Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Brna do Wiednia - którędy?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.06.2012 18:28

Kupisz za Wilfersdorfem bez problemu.
andy_n
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy_n » 21.06.2013 08:47

Dzień wyjazdu zbliża się wielkimi krokami :-)
Zastanawiam się, czy coś zmieniło się w wariantach dojazdu:
a. przez Mikulov
b. przez Breclav

Która trasa lepsza?
kriscro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kriscro » 21.06.2013 08:58

Ja jezdze regularnie przez Mikulov, wg. mnie jest szybciej i kilkanascie km blizej.
Przez Breclav tylko jezeli jest jakies wyjatkowe natezenie ruchu przed jakimis swietami, co sie zdarza kilka razy w roku.
Jedz w ciemno przez Mikulov.
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 21.06.2013 10:34

andy_n napisał(a):Dzień wyjazdu zbliża się wielkimi krokami :-)
Zastanawiam się, czy coś zmieniło się w wariantach dojazdu:
a. przez Mikulov
b. przez Breclav

Która trasa lepsza?

Nasza trasa prowadzi przez Mikulov. Zawsze jeżdżąc czy to do Wiednia czy do Salzburga kierowałem się na Milulov. Natomiast w drodze powrotnej zdarzało się iż wracałem przez Breclav (to juz jednak bardziej z ciekawości niż z zamierzenia).

Natomiast na weekendowe wycieczki np do Wiednia polecam przejście w Znojmo, jak i noclegi w tym właśnie mieście :)
Pozdrav

PS 20-lipca-ze-slaska-do-rovinj-przez-salzburg-t39977.html#p1098553
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 21.06.2013 13:09

Krótko, żeby nie zaśmiecać.
Podobnie jak kolega wyżej (przejechane w ubiegłym roku):
Tam-------> Mikulov.
Nazad<----- Breclav.

Popieram opcję z Mikulovem :)
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 30.07.2013 11:46

Trasę przez Breclav przetestowałem w 2011 roku, a w tym roku - przez Mikulov.

Opcja przez Mikulov jest trochę szybsza, a poza tym samo miasteczko robi lepsze wrażenie niż Breclav i widoki chyba ciekawsze. A po austriackiej stronie przyjemnie prezentuje się Poysdorf. To miasteczko może być ciekawe szczególnie dla miłośników wina, bo jest tam mnóstwo winiarni i sklepów z winem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2013 13:31

No, jest tylko jedno małe ale :?

Często się korkuje na światłach. Podziwiam mieszkańców Poysdorf, że to wytrzymują, to jest horror, cały ruch towarowy i osobowy przez środek miasteczka.
Rząd we Wiedniu musi ich bardzo nie lubić :roll:

Za to przez Breclav jest autostrada z kamiennymi płytami. Jadąc prawym pasem można ześwirować :?
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 30.07.2013 13:43

Lednice napisał(a):No, jest tylko jedno małe ale :?

Często się korkuje na światłach.

Fakt, w każdą stronę przejazd przez Poysdorf trwał po kilkanaście minut. Ale przez Breclav też trochę się jedzie, chociaż bardziej płynnie. Breclav jest większą miejscowością, więc mimo wrażenia bardziej płynnej jazdy, przejazd trwa mniej więcej podobnie.

Nam się Poysdorf podobał i razem z Mikulovem jest kandydatem na nocleg i zwiedzanie w czasie któregoś z kolejnych wyjazdów do Cro... aczkolwiek po drodze jest tyle fajnych miejsc, że tych kandydatów jest już dość dużo :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2013 13:50

A ha, widać, że nie byłeś jeszcze obok w Lednicach i Valticach, tam jest dopiero ładnie :!: ,

zobacz:
lednice-i-valtice-t42902.html
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 30.07.2013 14:10

Lednice napisał(a):A ha, widać, że nie byłeś jeszcze obok w Lednicach i Valticach, tam jest dopiero ładnie :!: ,

zobacz:
lednice-i-valtice-t42902.html

Nie byłem, ale w Twojej relacji wygląda to zachęcająco. Zresztą, w tym roku nocleg w tej okolicy wchodził w grę, ale kiedy szukałem przez net, to pensjonaty były dość drogie w porównaniu z innymi miejscami na Morawach. Ostatecznie w podobnej cenie znalazłem 4-gwiazdkowy hotel w Sveti Martin na Muri w północnej Chorwacji i tam nocowaliśmy.

Ale południowe Morawy kuszą, może wyniknie z tego jakaś osobna podróż albo 2-3 dni postoju w drodze do Cro.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.07.2013 14:16

Jak na 2-3 dni, to można połączyć Morawy z regionem Wachau w Austrii nad samym Dunajem
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wachau_(dolina)

Byliśmy raz tam, kiedy było winobranie, doskonałe wino w niezłych cenach i piękne widoczki :wink:
Obrazek
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Brna do Wiednia - którędy? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone