Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z cyego żyją Chorwaci ci daleko od morza,np. w Osijeku

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
esolinka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) esolinka » 10.04.2007 06:38

Dzięki, Tak sie właśnie zastanawiałam ile wynosi taka średnia bo jak ostatnio byłam w Zagrzebiu to wydawało mi sie, ze dużo rzeczy kosztuje więcej niż w Polsce np....robot kuchenny:) Taki zwykły widziałam za ok 800kn.
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 10.04.2007 08:31

Z Chorwatami jest pewnie podobnie jak z mieszkańcami Zachodniopomorskiego. Ci, którzy mieszkają w pasie nadmorskim żyją z wynajmu apartmentów, pracy sezonowej w sklepikach, itp.
I z tego można wyciągnąć całkiem spory grosz - nawet u nas, gdzie sezon jest przecież nie tak pewny i krótszy, niż w Cro.
Cała reszta żyje i pracuje normalnie, jak wszyscy inni.
A dobre samochody jako wyznacznik zamożności?
Wierzcie mi, większość z nich to przywiezione z zachodu Europy złomy, posklejane, poklepane i odpicowane, a tak na prawdę warte niewiele.
Przykład?
Koleś zajechał ostatnio pięknie odpicowanym A4. Mówię - pewnie dałeś kupę forsy, na co on, że wcale nie. Powypadkowy, ze sprowadzeniem, rocznik 1999, 12 tys. zł za całość.
A z resztą, przejdźcie się po komisach - zapewniam, że można przeżyć szok cenowy, jeśli ktoś dawno nie był.
Podobnie jest z motocyklami. Jeszcze niedawno kosztowały fortunę, dziś za 7 - 8 tys. można nabyć super sprzęta. Tylko tu trzeba uważać, pewnie z resztą tak, jak w samochodach, na miny :)
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES 100 konna Drynda z cro.pl
decomposed06
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) decomposed06 » 10.04.2007 12:49

damiangres napisał(a):Przykład?
Koleś zajechał ostatnio pięknie odpicowanym A4. Mówię - pewnie dałeś kupę forsy, na co on, że wcale nie. Powypadkowy, ze sprowadzeniem, rocznik 1999, 12 tys. zł za całość.
A z resztą, przejdźcie się po komisach - zapewniam, że można przeżyć szok cenowy, jeśli ktoś dawno nie był.

Tak, ale zajrzysz pod samochód - ewentualnie ściagniesz zderzak a tam pobojowisko ;)

W ogóle dla mnei ten temat to jakaś ignorancja ;) bo większość z tutaj odwiedzających tylko minie tabliczkę z napisem Hrvatska to ciście co fabryka dała by jak najszybciej nad Jadran się dostać, tymczasem tamte rejony są urocze i do Chorwacji to niekoniecznie nad może.

A czym się zajmują Chorwaci?
- Piszą oprogramowanie
- składają tramwaje, lokomotywy ;)
- i tysiące innych rzeczy.

PS. Nie tylko samym morzem człowiek żyje.

PS2. A jeszcze mi się przypomniało: Chorwaci w wolnym czasie zajmują się udowadnianiem swojej inności od Serbów (szczególnie na polu językowym).
Poprzednia strona

Powrót do Kultura chorwacka

Z cyego żyją Chorwaci ci daleko od morza,np. w Osijeku - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone