Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Ciovo do Splitu statkiem?

Nie każdy musi podróżować swoim samochodem. Autokar, pociąg, samolot ... możliwości jest wiele. W tym dziale także tematyka promów.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piosz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piosz » 12.02.2011 13:21

W tym roku jedziemy na Ciovo do miejscowości Okrug Gornji. Mam pytanie czy z wyspy (a najlepiej z Okrugu) pływają jakieś stateczki do Splitu? Takie np. jak z Orebića do Korćuli. Jazda samochodem to niby nie daleko ale przyjemniej by było drogą morską.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.02.2011 13:50

bura line Trogir - Slatine - Split
i tu Okrug - Trogir

Pozdrawiam
piosz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piosz » 12.02.2011 14:59

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):bura line Trogir - Slatine - Split
i tu Okrug - Trogir

Pozdrawiam

niestety drugi link nie chce się otworzyć :( , myślałem że do Splitu stateczki pływają "na okrągło" jak do Korczuli a tu tylko cztery kursy dziennie. Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 12.02.2011 15:08

piosz napisał(a):niestety drugi link nie chce się otworzyć :( , myślałem że do Splitu stateczki pływają "na okrągło" jak do Korczuli a tu tylko cztery kursy dziennie. Dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam

Drugi linkt to pdf.. u mnie otwiera się bez problemu..ale spróbuj stąd:
http://www.okrug.hr/info/brodski%20-red-voznje/
Plovidbeni red brodske linije Okrug - Trogir (czyli rozkład rejsów....); kliknij na słówko "ovdje".
A to, że nie kursuje non stop.. cóż nie ma takiej potrzeby, to rzut beretem autem .. co innego Orebić - Korčula (bo chyba do tego porównujesz...).
Pozdrawiam
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 12.02.2011 17:04

Będąc w zeszłym roku na Ciovo, jechaliśmy do Splitu autobusem z Trogiru, a wracaliśmy stateczkiem jakoś tak około 20 i faktycznie te stateczki kursują niezbyt często :wink:
eagler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eagler » 14.02.2011 13:30

Witaj

tez byłem w zeszłym roku na Ciovo i fakt nie kursują zbyt często ale w Splicie jest co robić. My pływalismy tam i z powrotem
piosz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piosz » 16.02.2011 21:06

eagler napisał(a):Witaj

tez byłem w zeszłym roku na Ciovo i fakt nie kursują zbyt często ale w Splicie jest co robić. My pływalismy tam i z powrotem

skąd wypływał statek którym pływaliście do Splitu?
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 16.02.2011 21:53

piosz napisał(a):
eagler napisał(a):Witaj

skąd wypływał statek którym pływaliście do Splitu?

Statek pływa na trasie Trogir-Slatine-Split. Jeżeli Ci chodzi o miejsce w Trogirze to ma przystań zaraz za mostem w kierunku Slatine.
eagler
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eagler » 17.02.2011 20:00

A w Slatine w samym centrum przy porcie stad plynie do Splitu
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 19.02.2011 00:23

Zamiast ze stateczku można skorzystać z komunikacji autobusowej. Z Trogiru do Splitu i z powrotem kursuje autobus linii 37. Praktycznie jeździ co 20 min. jedynie we wczesnych godzinach rannych i późnych godzinach nocnych kursuje co pół godziny. Wyjeżdża zawsze z trogirskiego dworca. Jest jeszcze paru prywatnych przewoźników ale ich autobusy kursują znacznie rzadziej.
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 19.02.2011 09:00

Na trogirskim dworcu autobusowym krążył Pan który był właścicielem busa i bardzo chciał nas zawieźć do Splitu :D niestety nie pamiętam dokładnie ile chciał, ale wychodziło drożej niż miejskim transportem z tym, że napewno szybciej, ponieważ nie budził naszego zaufania wybralismy autobus :D
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.02.2011 11:30

Myślę, że autorowi tematu chodziło właśnie o to, by unikać drogi lądowej.. ze wzdlędu na korki na drodze do Splitu.. A i nie czarujmy się.. te autobusy wedle rozkładu mają blisko 60 min do Splitu... zatrzymują się bardzo często...a jak jeszcze postoją w korkach......
Pozdrawiam
Stary Chorwat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stary Chorwat » 19.02.2011 11:38

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Myślę, że autorowi tematu chodziło właśnie o to, by unikać drogi lądowej.. ze wzdlędu na korki na drodze do Splitu.. A i nie czarujmy się.. te autobusy wedle rozkładu mają blisko 60 min do Splitu... zatrzymują się bardzo często...a jak jeszcze postoją w korkach......
Pozdrawiam

Zgadza się ale przy dość małej ilości statków do Splitu zapropanowałem rozwiązanie komunikacji miejskiej.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.02.2011 12:16

Ja naprawdę nie uważam, by ten rozkład rejsów byl aż tak niedogony.. Przecież nikt nie wybiera się do Splitu na 1h czy 2h.... Jeszcze się okaże, że tego czasu będzie brakować... Trzeba tylko pamiętać, by w sezonie nie przychodzić na przystań na ostatnią chwilę, bo może się zdarzyć, że już nie da rady się zabrać....
Pozdrawiam
Madzik68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Madzik68 » 19.02.2011 12:55

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Trzeba tylko pamiętać, by w sezonie nie przychodzić na przystań na ostatnią chwilę, bo może się zdarzyć, że już nie da rady się zabrać....

A to fakt, byłam przerażona widząc tłum ludzi czekających na wejście na statek i widząc jego gabaryty... mało tego najpierw czekalismy z innymi ludźmi na nabrzezu z innej strony tam gdzie stały potykacze z info na temat godzin rejsów, jak statek zaczał wpływać to ktoś nas na szczęście zawołał z nabrzeża na przeciwko i szalonym galopem lecieliśmy żeby nie odpłynął bez nas, lekka panika była :lol:
Następna strona

Powrót do Alternatywne środki lokomocji

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone