Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Bawarii do Splitu 2013, z Bawarii na Krk 2015

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 00:04

Witam wszystkich forumowiczow. Jestem tu nowa i szukam pomocy, 28 wrzesnia jedziemy na 10 dni do Chorwacji, docelowo na wyspe Hvar. Forum przeszukalam juz prawie cale i nigdzie nie widze pomocy jesli chodzi o trase prowadzaca z poludniowych Niemiec (okolice Monachium) do Splitu. Przerazaja mnie nieco ceny winietek w Slowacji, ktora jak sie nie myle nie jedzie sie zbyt dlugo a zaplacic trzeba tak czy siak 30 euro (jadac na 10 dni musialabym kupic dwie winietki na 7 dni po 15 euro kazda). W innych watkach znalazlam mapki jak objechac autostrady ale nie wiem jak to dopasowac do naszej trasy wyznaczonej przez http://www.map24.de Czy ktos moglby pomoc? Wazna uwaga: jedziemy z dwojka dzieci (5,5 i 3 latka wiec zalezy nam w miare szybko dojechach). Myslalam czy przez Austrie przejechac z winietka a potem w Slowenii ominac platna autostrade a potem dalej na bramki w Chorwacji. Tu pytanie w sprawie Austrii - czy to prawda, ze tam dodatkowo trzeba jeszcze za jakis tunel placic?

Map24 i googlemaps wyliczylo nam najkrotsza droge: 950 km, czas 9,5 h a wiec calkiem niezle ale oczywiscie sa tu wszedzie brane pod uwage autostrady.
Czy ktos moglby nam pomoc? Niestety nie umiem wkleic tutaj naszej trasy :(
Tu mam linka do objechania autostrady w Slowenii:
https://maps.google.pl/maps?saddr=B69&d ... 2&t=m&z=12
A tu jakas trasa, ktora nie wiem czy tez pokazuje jak ominac autostrade w slowenii ale jest dla nas ciekawa ze wzgldu na plitwickie jeziora, ktore by nas interesowaly w drodze do lub z Chorwacji.
https://maps.google.pl/maps?saddr=B69&d ... 2&t=m&z=12
Użytkownik usunięty
Re: Z Bawarii do Splitu

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 00:33

Wartość winietki słoweńskiej - 30 euro w obie strony
30 euro w Bawarii to 2 obiady z piwem :roll:

Co tu jest przerażającego :?: :wink:

Dla kogoś z Polski może tak, ale jak mieszkacie na stałe w Bawarii :?: :roll:

Skąd jedziecie w Bawarii :?:

Zaraz Wam będzie trasa ułożona, z wszystkimi informacjami :wink:
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.09.2013 00:39

donia81 napisał(a):Przerazaja mnie nieco ceny winietek w Slowacji, ktora jak sie nie myle nie jedzie sie zbyt dlugo a zaplacic trzeba tak czy siak 30 euro (jadac na 10 dni musialabym kupic dwie winietki na 7 dni po 15 euro kazda).
:o
Mieszkasz w Niemczech?
Przeraża Cię wydatek 30 Ojro?
To co my mamy powiedzieć?! :roll: :) :wink:
Tu pytanie w sprawie Austrii - czy to prawda, ze tam dodatkowo trzeba jeszcze za jakis tunel placic?

Nie jakiś, lecz ten, który jest płatny- a takich jest kilka i są na ważniejszych trasach tranzytowych z północnej części Alp na południową, żeby ludzie mogli szybko i łatwo przejechac wysokie góry przez cały rok.

Trasę można przecież zaplanować z ich pominięciem.
Albo chcesz szybko i łatwo- czyli autostradami i za to płacisz, albo masz darmowe oglądanie kraju w czasie jazdy nie autostradami...
:) Coś za coś.
Trasę możesz dowolnie skonfigurować i zmienić. Wybór jest- Twoja rzecz jak pojedziesz.
Tunele Tauern i Karawanken można objechać pobliskimi trasami przez przełęcze (Obertauern i np. Loiblpass)- przynajmniej kawałek krajobrazu się zobaczy.
Niestety- na waszej drodze i tak leży Słowenia, więc do wyboru jest- zapłacić i jechać najkrótszą trasą albo nadłożyć jakieś 150km i jechać inaczej- ale czy taniej? Parę EUR różnicy na paliwie?

A czy obliczona trasa bierze pod uwagę czas przeprawy promowej?
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 13:05

Witam:)
Dziekuje za szybka odpowiedz.
Mieszkamy w 85290 Geisenfeld, ok 50-60 km od Monachium.
Co do cen winietek to jak dla mnie to duzo - nie mozna na 10 dni kupic tylko bez sensu wydawac tak czy siak te 30 euro ,ktore chca. Pozatym ktos pisal, ze sie jedzie 60 km platna autostrada a placi sie 30 euro ale moze zle zrozumialam. Pewnie, ze w Niemczech sa inne stawki wynagrodzen niz w Polsce ale prosze mi wierzyc, ze nie znaczy to, ze sie spi na kokosach. Kasa leci niesamowicie szybko i to bez jakichs luksosow. Splacamy kredyt na dom, dwojka dzieci, cos sie zawsze odlozy ale skoro jest ewentualnosc ominiecia platnych drug w Slowenii to wole te 30 euro przeznaczyc na zwiedzanie np Jezior Plitwickich czy czegos innego.
Jesli chodzi o tunele w Austrii, to prosze byc wyrozumialym - nigdy przez takowe nie jechalam i zdziwilo mnie, ze jak sie kupilo winiete to jeszcze ddatkowa kasa za tunel.
Trase planujemy w wiekszosci przejechac autostradami, tylko bysmy chcieli w Slowenii ominac platne autostrady i tu od razu pytanie czy sie to oplaca? Ile drogi sie nadlozy. widzialam na mapkach co ludzie podawali, ze jedzie sie praktycznie wzdluz autostrady.
Co do obliczonej trasy - podalam tylko do splitu, tam sie wsiada na prm i 2 h plyniemy do Stari Grad, tam kolezanka ma nas juz odebrac, nocleg mamy w Jelsie.

Z gory dziekuje za udzielona pomoc.
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 13:06

drog a nie drug oczywiscie :P
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 13:12

Lednice napisał(a):Wartość winietki słoweńskiej - 30 euro w obie strony
30 euro w Bawarii to 2 obiady z piwem :roll:

Co tu jest przerażającego :?: :wink:

Dla kogoś z Polski może tak, ale jak mieszkacie na stałe w Bawarii :?: :roll:

Skąd jedziecie w Bawarii :?:

Zaraz Wam będzie trasa ułożona, z wszystkimi informacjami :wink:

My nie jadamy codziennie w restauracjach i piwa nie pijemy wiec nie ksztuje nas obiad 30 euro :)
Jedziemy z 85290 Geisenfeld, z dzielnicy Geisenfeldwinden, kod pczt ten sam.
dagmir
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmir » 14.09.2013 14:03

Witam
Jechałem z Dingolfing do Zaostrog 7-go września czas jazdy 13 godzin. Korek w Chorwacji na autostradzie jakieś roboty a potem korek od Baśka Voda do Makarska jakieś święto było razem około 2 godziny stania. Jechałem głównie autostradami w Austrii płatne chyba 2 tunele coś chyba 8€ i 4.5€ w Słowenii opłata autostrady 30€ za 30 dni w Chorwacji za autostrady płaciłem kartą.
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 14:09

Dagmir, dziekuje za odpowiedz. Mam nadzieje, ze nas korki nie zaskocza. Zastanawiamy sie nad jazda w nocy.
Szczegolnie dziekuje za pomoc jesli chodzi o oplate za autostrady. My nie mamy zadnych kun, tu sie nie oplaca w Sparkassie wymienic a jak wiadomo kantorow w Niemczech nie ma;) Rozumiem, ze karta mozna placic na wszystkich bramkach? A jak bylo z oplata za prom w Splicie? Tez karte przyjeli czy lepiej skoczyc do bankomatu i wymienic na kuny?
dagmir
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dagmir » 14.09.2013 14:32

Tak kartą można płacić na wszystkich bramkach na YouTube jest film jak płacić.Promem nie płynęliśmy to nie wiem ale na granicy można wymienić euro kurs 1€-7.39 kuna a w Makarskiej w banku 1€-7.52kun
Powodzenia
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.09.2013 14:39

Może warto przyjąć do wiadomości, że Chorwacja jest dość postępowym krajem i żyjąc w sporej mierze z turystyki zadbała o takie rzeczy jak płatności kartą- i na autostradach i w sklepach i w terminalach promowych- nawet tych małych, także nie mając kun nie ma problemu.
Najlepiej mieć wymianę pieniędzy z głowy biorąc EURO dla gospodarzy za nocleg a na miejscu wybierać w maszyny gotówkę na drobniejsze wydatki.

Opłata za tunel wydaje się oczywista, gdy się pomyśli ile taki tunel musi kosztować i jak trudna to rzecz przebić się przez góry i skały.
To że w Chorwacji na autostradzie tunele są darmowe (oprócz tych specjalnych- płatnych) nie oznacza, że w innych górach i krajach jest tak samo. Alpy to inna bajka niż G. Dynarskie.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 14.09.2013 14:46

donia81 napisał(a):Forum przeszukalam juz prawie cale i nigdzie nie widze pomocy jesli chodzi o trase prowadzaca z poludniowych Niemiec (okolice Monachium) do Splitu.

Jak nie zapomnisz po powrocie, to napisz jaką trasę wybrałaś i czy była OK.
Jest całkiem możliwe, ze za rok do Chorwacji pojedziemy przez Niemcy z Fürth (obok Norymbergi) , więc to będzie podobna trasa.
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 14:57

krakuscity napisał(a):
donia81 napisał(a):Forum przeszukalam juz prawie cale i nigdzie nie widze pomocy jesli chodzi o trase prowadzaca z poludniowych Niemiec (okolice Monachium) do Splitu.

Jak nie zapomnisz po powrocie, to napisz jaką trasę wybrałaś i czy była OK.
Jest całkiem możliwe, ze za rok do Chorwacji pojedziemy przez Niemcy z Fürth (obok Norymbergi) , więc to będzie podobna trasa.

Postaram sie nie zapmniec :) Podroz do Chorwacji byla zawsze moim marzeniem ale jakos do teraz sie nie zlozylo. Teraz mieszka tam na stale moja dobra przyjaciolka ze studiow (na Hvarze) i w tym roku chce ja koniecznie odwiedzic. Jest chrzestna mojej corki i sama oczekuje malenstwa. Do wyjazdu juz coraz blizej i zaczynam sie denerwowac bo nie wiem jak najlepiej jechac, dlatego postanowilam zasiegnac informacji u ludzi lepiej poinformowanych ode mnie :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.09.2013 15:09

Ale tu się nie ma czym denerwować... :o :roll:
Nie dość, że trasa wiedzie przez piękne tereny i dobre drogi to jeszcze jest kilka wariantów tej drogi (pomijające miejsca i odcinki płatne). No więc w czym problem?"
:roll: :)

Bo pierwszy raz?
Każdy przez to przechodzi, tyle że większość z nas musiała się tłuc po jakichś zwykłych szosach zanim prawie wszędzie po drodze pobudowano w końcu autostrady. Ty masz lepiej, więc...?
Wystarczy jechać i sobie ustawić trasę wg. klucza- z pominięciem dróg płatnych lub nie.
W czym jeszcze problem?
W opłatach?
Wszyscy je ponosimy.
To jest wpisane w koszt wakacji...
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 16:16

Fatamorgana napisał(a):Ale tu się nie ma czym denerwować... :o :roll:
Nie dość, że trasa wiedzie przez piękne tereny i dobre drogi to jeszcze jest kilka wariantów tej drogi (pomijające miejsca i odcinki płatne). No więc w czym problem?"
:roll: :)

Bo pierwszy raz?
Każdy przez to przechodzi, tyle że większość z nas musiała się tłuc po jakichś zwykłych szosach zanim prawie wszędzie po drodze pobudowano w końcu autostrady. Ty masz lepiej, więc...?
Wystarczy jechać i sobie ustawić trasę wg. klucza- z pominięciem dróg płatnych lub nie.
W czym jeszcze problem?
W opłatach?
Wszyscy je ponosimy.
To jest wpisane w koszt wakacji...

Tak, jedziemy pierwszy raz, z dwojka malych dzieci wiec chcialabym zminimalizowac stres do minimum.
Jak wpisze pominiecie drog platnych, to i przez Niemcy i Austrie poprowadzi mnie jakimis oplotkami. Ja chce tylko ominac platne autostrady w Slowenii. Widze tylko problem w oplatach jadac przez Slowenie. Kolezanka mi wlasnie pisala, ze to tylko 20 km jazdy autostrada a oplata 30 Euro wiec jak dla mnie to "male" zdzierstwo, tyle w temacie. Oczywiscie, ze inne oplaty wkalkulowuje w koszty wyjazdu!
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 14.09.2013 16:35

Jeżeli ktoś ma za wiele stresu zw. z takimi łatwymi przecież podróżami to...no nie wiem czy nie lepiej lecieć samolotem albo jechać bliżej. Ty piszesz, że Chorwacja to jest Twoje marzenie. A realizacja marzeń wiąże się z pokonywaniem "trudności" i pewnymi wyrzeczeniami.
Są tacy, którzy wolą poczekać aż dzieci podrosną ale i są tacy, którzy tak to dzielą i planują, żeby w dzień było jak najmniej kłopotu w czasie dłuższej jazdy z dzieciakami- jadą głównie nocą.

Skoro tylko Słowenia ma być taniej to są jedynie 2 drogi- albo kupić winietę i coś w tej Słowenii "wyjeździć", pozwiedzać (a jest co!) żeby koszt miał większy sens, albo...jechać wg. tras niepłatnych. Innej opcji nie widzę.
Objazd autostrady słoweńskiej i w ogóle temat unikania tam winiet przy planowaniu podróży już jest tak szeroko opisany i zmapowany że nie widzę sensu pisania od nowa.
Którą trasą byś nie pojechała z tych co mają sens- każda zaprowadzi Cię na Hvar. :) :wink:
Pozdrawiam i mam nadzieję, że słowo przygoda weźmie górę na słowem stres. :) :wink:

A co do "opłotków" w Austrii, to chciałbym żeby w Polsce choć 1 droga miała taką jakość i walory krajobrazowe jak te ich "opłotki"...
Uwierz- jak się raz przejedziesz drogą krajową w Austrii- długo zapamiętasz miłe dla oka widoki i taka podróż okaże się dobrym lekarstwem na zbędny stres.
Wiele osób jest przekonanych, że w Austrii jazda "po kraju" (choćby trochę, np. celem ominięcia płatnych tuneli itd) wpływa bardzo dobrze na człowieka. :)
Ja to tylko mogę potwierdzić. :D
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies