Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Bawarii do Splitu 2013, z Bawarii na Krk 2015

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
donia81
Globtroter
Re: Z Bawarii do Splitu

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 16:53

Posluchaj, masz dzieci? Bo wydaje mi sie, ze nie wiesz co to jest podroz z dwojka marudzacych dzieciakow :P Ale moze sie myle :)
Co do wyjezdzenia i zwiedzania jeszcze po drodze Slowenii, to moze innym razem bo krocej bedziemy w Chorwacji, gdzie mam tez troche zaplanowane poogladac.

Co do objazdu autostrady w Slowenii to wszystko fajnie ale zmapowane i opisane jest dla ludzi jadacych z Polski, wiec nie wiem, od ktorego momentu zaczyna sie nasz odcinek, bo jadacy z Polski jada roznymi trasami - przez Czechy, Austrie itp. Wiec przepraszam bardzo ale forum jest po to aby sie poinformowac. Pisalam na samym poczatku, ze szukam drogi z pludniowych Niemiec na Hvar i nigdzie takiego opisu trasy nie znalazlam. Jesli nie chcesz mi pomoc i uwazasz, ze przesadzam ze stresem zwiazanym z podroza, to badz tak mila i zachowaj swoje uwagi dla siebie! Akurat wiem, ze kuzyn kolezanki, do ktorej jade chcial poomijac w Slowenii autostrady i sie zgubil.
W Austrii bylam tylko raz w Wiedniu u kuzynki. Widoki byly takie sobie, nic nadzwyczajnego.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 20:48

Niech Pani pojedzie tak:
http://goo.gl/maps/J9XQi

To najwygodniejsza trasa i najszybsza, winietkę za 30 euro trzeba odżałować, nie ma wyjścia.
Trudno darmo. :roll:

Jak ma być szybki dojazd żeby nie męczyć dzieciaki ( i dorosłych ) :!:

Trzeba jeszcze zapłacić za tunele z Salzburga do Villach.

Omijanie Słowenii trasą okrężną przez Graz i potem objazd słoweńskiej autostrady
może być, ale tu też trzeba zapłacić za tunel dodatkowo. :!:
Jedzie się prawie 100 kilometrów dalej, jedzie się z godzinę dłużej i przynajmniej z 10 euro to będzie kosztować więcej :roll:
I już na braku winietki się zaoszczędzi nie 30, a 20 euro,a straci godzinę.
Czy te 20 euro jest tego warte :?:

Przebijanie się przez Alpy drogami górskimi to fajna alternatywa, jak ma się w planie kilka dni podróży w jedną stronę :!:

A ha, nie wiem czy Hvar to bardzo dobry wybór przy ograniczonym budżecie.
Jednak prom sporo kosztuje.
No, ale tu trudno mi coś sugerować. Wasza decyzja
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 20:57

Dziekuje za podpowiedz. Taka trase mi tez wyznaczylo. Zeby bylo jasne - ja nie chce omijac calkiem Slowenii, chce tylko pojechac w Slowenii trasa gdzie nie trzeba placic, to wszystko :) Widzialam na innych postach jakies mapki, jak wlasnie ominac autostrade.
Czy byl Pan moze w rezerwacie jezior Plitwickich? To chcielibysmy zobaczyc ale chyba w drodze powrotnej. Z racji, ze wracamy 6 pazdziernika to promy juz rzadziej kursuja i musimy zlapac ten o 08:30.
Hvar wybieram z tego powodu bo tam mieszka moja przyjaciolka i mamy po znajomosci tanio kwatere. Wlasciwie mielismy sie u niej zatrzymac ale u niej remont :/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 21:11

No, ale osoby z Polski jadą z Austrii, z Graz na Zagrzeb i ten objazd wtedy nie powoduje większej ilości przejechanych kilometrów :!:

Byłem w Plitwicach, żeby zobaczyć najfajniejsze rzeczy trzeba minimum z 3 godziny + 1 godzina dojście do jezior, zaparkowanie, zjedzenie czegoś, itp.
Polecam ten wątek :
jeziora-plitwickie-t33121-135.html

Proszę się pytać w nim o szczegóły :!: :wink:

No, to rozumiem wybór Hvaru :wink:
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 21:22

Lednice napisał(a):No, ale osoby z Polski jadą z Austrii, z Graz na Zagrzeb i ten objazd wtedy nie powoduje większej ilości przejechanych kilometrów :!:

Byłem w Plitwicach, żeby zobaczyć najfajniejsze rzeczy trzeba minimum z 3 godziny + 1 godzina dojście do jezior, zaparkowanie, zjedzenie czegoś, itp.
Polecam ten wątek :
jeziora-plitwickie-t33121-135.html

Proszę się pytać w nim o szczegóły :!: :wink:

No, to rozumiem wybór Hvaru :wink:

No to rozumiem, ze dla nas w takim razie nie ma opcji ominiecia tego platnego kawalka autostrady. No trudno, myslalam, ze to mozliwe bedzie ale jak sie nie da, to trudno.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 21:27

Opcja jest, ale ja bym ją wybrał jako wariant rezerwowy.

Jak będą w radiu informacje, że koło Monachium są wielkie korki, to pojechać wariantem rezerwowym przez Graz.
Jest też pokazany na mapie, do której dałem link :!:
Mosqito
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mosqito » 14.09.2013 21:36

Trasa którą Ci podał Lednice będzie Cię kosztować:
w Austri: winietka 8 EUR / 10 dni, Tunele pomiędzy Salzburg a Villach 10 EUR / w jedną stronę, Karawanken Tunel 6,5 EUR/ w jedną stronę, potem w Słowenii: 30 EUR / miesięczna, i na koniec w Chorwacji opłata na bramkach ( wyliczysz sobie) + prom.
Ale ma rację jest ona najszybsza i najwygodniejsza, jeśli jedziesz z dzieckiem zdecydowanie bym Ci ją polecał.
Kwestia tylko czy zrobić ją na noc czy na dzień.
Myślę że lepiej już odżałować te EUR aby tylko podróż minęła jak najszybciej i w miarę bezstresowo.
Powodzenia !!!

PS W razie korków na Ringu Monachium jedź na Landshut i DK15 na Rosenheim
Ostatnio edytowano 13.01.2014 01:42 przez Mosqito, łącznie edytowano 1 raz
DamianM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DamianM » 14.09.2013 21:51

30€ To nie majątek na winiety w sloweni
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 22:01

Lednice napisał(a):Opcja jest, ale ja bym ją wybrał jako wariant rezerwowy.

Jak będą w radiu informacje, że koło Monachium są wielkie korki, to pojechać wariantem rezerwowym przez Graz.
Jest też pokazany na mapie, do której dałem link :!:

Przepraszam, nie zauwazylam :) Ewentualnie wchodzi w gre, zobaczymy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 22:15

Jedna uwaga: tam ten wariant jest pokazany bez omijania autostrady w Słowenii. :!:

Omijając trzeba dodać przeszło pół godziny do czasu podróży.
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 22:17

DamianM napisał(a):30€ To nie majątek na winiety w sloweni

Nie majatek ale jak mozna ominac i jakos sie w miare jedzie to czemu nie?
Sprawdzialam trase "normalna" - przez Slowenie autostradami i wariant drugi podany przez Lednice i roznica jest raptem 76 km wiec chyba zaryzykujemy i przez Graz pojedziemy.
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 22:27

Lednice napisał(a):Jedna uwaga: tam ten wariant jest pokazany bez omijania autostrady w Słowenii. :!:

Omijając trzeba dodać przeszło pół godziny do czasu podróży.

Hm rozumiem. Ta pierwsza trasa to 949 km, 9 h i 3 min a wersja druga, ta z kierunkiem na Graz to raptem 76 km wiecej (bez tego omijania autostrady w Slowenii) a czasowo pokazalo raptem 14 minut wiecej :) dodajac te pol godziny wiecej na ominiecie to prawie 10 godzin jazdy wiec jeszcze do wytrzymania. Do Polski na Slask jedziemy 8 godzin, no zobaczymy ...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 22:58

No, pół godziny to za mało :roll:
Licz 3 kwadranse

Godzina dłużej jest.

Oszczędność z 20 euro

Do końca nie da się niczego przewidzieć.
Korek może wyskoczyć w każdym miejscu i wtedy te wszystkie kalkulacje są nierealne.
donia81
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia81 » 14.09.2013 23:07

Lednice napisał(a):No, pół godziny to za mało :roll:
Licz 3 kwadranse

Godzina dłużej jest.

Oszczędność z 20 euro

Do końca nie da się niczego przewidzieć.
Korek może wyskoczyć w każdym miejscu i wtedy te wszystkie kalkulacje są nierealne.

czyli cos 11 godzin wtedy a nie 10? No to juz faktycznie przemawia zeby jechac ta 1, pierwotna trasa ... Chyba, ze jakies wielkie korki kolo Monachium beda, to pomyslimy. Dziekuje za pomoc!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.09.2013 23:11

Nie ma sprawy :wink:

Dzięki za dzięki :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Z Bawarii do Splitu 2013, z Bawarii na Krk 2015 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies