Raul73 napisał(a):fasi
Mnie na tym asystencie w Polsce aż tak bardzo nie zależy, bo po Polsce generalnie poruszam się od zawsze bez GPSa. Ale np. na Budapeszt już się bardzo przyda.
W ogóle GPS to urządzenie wyłącznie wspomagające - głównie należy się kierować głową i dobrze zapisać sobie may w głowie przed podróżą - lepsza pamięc niż każdy GPS
Tym bardziej, że drogi dobrze oznakowane i jeśli nie omija się autostrad, to raczej ciężko się pogubić. Ważne, żeby patrzeć na znaki a nie ślepo wsłuchiwać się w nawigację. Za to przyda się już na miejscu żeby doprowadziła pod konkretny adres (lub chociaż na wskazaną ulicę). To rówież bardzo się poprawiło w AutoMapie.
santosz napisał(a):arek_sosnowiec napisał(a):santosz napisał(a):Raulowi chodzi o to, że ten asysten w programie jest tylko nie działa w Polsce bo nie jest skonfigurowany z mapami dróg w naszym kraju.
To może o czym innym mówimy (piszemy ). U mnie na wersji 6.7.0, gdy jest taka konieczność obraz przybliża się i widzisz na ekranie np 3 pasy. Nad nimi są 3 kwadraty a w nich: lewy i środkowy czerwony X, prawy zielona strzałka - znaczy trzymaj się prawego pasa. W wersji 6.5 było dokładnie tak samo. Może w wersji 6.2 to nie działało? Nie pamiętam kiedy asystent pasa ruchu został wprowadzony
Ale na 6.5 i 6.7 już to działa zarówno w Polsce, jak i za granicą.santosz napisał(a):Powyższy problem wystąpił u mnie 2 razy w czasie ubiegłorocznej podróży - na automapie 6.2
A program masz legalny? A może to problem z urządzeniem? U mnie bezproblemowo AM 6.2 (i późniejsze) śmigała na MIO P560 i Omnii 2. No nie ważne. Zawiesił się i już. Z tego co pamiętam to w wersji 6.5 był problem z przejazdami kolejowymi tzn. Pan Hołowczyc oznajmiał "Przejazd kolejowy" a wokół szczere pole. Może były też inne błędy?
Całkiem legalny, zawiecha była w rajchu na autobanie pod Monachium, w Polsce na krótkich trasach nigdy sie to nie zdarzyło
Mnie się to nigdy nie przytrafiło i nie słyszałem o tych problemach (ale ja jakoś specjalnie się nawigacją nie interesuje. Jak mi się przypomni lub dostanę maila to ściągam nową wersję i instaluję. I tyle). Raul pisze, że to był jakiś większy problem (choć po pobieżnym przeczytaniu widać, że nie u wszystkich on wystąpił). Może u mnie nie wystąpił dlatego, że oba moje urządzenia są na ich stronie jako zalecane? Zresztą w obu AM była w komplecie. Z Mio kupiłem wersję na Europę, a do Omnii dostałem gratis Polska XL.