Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Automapa do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 06.08.2014 09:19

w Automapie są wszelkie uliczki tak jak w rzeczywistości. Dosyć dokładna.

Jest nowa wersja BETA, która zawiera nowe mapy 1408 a w nich:

duża aktualizacja adresów punktowych w Polsce

http://w3.automapa.pl/?PEI=53169&lng=PL&cid=204021
andu-10
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) andu-10 » 07.08.2014 09:40

Moja rada to taka że AutoMapa jest super po Polsce, ale już za granicą ( jeżdżę trochę po Europie) to juz nie jest taka superowa. To prawda że w CRO daje często czadu i człowiek głupieje. Ja do Chorwacji zawsze jadę na Navigonie i nigdy nie miałem problemu, wręcz postawiłbym go na pierwszym miejscu, a na drugim miejscu TOM TOMA, na niem zawsze wracam do Polski i też bez żadnych problemów.
DonFrogg
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) DonFrogg » 07.08.2014 09:55

kadetdudi napisał(a):Witam,
szukałem - znaleźć nie mogłem. Otóż mam problem z automapą. Podczas jazdy po 10 - 15 minutach wywala mi błąd o braku pamięci. Urządzenie Smart GPS SG720, karta pamięci 8GB.
Trzeba zrestartować nawigację i znów działa przez pewien czas pamiętając wcześniej wprowadzona trasę.
Ma ktoś na to radę? Proszę o konkrety.

Siemka ustaw limit pamięci na dane 6-7MB, chociaż Twoje urządzenie posiada 128MB ramu, ale spróbować warto
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 07.08.2014 20:37

OK. Napisałem do producenta. Trzeba było wgrać poprawkę z ich strony w formie patcha. Działa.
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 12.08.2014 09:03

Mam pytanie odnośnie modyfikacji trasy z punktami VIA - na podglądzie.

Chcę na podglądzie mapy ręcznie przesunąć punkt VIA tak by później program przeliczył trasę od nowa. Po naciśnięciu punktu VIA wyświetla się chorągiewka, nie ma możliwości przesunięcia jej na mapie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.08.2014 09:18

Moja rada to taka że AutoMapa jest super po Polsce, ale już za granicą ( jeżdżę trochę po Europie) to juz nie jest taka superowa

Ja byłem w Cro kilka razy z nawigacją i zawsze z AM i nigdy nie miałem najmniejszych problemów, nawet ograniczenia prędkości pokazywała z dokładnie z rzeczywistością.
Natomiast raz włączyłem IGO (jechalem z okolicy Makarskiej na wodospady Krka) i jechałem po dróżkach takich, że tubylcy patrzyli ze zdumieniem "co ja tutaj robię", powrót na AM i było już ok. jechałem "normalnymi" drogami.
Tak więc każda mapa ma swoje wady i zalety, ale ja korzystam z AM i nie narzekam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.08.2014 09:26

wikol napisał(a):
Chcę na podglądzie mapy ręcznie przesunąć punkt VIA tak by później program przeliczył trasę od nowa. Po naciśnięciu punktu VIA wyświetla się chorągiewka, nie ma możliwości przesunięcia jej na mapie.

Chyba się nie da, musisz usunąć pkt VIA i wstwić go na nowo.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 15.08.2014 14:24

To jako ciekawostke powiem, ze w tym roku jechalem 1 raz do Cro i wg mapy papierowej europy za 9,99 pln. (brak mozliwosci zasilenia nawigacji wyszedl po 1h jazdy od domu). Wazne, zeby wiedziec, przez ktore wieksze miasta-wezly chcecie jechac, a dalej juz znaki prowadza... ;)

pozdro
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 15.08.2014 14:54

Gorzej, kiedy nieopatrznie (bądź celowo) zależy od planu podróży, wjedziesz do miasta-węzła.

Nie mówię, że to niemożliwe, ale jest trudniej, szczególnie kiedy nie masz nikogo, kto nawiguje.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 15.08.2014 15:03

walp napisał(a):Gorzej, kiedy nieopatrznie (bądź celowo) zależy od planu podróży, wjedziesz do miasta-węzła.

Nie mówię, że to niemożliwe, ale jest trudniej, szczególnie kiedy nie masz nikogo, kto nawiguje.

Gorzej. Wolalem z nawigacja, ale taki przypadek.
Chodzilo mi o to, ze nie sie da, tylko, ze trasa i wezly sa b.dobrze oznakowane i trudno o pomylke, jesli wiesz dokad jedziesz. Nawet 1 raz. :wink:
Celowo wjechalem do Brna, a szczegolnie czujnie jechalem przez Wien, bo slyszalem, ze ciezko przez miasto.
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 18.08.2014 09:28

robertms napisał(a): (...) a szczegolnie czujnie jechalem przez Wien, bo slyszalem, ze ciezko przez miasto.

Czy w dzień, czy w nocy, czy w godzinach szczytu. Jeżeli tylko przejazdem po drodze z PL do CRO (lub z powrotem) to przejedziesz bez większych problemów. Trzeba tylko pilnować ograniczenia prędkości do 80 km/h (choć miejscowi jeżdżą szybciej). Trochę gorzej gdy wjedziesz do centrum (np. gdy Twoim celem jest Wiedeń a nie CRO), ale i wtedy Wiedeń nie różni się znacząco od innych dużych miast.
Nawigacja przydaje się w dużych miastach, gdy trzeba trafić na wskazaną ulicę pod wskazany numer. W drodze do Chorwacji wystarczy znać kilka większych miast przelotowych i znaki doprowadzą do celu.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 18.08.2014 13:13

arek_sosnowiec napisał(a):
robertms napisał(a): (...) a szczegolnie czujnie jechalem przez Wien, bo slyszalem, ze ciezko przez miasto.

Czy w dzień, czy w nocy, czy w godzinach szczytu. Jeżeli tylko przejazdem po drodze z PL do CRO (lub z powrotem) to przejedziesz bez większych problemów. Trzeba tylko pilnować ograniczenia prędkości do 80 km/h (choć miejscowi jeżdżą szybciej). Trochę gorzej gdy wjedziesz do centrum (np. gdy Twoim celem jest Wiedeń a nie CRO), ale i wtedy Wiedeń nie różni się znacząco od innych dużych miast.
Nawigacja przydaje się w dużych miastach, gdy trzeba trafić na wskazaną ulicę pod wskazany numer. W drodze do Chorwacji wystarczy znać kilka większych miast przelotowych i znaki doprowadzą do celu.

Dokladnie to mialem na mysli. :)
Na koncu obwodnicy Wien jest ograniczenie do 80 i zwezenie do 1 pasa drogi "lokalnej" - "strzelaja" do autostradowiczow, ktorzy zapomnieli zdjac noge z gazu. Widzielismy jadac w obie strony.

Ja jechalem max. dopuszczalna predkosc +10-20 km. na danym odcinku (oczywiscie czasami wolniej, jak to w kolumnie). Mam nadzieje, ze zadna fotka z wakacji nie przyjdzie do domciu. ;)

ozdro
wiekusz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiekusz » 18.08.2014 17:49

Jak radzą sobie Wasze nawigacje podczas wyjazdów z tunelów? Po jakim czasie łapią ponownie satelity?
Jest z tym jakiś kłopot?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.08.2014 18:06

Wszystko zalezy od ustwienia nawigacji i jej sprawności w łapaniu FIX-a, u mnie łapie w kilka sekund i "jedzie" dalej. Ale np. IGO ma symulację jazdy w tunelu, więc po wyjeździe z tunelu jedziesz normalnie korzystając z navi aż do momentu gdy navi łapie FIX-a.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 18.08.2014 18:10

wiekusz napisał(a):Jak radzą sobie Wasze nawigacje podczas wyjazdów z tunelów? Po jakim czasie łapią ponownie satelity?
Jest z tym jakiś kłopot?

Akurat jestem po przejechaniu trasy z Włoch przez Alpy do Niemiec. Po drodze kilkadziesiąt tuneli.

Z wyjątkiem jednego przypadku, sygnał z satelitów był łapany praktycznie niezwłocznie po wyjechaniu z tunelu.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Automapa do Chorwacji - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone