Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Bawarii do Splitu 2013, z Bawarii na Krk 2015

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
donia81
Globtroter
Re: Z Bawarii do Splitu

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 23:37

Wpisalam do google maps nasza miejscowosc, potem to miejsce w Austrii skad podaja jak objechac autostrade w Slowenii (jest to kawalek 57,2 km, 1 h 3 min) i potem dalej podalam Split i wyszlo mi 1032 km, 9 h 54 minuty i tak sie przedstawia trasa (mam nadzieje dobrze wkleilam):
https://maps.google.pl/maps?saddr=B69&d ... 2&t=m&z=12
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 23:39

donia81 napisał(a):Wpisalam do google maps nasza miejscowosc, potem to miejsce w Austrii skad podaja jak objechac autostrade w Slowenii (jest to kawalek 57,2 km, 1 h 3 min) i potem dalej podalam Split i wyszlo mi 1032 km, 9 h 54 minuty i tak sie przedstawia trasa (mam nadzieje dobrze wkleilam):

No widze, ze sie wkeila tylko mapka tego objazdu ale tam mozna dodac cel i przesunac go myszka zeby byl na samej gorze (wiec wpisalam 85290 Geisenfeld najpierw jako punkt C a nastepnie myszka przeciagnelam na sama gore i pojawilo sie to jako A), jako cel podrozy wpisalam Split.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2013 00:04

No, dobrze jest :wink:
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 15.09.2013 00:23

Zastanawiam sie czy nie ruszyc o 19:00 i na 05:00 byc na promie. Nie wiem tylko jak w nocy, czy sie nie zgubimy ale chyba dobrze pooznaczane jest?
Aha jeszcze mam pytanie z oplatami za autostrady w Chorwacji - widzialam rozne odcinki pokazane - jak sprwdzic, ktory jest tym naszym? tzn gdzie sie zaczyna odcinek platny i w jakim kierunku patrzyc jak sie do Splitu jedzie? Makarska czy jeszcze dalej? Moze glupie pytanie ale mniej wiecej chcialam sobie wykalkulowac oplaty za przejazd. Z gory dzieki!
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 15.09.2013 00:31

Lednice napisał(a):No, dobrze jest :wink:

Mam jeszcze pytanie, czy na tej mojej wyznaczonej trasie sa jakies tunele? Tego Karawanken Tunel i miedzy Salzburgiem a Villach na pewno nie ma ale chyba jeszcze jakies inne sa albo sie myle?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.09.2013 01:15

Cennik autostrad:

http://www.hac.hr/hr/cestarina/cjenik/

Trzeba po prostu zapoznać się z przebiegiem i nazwami autostrad (np. Zagreb-Split-Dubrovnik to ta najpopularniejsza) w kliknąć w ten link- wtedy mamy wszystkie odcinki pomiędzy bramkami.

Tunele płatne w Austrii to przecież łatwo znaleźć...na mapach wszędzie przecież są.
http://www.tolltickets.com/country/aust ... lang=en-GB

http://www.lotsberg.net/data/austria/list.html

Jeśli Twoja trasa prowadzi przez Liezen drogą A9 to jest tam niestety tunel płatny Gleinalm i dalej chyba Bosruck...ale ten wciąż w budowie, choć podają cenę przejazdu, więc może 1 nitka jest płatna...nie wiem.

Kłania się proste czytanie mapy i... zwykły atlas samochodowy jakich w Niemczech na pęczki- ja mam stary, ale bez trudu na nim wszystko znajduję. :roll: Tyle że oni buduja kolejne drogi i tunele, więc trzeba sprawdzić czy się co nie zmieniło.
Ostatnio edytowano 15.09.2013 01:48 przez Fatamorgana, łącznie edytowano 3 razy
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 15.09.2013 01:38

Dziekuje:) Jesli dobrze z tabelki zrozumialam to place 181 kun (wjezdzam na Lucko i zjezdzam na Dugopolje.
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.09.2013 01:58

Tak.
Nie wiem jaki przebieg ma Twoja trasa więc nie wiem czy na niej są płatne tunele...
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 15.09.2013 09:45

Fatamorgana napisał(a):Tak.
Nie wiem jaki przebieg ma Twoja trasa więc nie wiem czy na niej są płatne tunele...

jade tak:

Nie wiem czy widac cala trase. W kazdym razie ruszam z 85290 Geisenfeld do punktu B (B69) - poczatek omijania autstrady w Slowenii, dalej punkt C - E59 - koniec objazdu i punkt D- Split. Cala trasa ma 1032 km, czas 9h 54 minuty.
Patrzylam na Austrie i na pewno nie jade przez Villach i ten Kara cos tam tunel.
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 15.09.2013 11:36

Płatne tunele w Austrii masz zarówno na A10 między Salzburg i Villach (ok 10 EUR) jak i na A9 pomiędzy Wels i Graz (około 12 EUR).
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 15.09.2013 11:40

donia81 napisał(a):Dziekuje:) Jesli dobrze z tabelki zrozumialam to place 181 kun (wjezdzam na Lucko i zjezdzam na Dugopolje.

Jeśli pojedziesz przez Graz i Ptuj to dodaj jeszcze 48 kun za odcinek Zagreb - Macelij.
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 15.09.2013 11:57

Mosqito napisał(a):Płatne tunele w Austrii masz zarówno na A10 między Salzburg i Villach (ok 10 EUR) jak i na A9 pomiędzy Wels i Graz (około 12 EUR).

Na pewno tam trzeba placic? Widzialam przed chwila wpis na forum i pisalo, ze jest on najdluzszy i bezplatny ale widocznie sie cos zmienilo.

Tu ten wpis:
Jadąc przez Austrie na A-9 na odcinku między Wels a Graz są 2 płatne
tunele (reszta bezpłatna)
Bosrucktunnel 5,5 km opłata 4,40 Euro
Gleinalmtunnel 8,3km opłata 7,50 Euro
do tego dochodzi vinjeta na 10 dni za 7,70Euro
Oba tunele są 1-norurowe. Najdłuższy tunel (ale bezpłatny) na tej trasie
to Plabutschtunnel 9,7 km omijający Graz. :papa: :papa: :papa:

Ja patrzylam, ze dokladnie tym Plaubutschtunnel bysmy jechali.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.09.2013 13:01

Jak pojedziecie A9, to przez wszystkie 3 tunele :!:

Tunel pod miastem Graz jest bezpłatny, pozostałe 2 są płatne
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 15.09.2013 13:11

Donia...sorry, ale po co Ci podałem ten link?
http://www.lotsberg.net/data/austria/list.html

Tam wszystko pisze wyraźnie.
Co płatne i gdzie.
Kieruj się tym a nie wpisami sprzed 5 lat.
Strony tego typu są aktualizowane często.

Ja rozumiem, tuneli jest wiele, ale Ciebie zdaje się interesują tylko te na Twojej trasie...
Są wymienione- i z długości i z przebiegu i z opłat lub ich braku.
Nie wiem jak wyraźniej to podać, żeby było jasne.
Tu się nie ma w czym gubić.
A jak masz dalej z tym kłopot to spisz na kartce przebieg trasy i jej koszty w słupku.
Stare i sprawdzone sposoby - dla osób gubiących się w internetowej informacji...

Słowenia leży niestety na Waszej drodze do Cro i na to nic nie poradzimy.
Albo winieta i szybko- albo okrężnie i dłużej- ale kilometraż większy.
Decydujcie sami.

Posluchaj, masz dzieci? Bo wydaje mi sie, ze nie wiesz co to jest podroz z dwojka marudzacych dzieciakow :P Ale moze sie myle :)
Tak, mylisz się. :)

Jesli nie chcesz mi pomoc i uwazasz, ze przesadzam ze stresem zwiazanym z podroza, to badz tak mila i zachowaj swoje uwagi dla siebie! Akurat wiem, ze kuzyn kolezanki, do ktorej jade chcial poomijac w Slowenii autostrady i sie zgubil.
Zaczynam wątpić czy ta cała pomoc będzie skuteczna, bo w kółko mowa jest o 2-3 sprawach a Ty dalej o nie pytasz... :roll: :|
Przykro mi. Być może te problemy biorą się z takiego podejścia jak to:
W Austrii bylam tylko raz w Wiedniu u kuzynki. Widoki byly takie sobie, nic nadzwyczajnego.

Skoro widoki w Austrii to dla Ciebie Wiedeń, to....
nie mam więcej pytań. Czasami chce się pomóc i podpowiedzieć ale nie daje to właściwego skutku.
Poza tym- jestem facetem. :) :mrgreen:
Trzymaj się i udanej podróży- bez stresu- życzę.
Pozdrawiam.
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 15.09.2013 14:07

Dziekuje za pomoc! Przepraszam ale kliknelam najpierw tylko na ten link z cenami autostrad, moja wina :)
Mam zamiar porownac sobie ta najkrotsza trase - ok 949 km do Splitu (z platna winieta na Slowenie) i ta nieco dluzsza i porownac czy nie wyjdzie mi ten sam koszt. Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie! Atlasow pewnie sie pozbylismy bo mamy nawigacje w aucie ale dla pewnosci lepiej miec cos ze soba w razie problemow z nawigacja :)
Do Wiednia jechalam z dobre 4 lata temu, pamiec jest zawodna. Troche tu Bawarii naogladalam sie na Alpy i juz nie robia az takiego wrazenia na mnie :P Moze dlatego.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Z Bawarii do Splitu 2013, z Bawarii na Krk 2015 - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies