturek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tturek » 09.01.2010 20:43

zebik napisał(a):
tturek napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):

To się spakuj i pal gumę i tyle jak Ci się nie podoba, a co to znaczy podaj link albo wytłumacz - wejdź na forum i czytaj, a nie na tacy podaj to nie Bristol. Sam sobie weź miskę i się najedz wiedzy, a nie na garbie innych chcesz dojechać do mety.

dlatego jak pisałem wali sianem. inni którzy potrzbują pomocy to widzą. chamstwo bije od ciebie jak gówno z klozetu. trochę kultury i szacunku dla ludzi i innych ciekawych chorwacji. nie jesteś tu bogiem a nawet na wsiura nie wyglądasz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2010 20:44

tturek napisał(a):
zebik napisał(a):
tturek napisał(a):
Piotrek_B napisał(a):

dlatego jak pisałem wali sianem. inni którzy potrzbują pomocy to widzą. chamstwo bije od ciebie jak gówno z klozetu. trochę kultury i szacunku dla ludzi i innych ciekawych chorwacji. nie jesteś tu bogiem a nawet na wsiura nie wyglądasz

Najpierw po Polsku naucz się pisać. I poczytaj co ci Bocian podał na tacy.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Z dzieckiem znajomych do Chorwacji - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone