Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Biurem Podróży do cro.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
platon
Cromaniak
Z Biurem Podróży do cro.

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 29.01.2005 18:29

Kupujemy imprezę do Chorwacji w biurze podróży.
I.
1.podpisujemy umowę bezpośrednio z organizatorem2.podpisujemy umowę z agentem
ad. 1.jeśli podpisujemy umowę z organizatorem to sprawdzamy czy ma wykupione OC ,sprawdzamy to w centralnym rejestrze zewoleń
http://turystyka.crz.mg.gov.pl/icrz/pre ... 1&finder=1
kwota ubezpieczenia podana zazwyczaj w euro to górna granica
zwrotu pieniędzy w razie upadku biura
ad.2 jesli podpisujemy umowę z agentem to sprawdzamy czy ma podpisana umowę z organizatorem i sprawdzamy organizatora
II
sprawdzamy czy organizator ma rekomendację izby turystycznej
są izby regionalne na każde województwo i jest ogólnopolska PIT,
zazwyczaj biura solidne są stowarzyszone,ale nie jest to 100%
III
-imprezę możemy wykupić w first minute czyli z upustem za wcześniejszą wpłatę ,przy czym upusty te w granicach do 20% są zwyczajowe ,a powyżej tej kwoty świadczą ,że biuro jest w wielkiej potrzebie ,albo stosuje matematykę wyższą nie na naszą głowę,także jeśli jest to np.30 czy 40 procent upustu to jest to już matematyka wyższa i powinniśmy się zastanowić czy będziemy wśród tych szczęśliwców ,którzy wyjadą
- imprezę możemy wykupic w cenie normalnej katalogowej
-impreze możemy wykupić w cenie last minute czyli w ostatniej chwili,
Dużo biur podróży sprzedaje ostatnia chwilę juz 2 miesiące przed wyjazdem,ale nie na tym to polega.Last minute może mieć obniżkę
ceny normalnej nawet i 50 procent np.na 3 dni przed wyjazdem.
IV podpisujemy umowę z biurem
ma tam być napisane ;
-jakim autokarem jedziemy
-jakie warunki zakwaterowania
-jakie inne świadczenia
-czy jest pilot ,czy jest rezydent
i inne rzeczy
Podstawowe informację zawrę tutaj w tym jednym poście ,który będę uzupełniał.Jesli są jakieś sugestie to proszę.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 29.01.2005 19:52

Bardzo dobre wskazówki, ale:

- nic tak naprawdę nie zagwarantuje, że biuro nagle nie skończy swojej działalności (sugeruję, aby kupować zarówno w biurach agencyjnych i u tour operatorów, którzy na rynku istnieją już jakiś czas) - wystrzegajmy się biur agencyjnych powstałych tuż przed samym sezonem... takie lubią znikać z naszymi pieniędzmi. Warto jednak sprawdzić np. u ubezpieczyciela (zazwyczaj Signal Iduna) czy biuro zapłaciło składkę - jeśli jednak nie zapłaciło - nie będzie mieć również zezwolenia wojewody na działalność (bo to akurat idzie w parze).

- biuro może, ale nie musi być zrzeszone w żadnej z izb (tak naprawdę wystarczy zapłacić stosowną składkę i biuro już jest w PIT, czy innej, regionalnej izbie turystycznej)

- zasięgnąć języka raczej u znajomych niż w Centralnym Rejestrze Zezwoleń (jak to zwykle bywa w biurokracji urzędnicy gubią się pierwsi i o pewnych rzeczach dowiadują ostatni)

- każde biuro może mieć potknięcia, każde specjalizuje się w innym kierunku wakacyjnym (np. jakąś destynację ma pierwszy sezon w ofercie, inne od kilku sezonów: hotele oraz obsługa są znane szerszemu gronu)

- sprawdzić dokładnie warunki uczestnictwa w imprezie oraz zainteresować się dodatkowym ubezpieczeniem od kosztów rezygnacji - zanim się podpiszę umowę!!!

- z tym autokarem to jest tak, że żadne biuro nie napisze ani marki, ani typu, ani nawet ilości miejsc - autokar ma być taki, jak wymieniono w ofercie (np. autokar z cafe barem, WC i video)

- opieka pilota podczas podróży i rezydenta na miejscu - też trzeba to dokładnie przeczytać w ofercie (niekiedy pilot jest, a rezydenta nie ma - zależy od biura i oferty w ogóle). Należy pamiętać, że nasz pilot czy rezydent nie jest lokalnym przewodnikiem (trzeba mieć specjalne uprawnienia) i nie może prowadzić wycieczek w sposób jawny (opowiadając zapamiętale ciekawostki i pokazując nam palcem....). Zazwyczaj opowie nam co ciekawsze fakty w autokarze, wytłumaczy, gdzie pójść, żeby najwięcej zobaczyć, a potem da czas wolny. Dlatego, jeśli zależy nam na zwiedzaniu, postarajmy się jechać na wycieczkę, w programie której jest zwiedzanie miejsc z lokalnym przewodnikiem (zazwyczaj płatne na miejscu w euro).

- wyżywienie: dokładnie zapoznać się z ofertą oraz z uzupełnieniem warunków uczestnictwa, które zazwyczaj nazywają się "Co warto wiedzieć" albo "Informacje praktyczne" - często jest tam wzmianka o tym, jak wyglądają posiłki (co to jest śniadanie kontynentalne, obiad typu bufet i wyżywienie all inclusive - to ostatnie w każdym kraju, jak również w hotelu wygląda inaczej, zawiera co innego i obowiązuje w innych godzinach)

- generalnie w umowie powinniśmy mieć potwierdzone dane z oferty. Pamiętać należy jednak, że: widok na morze wcale nie musi być frontalny, a więc może być boczny; odległość od morza zazwyczaj podawana jest w linii prostej (i jest to dozwolone z pkt. widzenia prawnego); jeśli mamy pisiłki HB (HP, 2 razy dziennie - w zależności od stosowanego opisu) oznacza to po polsku "półpensja", czyli śniadanie i tzw. obiadokolację (posiłek zazwyczaj w okolicach godziny 18-20); rezydent nie jest przywiązany ani do turystów, ani do hotelu - ma dyżury w hotelu, w którym mieszkamy, a ich rozkład podawany jest na miejscu (posiada również telefon, pod którym jest dostępny - jednakże trzeba zrozumieć, że oprócz nas jest jeszcze ok. 40 innych osób i że nie zawsze będzie on na nasze zawołanie)

- jeśli chodzi o tzw. first minute - oczywiście biura robią te oferty głównie po to, żeby otrzymać jakąś część gotówki, którą będą mogli obracać (np. zapłacić w lutym zaliczki na czerwiec, zapłacić za pierwszy rejs samolotem) - są to - bagatela - dziesiątki tysięcy euro...

- last minute - ulubiona forma zakupu w Polsce ;) Dobra rada: jeśli dysponujemy czasem, jeśli możemy się spakować z dnia na dzień - warto czekać na faktycznie ostatnią chwilę i śledzić oferty - można naprawdę nieźle trafić! Jeśli jednak ktoś planuje wypoczynek w określonym terminie, wakacje rodzinne (np. z 2 dzieci) - lepiej skorzystać z first minute (zwłaszcza, że przy rezerwacji należy wpłacić tylko zaliczkę) - otrzymamy wtedy dodatkowe upusty, bonusy (np. wypożyczenie auta na miejscu, wycieczkę fakultatywną itp.), a przede wszystkim pojedziemy na wypoczynek tam, dokąd chcemy i będziemy mieszkać w warunkach, które nam odpowiadają (np. z 2 dzieci w apartamencie rodzinnym, a nie ściśnięci w pokoju z 2 dodatkowymi łóżkami)

Uffffff........... To chyba na razie wszystko...

Plumek
Ostatnio edytowano 29.01.2005 19:59 przez Plumek, łącznie edytowano 1 raz
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 29.01.2005 19:56

widok na morze nie frontalny :wink: w linii bocznej :lol:
no tak daleko to sie nie zgłębiłem w to zagadnienie :idea:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 29.01.2005 20:03

Poza tym dobrze wiedzieć, co to są tzw. klauzule zakazane w warunkach uczestnictwa i wiedzieć, że biuro nie może pewnych warunków stosować (np. potrącać z góry określonej kwoty przy rezygnacji - musi wykazać dokładnie koszty, które poniosło w związku z naszą rezygnacją. Inna sprawa, że czasem mogą być one wyższe niż te, które są wymienione w warunkach uczestnictwa, a prawnie zakazane....).

Plumek
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 29.01.2005 20:26

Wiesz Plumek.Mnie raczej chodziło o zachęcenie podróżowania z biurem podróży.Nie myśli sie wtedy o autostradach ,nalepkach itd.Dowiozą na miejsce .Można wypić .Mozna jechac na wycieczki.
No ale tu jakies klauzule zakazane.To ja wymiękam i jadę autem. :lol:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 29.01.2005 22:01

Wybacz - zboczenie zawodowe ;)

Plumek
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.01.2005 22:17

Moje zdanie prywatne - jadąc autokarem nic nie zobaczysz i jesteś uwiazany, jadac samochodem jesteś niezależny, zwiedzasz co chcesz, jesz kiedy chcesz i co chcesz, śpisz ile chcesz i jedziesz gdzie chcesz. Generalnie popieram indywidualną turystykę. Autokarowa turystyka dobra jest na krótkie odległości. Pozdrawiam
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 29.01.2005 23:13

darek1 napisał(a):Moje zdanie prywatne - jadąc autokarem nic nie zobaczysz i jesteś uwiazany, jadac samochodem jesteś niezależny, zwiedzasz co chcesz, jesz kiedy chcesz i co chcesz, śpisz ile chcesz i jedziesz gdzie chcesz. Generalnie popieram indywidualną turystykę. Autokarowa turystyka dobra jest na krótkie odległości. Pozdrawiam

Jesteś dyletantem w tym temacie i niech tak zostanie!
Jadąc autokarem masz ręce wolne :lol: Co mozesz robić ?
Śpisz na fotelu :lol: Ile chcesz!
Chorwacja to krotki dystans właśnie bo to tylko ponad 1000 kilometrów ze Śląska na przykład gdzie mieszkam.
Masz zorganizowany czas.Jesz co chcesz i kiedy chcesz. :lol:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.01.2005 10:18

Plumek napisał(a):Wybacz - zboczenie zawodowe ;)

Plumek

Gdzie tam, napisałaś wiele cennych informacji, które wszystkim kiedyś na pewno sie przydadzą. :wink:
Pozdrawiam
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 31.01.2005 18:45

- z tym autokarem to jest tak, że żadne biuro nie napisze ani marki, ani typu, ani nawet ilości miejsc - autokar ma być taki, jak wymieniono w ofercie (np. autokar z cafe barem, WC i video)

Pisząc Plumek o tych dziwnych klauzulach myśle ,że pisanie o autokarze
w ofercie; przejazd komfortowym autokarem ,nie będzie to już łatwe powiedzenie że to nieokreślony autokar.
Znalazłem ,że autokary sa kategoryzowane jak hotele i być może jak klient powoła sie na nazwę komfortowy to biuro będzie musialo przyznać ,że miało podstawić autokar ,który ;
1.ma odstep między siedzeniami 77 cm
2.regulowane oparcia foteli
3.podwójene szyby indywidualne
4.indywidualne oświetlenie
5.kabina WC z umywalką
6.klimatyzacja
7.ilość miejsc 49
8.autokar do 12 metrów
wodnik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wodnik » 31.01.2005 21:10

Polskie biuro to tylko pośrednik.

jak jedzisz i sam sobie organizujesz to tez loteria. Ale....
Sam jesteś marynarzem, sterem i okrętem i to jet to.
:wink:
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 31.01.2005 23:24

Wodniku ja też jestem wodnik. Lublin ładne miasto mam tam rodzinkę.
A wracając do tematu to wolę samemu jechać własnym środkiem lokomocji tak jak napisałeś , jedę gdzie chcę, dokąd chcę, tak długo jak chcę, zatrzymuję się gdzie chcę, biorę tyle rzeczy ile chcę, a jak mam ochotę to też wypiję co chcę i ile chcę bo nie jestem osamotnionym kierowcą.
A z biurem różnie bywa.
Pozdrawiam
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 31.01.2005 23:39

platon napisał(a):- z tym autokarem to jest tak, że żadne biuro nie napisze ani marki, ani typu, ani nawet ilości miejsc - autokar ma być taki, jak wymieniono w ofercie (np. autokar z cafe barem, WC i video)

w ofercie; przejazd komfortowym autokarem ,nie będzie to już łatwe powiedzenie że to nieokreślony autokar.
Znalazłem ,że autokary sa kategoryzowane jak hotele i być może jak klient powoła sie na nazwę komfortowy to biuro będzie musialo przyznać ,że miało podstawić autokar ,który ;
5.kabina WC z umywalką
6.klimatyzacja
7.ilość miejsc 49
8.autokar do 12 metrów

No - niestety - nie masz racji, bo na przyklad istnieja autokary komfortowe z 35, 53, 57 i wiecej (np. pietrowe) miejscami, a w zwiazku z tym maja rowniez rozne dlugosci :)
Tak wiec okreslenie "komfortowy", dla kazdego z nich ma jedynie wspolne: WC, video, cafe-bar, klima.

Oto przyklady:

http://www.autosan.pl/pl/produkty/index&=id=01&01.php

http://www.scania.pl/Buses/autokary

http://www.pastuszak.pl/oferty.htm

Więcej mi się nie chce szukać...

Plumek
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 31.01.2005 23:59

Plumek napisał(a):
platon napisał(a):- z tym autokarem to jest tak, że żadne biuro nie napisze ani marki, ani typu, ani nawet ilości miejsc - autokar ma być taki, jak wymieniono w ofercie (np. autokar z cafe barem, WC i video)

5.kabina WC z umywalką
6.klimatyzacja
7.ilość miejsc 49
8.autokar do 12 metrów

No - niestety - nie masz racji, bo na przyklad istnieja autokary komfortowe z 35, 53, 57 i wiecej (np. pietrowe) miejscami, a w zwiazku z tym maja rowniez rozne dlugosci :)
Tak wiec okreslenie "komfortowy", dla kazdego z nich ma jedynie wspolne: WC, video, cafe-bar, klima.

Oto przyklady:

Brawo Plumek :!:
Chciało byc jajko mądrzejsze od kury?
Uważa się , że wszystko wie a my wiemy, że ....................... nie wie.
Zresztą przykładów jest wiele.

Pozdrawiam ja tzn Krakuscity

Plumek

Pozdrawiam: :lol: :lol: :o
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 01.02.2005 10:59

Oto przyklady:

Plumek[/quote]

z tego co przeczytałem to piszesz o autokarach
klasy turystycznej i klasie standartowej ,
klasa komfort to ta o której napisałem,
jest jeszcze autokar pierwszej klasy -większa odległość między siedzeniami i minibar z przekąskami i
klasa Luksus -jeszcze większa odległośc bo 90 cm i ilośc miejsc 40
autokar piętrowy mimo posiadania tego wszystkiego co autokar komfortowy raczej będzie autokarem klasy turystycznej ze względu na ilośc miejsc,tak samo autokar 57 osobowy
Następna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Z Biurem Podróży do cro.
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone