Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z czym do Chorwacji ?

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jurek
Cromaniak
Z czym do Chorwacji ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 12.05.2004 18:58

Cześć ! W Chorwacji byłem już trzy razy. Dotąd nie miałem żadnych
problemów. Planuję wyjazd w lipcu oczywiście do Kroati.
Ale mam problem ! Jako członkowie Uni Europejskiej wjeżdżamy do Chorwacji na paszport czy dowód osobisty. Czytałem różne wersje !
Czy ktoś wie dokładnie z czym ?

Z pozdrowieniem Jurek
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 12.05.2004 19:11

Z tego , co mi wiadomo (ale nie na 100% ) , to z naszymi nowymi dowodami możemy jeździć tylko do UE . Jeśli chodzi o mnie , to wolę zabrać paszport i nie zastanawiać się , czy będą problemy ,czy nie.
Jurek
Cromaniak
Z czym do Chorwacji ?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 12.05.2004 20:41

TAk najlepiej. Ale żonie i córce się skończył i nie wiem
czy wyrabiać nowe ?
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 12.05.2004 20:52

Do Chorwacji z paszportem. Z dowodem osobistym teoretycznie możemy przekraczać granice krajów należących do UE - ale i to dzieje się z niejakimi problemami na niektórych granicach (np. na "stary" dowód nie wszędzie chcą wpuszczać). Chorwacja do UE nie należy więc konieczny jest paszport.
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 12.05.2004 20:53

Do Chorwacji z paszportem. Z dowodem osobistym teoretycznie możemy przekraczać granice krajów należących do UE - ale i to dzieje się z niejakimi problemami na niektórych granicach (np. na "stary" dowód nie wszędzie chcą wpuszczać). Chorwacja do UE nie należy więc konieczny jest paszport.
yeoz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) yeoz » 12.05.2004 22:26

a jak wyglada sprawa zielonej karty?
potrzebna do cro?
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 13.05.2004 05:53

yeoz napisał(a):a jak wyglada sprawa zielonej karty?
potrzebna do cro?

Ja biorę,tak mi poradzili w moim T.U. Jest za darmola , nie zajmuje dużo miejsca i mam tzw. święty spokój. :D
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 13.05.2004 09:57

A co z ubezpieczeniem z NFZ, podobno od czewca już nie będzie potrzebny jakiś druczek, którego i tak nie mają za wiele ?
Na wszelki wypadek zawsze wykupujcie ubezpieczenie na podróż!
jacek gryczewski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacek gryczewski » 13.05.2004 10:42

ubezpieczenie !!!!!!!!!!!!!! zawsze i obowiazkowo tym bardziej ze w porownaniu z szalenstwem wydatkow w cro jest to doslownie smieszna cena :):):) pozdr.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 13.05.2004 11:46

Do Hr z paszportem. Nawet jeżeli Hr ma jakąś umowę z krajami uni europejskiej to i tak będa go wymagać na granicy ze Słowację Węgrami o BiH ni wspomnę.
Co do zielonej karty to było ono sprawdzane na granicy. Jak jest teraz - nie wiem ale na pewno lepej mieć.
Ubezpieczenie z NFZ tez lepiej miec i do tego wykupić ubezpieczenie od kosztów leczenia dodatkowo. to kosztuje ok 50plz/osoby na miesiąc
arten
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arten » 13.05.2004 17:21

Ubezpieczenie zdrowotne na tzw 1szą pomoc :do krajow unii trzeba pobrać z najbliższego biura Narodowego Funduszu Zdrowia(dawne kasy chorych) druk E111 tak sie nazywa i nim legitymować się przy jakis przykrych zdarzeniach (wypadki itp).Z Chorwacjią jest prawdopodobnie podpisana osobna umowa międzyrządowa co do wzajemnego leczenia w nagłych przypadkach ale może ktoś jeszcze cos wie na ten temat?
kd
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kd » 14.05.2004 08:04

"Z Chorwacjią jest prawdopodobnie podpisana osobna umowa międzyrządowa co do wzajemnego leczenia w nagłych przypadkach ale może ktoś jeszcze cos wie na ten temat?"

Z Chorwacją na pewno jest podpisana umowa na bezpłatne leczenie. Jedyny dokument jaki potrzebują to paszport. Ale za przepisane leki trzeba zapłacić 100% . Korzystalismy z takiej pomocy w pogotowiu w Omisiu- bez najmniejszych problemów. Nikt nie chciał oglądać naszego ubezpieczenia.
juli
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) juli » 14.05.2004 10:36

Tak sobie czytam te pytanka o zieloną kartę, paszport itd, no a przecież sprawa jest jasna - Chorwacja nie jest w Unii, więc wszystko jest po staremu. Przecież te wszystkie "ułatwienia" (np. druki z NFZ :? ) obowiązują na terenie Unii, a my wyjeżdzamy poza jej granice.

Serdeczności - Juli
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 14.05.2004 10:40

zielona karta jest na 10000 % niepotrzebna.
paszport musimy mieć
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 14.05.2004 12:22

A ja się z wami wszystkimi założę że jeszcze przed sezonem bracia Chorwaci będą wpuszczać naszych na dowody osobiste bo oni są zbyt pragmatyczni żeby miało być inaczej

A co do zielonej karty to była już oficjalna informacja że w Chorwacji nie będzie potrzebna - obowiązują te same zasady co w UE. 100%
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone