W mojej skromnej opinii nie ma czegoś takiego jak idealne biuro podróży. Wszystko zależy od naszego nastawianie i od tego czego oczekujemy od wyjazdu.
Zwykle ciężko jest pogodzić nasze oczekiwania z możliwościami finansowymi i stąd tabuny narzekających.. że w hotelu nie było klimy że widok nie na morze itd
Mam doświadczenia z 3 biurami, wszystkie to duże biura.. Itaka, Rainbow Tour, Fun Club, w życiu bym nie wykupiła wyjazdu w jakimś malutkim lokalnym biurze...
Co do mojej opinii o wyżej wymienionej trójce? Ani razy nie zawiodłam się na tyle aby któreś z nich odradzać.. owszem jakieś drobne wpadki, niedogodności zawsze się znajdą, ale trzeba się z nimi liczyć. Najbardziej wygodne autokary to Fun Club, naprawdę ekstra klasa, za to z pilota nie byłam zadowolona i bardzo lubią odwoływać w ostatniej chwili wyjazd np z braku chętnych. Itaka to znowu mega ciasne autobusy ale piloci rewelacja. Rainbow.. z nimi mam chyba najlepsze wspomnienia.
Przede wszystkim wybierając wycieczkę objazdową trzeba wziąć pod uwagę jak często będziemy zmieniać hotel.. zawsze jest to opisane. Wiadomo im więcej kilometrów do przejechania tym częsciej zmieniamy hotel.. więc przede-wszystkim kierować się rozsądkiem. Jeśli widzę że w ciągu 7 dni biuro proponuje 12 miast to będzie to tylko typowe zaliczanie, po 2 godzinki w każdym mieście. Decydując się świadomie na taką wycieczkę trudno później narzekać że było mało czasu wolnego.. bo to było łatwe do przewidzenia.
Na niektóre sprawy nie mamy żadnego wpływu i tu już niestety musimy w pełni zdać się na organizatora. W przypadku wycieczek objazdowych nigdy do końca nie wiadomo na jaki hotel trafimy. Biuro zwykle je rezerwuje dopiero na pare dni przed terminem wyjazdu z prostej przyczyny.. nigdy do końca nie wie ile będzie uczestników wycieczki. Tutaj moge jedynie sugerować wyjazd nie w pełni sezonu... czyli lepiej jechać np w czerwcu niż w lipcu czy sierpniu... wtedy mamy większą szanse na naprawdę fajny hotel.