Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z dzieckiem w Karkonosze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Łukasz.D
Croentuzjasta
Z dzieckiem w Karkonosze

Nieprzeczytany postnapisał(a) Łukasz.D » 04.03.2008 14:57

Witam. Tym razem nie o Cro lecz o naszej polsze.Czy ktoś z was może polecić jakieś ciekawe miejsce w Karkonoszach lub niedalekiej okolicy na pobyt wiosenny/letni z rocznym dzieckiem ?
Propozycje do mniej wiecej 300 km od Wrocławia również mile widziane :)
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 28.10.2008 17:03

Łukasz Darowski napisał(a):Witam. Tym razem nie o Cro lecz o naszej polsze.Czy ktoś z was może polecić jakieś ciekawe miejsce w Karkonoszach lub niedalekiej okolicy na pobyt wiosenny/letni z rocznym dzieckiem ?

Łukasz przeglądałam sobie forum i natrafiłam na Twoje pytanie...
Mogę polecić Ci Kowary i fajny hotelik pod Jedlicą.
Kowary to urokliwe małe miasteczko. Jeśli lubisz ciszę i spokój to na ''bank" wypoczniesz. Byłam tam z mężem i malutką córeczką. Zwiedziliśmy PARK MINIATUR I SZTOLNIE

HOTELIK Jest blisko lasu, można chodzić na spacerki. Miejsce jest bardzo urokliwe :D Spokojnie z dzieciątkiem możesz kiedyś pojechać :D
A do Karpacza jeśli zapragniecie rozrywek jest bardzo blisko. Polecam! :papa:
Magda75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda75 » 29.10.2008 12:43

Polecam Świeradów Zdrój.Mała miejscowość, bez natłoku turystów. I na pewno ładniej niż w Kowarach, które są bardzo zaniedbane, choć okolice są dość ładne. W Świeradowie jest asfaltowa droga na pobliską górę, a także dalej w kierunku Chatki Górzystów. Sama tam przyjeżdżam ze swoim kilkumiesięcznym dzieckiem na spacer z Jeleniej.
Około 1oo km dalej, po stronie czeskiej jest Czeski Raj. Tam też można znaleźć ładne ścieżki w lesie, w sam raz dla wózka z dzieckiem.
I jeszcze godne polecenia są Morawy, tam, gdzie jest Narodowy Park Podyji. Ale to już znacznie dalej.
Pozdrawiam
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 29.10.2008 13:09

Magda75 napisał(a):Polecam Świeradów Zdrój.Mała miejscowość, bez natłoku turystów. I na pewno ładniej niż w Kowarach, które są bardzo zaniedbane, choć okolice są dość ładne...

Nie bardzo się z Tobą zgodzę. Tam gdzie proponowałam wypoczynek, to Podgórze, jakby dzielnica Kowar. Wokół lasy, ścieżki spacerowe, cisza, śpiew paków, blisko na szlaki. m.in na Okraj. Hotelik bardzo zadbany, miejsce do zabaw dla dzieci itp.
A co do miasta, fakt zatrzymało się w latach 70 tych,ale to jest właśnie ciekawe. A starówka jest restaurowana. Mojej rodzinie i znajomym bardzo się tam podoba, bo nie lubimy komercji tylko podoba nam sie ta "dzikość" tego miejsca:D
Ale każdy ma swój gust.
Pozdrav.
Magda75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda75 » 29.10.2008 13:23

Ok, za to ja się z Tobą zgodzę. Przez 3 lata pracowałam w Kowarach, więc napatrzyłam się trochę na miasteczko. Nie wywarło na mnie dobrego wrażenia. Za to okolica jest całkiem w porządku, szczególnie okolica Sztolni. Jest tam bardzo ładny hotel Jelenia Struga, szkoda,że tak drogi.Za to sercu bliski jest Świeradów, tak całkiem bezinteresownie. Często tam jeździmy z naszym Maluchem.
Magda75
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda75 » 29.10.2008 13:25

I z tego co pamiętam ścieżki średnio nadawały się na spacer z małym dzieciaczkiem. Ale dokładnie nie pamiętam, bo wtedy jeszcze nie miałam dziecka i nie zwracałam uwagi na takie rzeczy.
Pozdrav
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2008 13:27

Łukasz Darowski napisał(a):Witam. Tym razem nie o Cro lecz o naszej polsze.Czy ktoś z was może polecić jakieś ciekawe miejsce w Karkonoszach lub niedalekiej okolicy na pobyt wiosenny/letni z rocznym dzieckiem ?

Do wyboru do koloru wedle masz tutaj...chyba, że wolisz abym jednostkowo coś Ci polecił...
Ania W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ania W » 29.10.2008 13:38

Magda 75 to wszystko wyjaśnia :D Pracowałaś w Kowarach i mogły się znudzić :lol: Właśnie ten proponowany przeze mnie hotelik znajduje się bardzo blisko hoteluJelenia Struga bardzo mi się tam podobało. O ile pamiętam prowadzi tam szlak dla ON, więc dla dzieci będzie się nadawał. Co prawda moja córeczka miała wtedy 2,5 roczku i dzielnie sobie radziła. Mam jakiś sentyment do Kowar , spędziłam tam kilka Sylwestrów :D'''
Świeradów znam, też jest fajnie i urokliwie. Najbardziej zapamiętałam Pijalnię Wód, ciekawy, zabytkowy budynek i Izerską Chatę, gdzie można zjeść wyśmienitego pstrąga.
Serdecznie Cię pozdrawiam!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2008 13:40

Magda75 napisał(a):Ok, za to ja się z Tobą zgodzę. Przez 3 lata pracowałam w Kowarach, więc napatrzyłam się trochę na miasteczko. Nie wywarło na mnie dobrego wrażenia. Za to okolica jest całkiem w porządku, szczególnie okolica Sztolni. Jest tam bardzo ładny hotel Jelenia Struga, szkoda,że tak drogi.Za to sercu bliski jest Świeradów, tak całkiem bezinteresownie. Często tam jeździmy z naszym Maluchem.

Ja się z kolei dobrze czuję w Świeradowie ale niestety odbiega on od Szklarskiej Poręby czy Karpacza zapleczem noclegowym, gastronomicznym i pod względem szlaków...a do tego przygnębiająco wygląda...to jak dwa różne światy a szkoda...
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 29.10.2008 14:06

Wprawdzie Szklarska Poręba leży miedzy Karkonoszami a Górami Izerskimi ale z czystym sumieniem mogę polecić wam Hotelik Nad Potokiem.
Tutaj jest stronka.
http://www.hoteliknadpotokiem.republika.pl/

Hotelik jest prowadzone przez młode małżeństwo, bardzo dobra tania kuchnia, pokoje czyste z łazienkami.
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2008 14:14

madzia1981 napisał(a):Wprawdzie Szklarska Poręba leży miedzy Karkonoszami a Górami Izerskimi ale z czystym sumieniem mogę polecić wam Hotelik Nad Potokiem.
Tutaj jest stronka.
http://www.hoteliknadpotokiem.republika.pl/

Hotelik jest prowadzone przez młode małżeństwo, bardzo dobra tania kuchnia, pokoje czyste z łazienkami.
Pozdrawiam.

Z tym się zgodzę bo sam tam byłem...bardzo ciekawe miejsce...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.10.2008 14:26

Łukaszu, polecam Ci miejscowość Przesieka położoną w połowie drogi pomiędzy Karpaczem a Szklarską Porębą. Miejsce urocze, spokojne, brak tłumów, jak w wymienionych dwóch "kurortach".
Oto stronka miejscowości:
http://www.przesieka.pl/

Serwis internetowy jest bardzo dobry. Znajdziesz tu bazę noclegową (w Przesiece jest sporo, jak na niewielką miejscowość, pensjonatów), opis okolicznych atrakcji oraz galerię zdjęć.

A jest co oglądać w pobliżu. W samej Przesiece jest malowniczy wodospad Podgórnej (trzeci co do wielkości w Karkonoszach). Kilka kilometrów od miejscowości znajdują się Stawy Podgórzyńskie, które poza ujmującym wyglądem, stanowią "kulinarną atrakcję"; można tu zjeść pysznego pstrąga :D. W okolicy są też ruiny zamku Chojnik oraz wiele szlaków spacerowych i górskich, idealnych dla rodziców z małymi dziećmi. Dziecko roczne słabo nadaje się do spacerowania, ale zakładam, że będziecie wędrować z nosidełkiem.

Warto się zainteresować tą miejscowością. My byliśmy w Przesiece w tym roku, w "długi majowy weekend". Mieszkaliśmy w Pensjonacie "Bałtyk".
Było ok, chociaż dosyć "spartańsko". Dla rodzin z dziećmi polecałabym raczej znalezienie pensjonatu z wyżywieniem. Zresztą, wiecie, co dla Was najlepsze. Pozdrawiam :papa:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 29.10.2008 14:30

Dopiero teraz popatrzyłam na datę postu Łukasza... :oops: My się tu "produkujemy", a to chyba i tak już "musztarda po obiedzie". Chodziło o wyjazd wiosenny/letni, więc pewnie Łukasz już dawno wybrał i pojechał... No ale może skorzysta z tych informacji na przyszłość albo zainteresuje się ktoś inny...?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2008 14:31

maslinka napisał(a):Łukaszu, polecam Ci miejscowość Przesieka położoną w połowie drogi pomiędzy Karpaczem a Szklarską Porębą. Miejsce urocze, spokojne, brak tłumów, jak w wymienionych dwóch "kurortach".
Oto stronka miejscowości:
http://www.przesieka.pl/

Serwis internetowy jest bardzo dobry. Znajdziesz tu bazę noclegową (w Przesiece jest sporo, jak na niewielką miejscowość, pensjonatów), opis okolicznych atrakcji oraz galerię zdjęć.

A jest co oglądać w pobliżu. W samej Przesiece jest malowniczy wodospad Podgórnej (trzeci co do wielkości w Karkonoszach). Kilka kilometrów od miejscowości znajdują się Stawy Podgórzyńskie, które poza ujmującym wyglądem, stanowią "kulinarną atrakcję"; można tu zjeść pysznego pstrąga :D. W okolicy są też ruiny zamku Chojnik oraz wiele szlaków spacerowych i górskich, idealnych dla rodziców z małymi dziećmi. Dziecko roczne słabo nadaje się do spacerowania, ale zakładam, że będziecie wędrować z nosidełkiem.

Warto się zainteresować tą miejscowością. My byliśmy w Przesiece w tym roku, w "długi majowy weekend". Mieszkaliśmy w Pensjonacie "Bałtyk".
Było ok, chociaż dosyć "spartańsko". Dla rodzin z dziećmi polecałabym raczej znalezienie pensjonatu z wyżywieniem. Zresztą, wiecie, co dla Was najlepsze. Pozdrawiam :papa:

Co do Przesieki też się zgadzam bo znam wszystkie te miejscowości gdyż mam je pod nosem..problem w tym, że tam może się dziecku trochę nudzić...teraz w Karpaczu czy Szklarskiej też już nie ma tłumów...co dwa tygodnie jestem w którymś z miejsc i jest cisza i spokój...zresztą jak wszędzie o tej porze roku...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.10.2008 14:34

maslinka napisał(a):Dopiero teraz popatrzyłam na datę postu Łukasza... :oops: My się tu "produkujemy", a to chyba i tak już "musztarda po obiedzie". Chodziło o wyjazd wiosenny/letni, więc pewnie Łukasz już dawno wybrał i pojechał... No ale może skorzysta z tych informacji na przyszłość albo zainteresuje się ktoś inny...?

No tak...też dopiero popatrzyłem na datę...robota głupiego...Obrazek Obrazek
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Z dzieckiem w Karkonosze
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone