Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Bawarii do Splitu 2013, z Bawarii na Krk 2015

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
donia81
Globtroter
Re: Z Bawarii do Splitu

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 07.06.2014 14:23

krakuscity napisał(a):
donia81 napisał(a):Forum przeszukalam juz prawie cale i nigdzie nie widze pomocy jesli chodzi o trase prowadzaca z poludniowych Niemiec (okolice Monachium) do Splitu.

Jak nie zapomnisz po powrocie, to napisz jaką trasę wybrałaś i czy była OK.
Jest całkiem możliwe, ze za rok do Chorwacji pojedziemy przez Niemcy z Fürth (obok Norymbergi) , więc to będzie podobna trasa.

przepraszam, ze tak pozno odpisuje .... A wiec pojechalismy do Chorwacji podana trasa, omijalismy platny odcinek w Mariborze (prosze popatrzec na link: https://maps.google.pl/maps?saddr=B69&d ... 2&t=m&z=12). Potem dalej az do Splitu na prom. Niestety jechalismy nieco dluzej niz mowila nawigacja i o dziwo dosc dlugo trwala podroz przez Austrie - najkrotszy odcinek :/ W Splicie bylismy bodajze z tego co pamietam chyba kolo 18-19, juz nie pamietam ale mielismy troche czasu do promu. Niestety nie znalezlismy darmowego parkingu o ktorym ktos wspominal na forum (nawet byly zdjecia pokazane, w tle bylo widac wieze katedry). Zaparkowalismy w koncu blisko portu, niestety nie mielismy kun (euro nie chcieli na parkingu) i maz lecial do kantoru. Powrotna droge postanowilismy sobie ulatwic i jednak kupilismy winiete, zamiast ominaj Maribor. W drodze powrotnej jeszcze zatrzymalismy sie krotko w SPlicie i zwiedzilismy palac Dioklecjana, bylam na wiezy (platna i bilet nie uprawnia do wejscia do palacu czego nie wiedzialam:/) a potem w Zadarze szukalismy "Morskich organow" W Zadarze juz mielismy zalamanie pogody - padalo :/ Ogolnie z odcinka bylismy zadowoleni.
donia81
Globtroter
Podróż na Krk z okolic Monachium - opłaca się przez Włochy?

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 01.05.2015 23:08

Witam wszytkich Cromaniaków. Zaczęłam już teraz (!) szukać powoli miejsca ciekawego dla dzieciaków w Chorwacji (2 lata temu byliśmy na Hvarze, rok temu we Vrsarze na Istrii, na małym campingu Tina, w wynajętej przyczepie, było super!). Jako, że nie chcemy jechać w to samo miejsce, wybór (po długim namyśle) padł w końcu na wyspę Krk z racji, że gdzieniegdzie można się natknąć na piaszczyste plaże (ale nie jest to priorytet) i nie trzeba płynąć promem, tylko płaci się bodajze 35 kun za przejazd mostem na wyspę. Jako, że syn pokochał camping zaczełam szukać coś dla nas opowiedniego i znalazłam jedyny (!), na którym można wynająć urządzony 6 osobowy namiot, na campingu Krk z tym, że od razu zaznaczam, że sam camp nie oferuje namiotów, tylko jakaś firma holenderska. Naszukałam się trochę. Przyczepę już mieliśmy i wolelibyśmy spr namiotu (mężowi trochę ciasno było w przyczepie spać, bo dość wysoki...). Wynajmujemy z prostego powodu - nie chcemy tachać się z namiotem, materacami i śpiworami i potem się męczyć jeszcze z rozbijaniem jak to raz do roku będziemy robić :) Ale do rzeczy ,,,, chciałam się poradzić w temacie trasy. Mieszkamy w Niemczech (okolice Monachium) i map24.de wyznaczyło nam 3 różne trasy, jedna z nich prowadzi właśnie przez Włochy (z domu do campu mielibyśmy wówczas 611,7 km ale za to ponad 8 h jazdy....). czy ktoś jeżdził przez Włochy? Gdzieś czytałam, że to nie bardzo ma sens ... Aha jedziemy 5-11.09.
Nawigacja wybrała najlepszą trasę przez Villach w Austrii (z domu do campu 643 km i 7 h), później spory kawałek przez Słowenię aż do Jelsane i potem już Chorwacja. Miałabym pytanie czy na tej trasie jest tylko 1 płatny tunel w Austrii za bodajże 8 Euro? Jakoś zawsze mi to umyka ale wiem, że płaci się tam raz albo dwa razy. W zeszłym roku jechaliśmy trochę inną trasą więc chciałam pytać. Wiem, że gdzieś się chyba da zobaczyć te płatne tunele ale już nie pamiętam gdzie to na forum było:( Prozę o wyrozumiałość.

Druga sprawa dotyczy opłat za autostrady w Chorwacji. Tak, wiem, że jest link gdzie te opłaty są ale szczerze patrząc na trasę i na tabelkę odcinków autotrad, nie wiem, które odcinki mnie dotyczą :/ Do mnie trzeba prosto hehe :)

Aha i pytanie może głupie ale czy na wyspie Krk są autostrady???

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.05.2015 23:16

Na wyspie Krk nie ma autostrad (i na każdej innej wyspie chorwackiej) :idea:
Użytkownik usunięty
Re: Podróż na Krk z okolic Monachium - opłaca się przez Włoc

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2015 23:18

donia81 napisał(a):.
Nawigacja wybrała najlepszą trasę przez Villach w Austrii (z domu do campu 643 km i 7 h), później spory kawałek przez Słowenię aż do Jelsane i potem już Chorwacja. Miałabym pytanie czy na tej trasie jest tylko 1 płatny tunel w Austrii za bodajże 8 Euro? Jakoś zawsze mi to umyka ale wiem, że płaci się tam raz albo dwa razy. W zeszłym roku jechaliśmy trochę inną trasą więc chciałam pytać. Wiem, że gdzieś się chyba da zobaczyć te płatne tunele ale już nie pamiętam gdzie to na forum było:( Prozę o wyrozumiałość.

Druga sprawa dotyczy opłat za autostrady w Chorwacji. Tak, wiem, że jest link gdzie te opłaty są ale szczerze patrząc na trasę i na tabelkę odcinków autotrad, nie wiem, które odcinki mnie dotyczą :/ Do mnie trzeba prosto hehe :)

Aha i pytanie może głupie ale czy na wyspie Krk są autostrady???

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi!

Z góry to się jedzie na nartach, a nie dziękuje :wink: :roll:

Na wyspie Krk autostrad nie ma, jedyny odcinek autostrady, który was interesuje kosztuje 8 kun z granicy słoweńskiej do Rijeki :!:

Nawigacja pokazuje dobrą trasę i tej się trzymajcie :!:
Przygotujcie 11 euro za przejazd przez tunele Tauern i Katschberg, 7 euro za tunel Karawanken,
potrzebna są też winiety austriacka i słoweńska, do kupienia jeszcze w Niemczech :roll:
http://www.asfinag.at/maut/sonder-und-videomaut

Przez Włochy oczywiście można jechać, ale jak sama zauważyłaś jedzie się dłużej, no i autostrady oraz benzyna są bardzo drogie :roll:
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 01.05.2015 23:20

Super, dziękuję za odpowiedż!
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 01.05.2015 23:24

Aha jeszcze pytanie o tunel Tauern i Katchberg - 11 Euro za obydwa czy za kazdy z osobna?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2015 23:26

Za obydwa, płaci się raz, między jednym i drugim tunelem są bramki :!:

Jak każdy podjeżdża z odliczonymi pieniędzmi, to stoi się kilka minut pomimo ogromnego ruchu :!: :D

No i widoczki są bardzo fajne wzdłuż tej autostrady :D
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 01.05.2015 23:34

Jeszcze raz dzięki czyli za Austrię wychodzi w sumie nieco drożej niż winieta do Słowenii (25 Euro) bo 26,70 Euro (winieta 8,70, 11 i 7 Euro za tunele).
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 01.05.2015 23:47

donia81 napisał(a):Jeszcze raz dzięki czyli za Austrię wychodzi w sumie nieco drożej niż winieta do Słowenii (25 Euro) bo 26,70 Euro (winieta 8,70, 11 i 7 Euro za tunele).

Winiety w Słowenii:

tygodniowa - 15 euro
miesięczna - 30 euro

Biorąc pod uwagę przejazd przez tunele w drodze powrotnej, opłaty drogowe w Austrii będą wyższe. :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.05.2015 23:49

Winieta słoweńska kosztuje 15 euro 8)
Ponadto tunel Karawanken jest w połowie słoweński :roll:
15+ 7 = 22 euro

Przy przejeździe przez Włochy trzeba zapłacić 11,40 euro za autostradę od granicy z Austrią w Tarvisio
do Monfalcone koło Triestu
http://www.autostrade.it/autostrade-gis ... oloAuto=on
https://www.google.pl/maps/dir/M%C3%BCn ... 020739!5i1

Tyle że ceny benzyny we Włoszech są wysokie, a do tego jest znacznie większe prawdopodobieństwo korków ( Triest ). No i w Trieście trzeba trafić na drogę E61 z miasta do Chorwacji przez Słowenię, bez winietki :roll:
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 02.05.2015 00:02

Przepraszam, 15 euro winieta w Słowenii, mój błąd :P
Poprzednia strona

Powrót do Chorwackie ABC

Z Bawarii do Splitu 2013, z Bawarii na Krk 2015 - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies