Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Automapa do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.08.2014 08:21

Przecież każdy może sobie wejść do www.targeo.pl wybrać trasę i myszką punkty pośrednie i wgrać do AM. To naprawdę jest proste i w zasadzie tak samo dokładne jak sama AM.
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 04.08.2014 08:24

MWN napisał(a):Przecież każdy może sobie wejść do http://www.targeo.pl wybrać trasę i myszką punkty pośrednie i wgrać do AM. To naprawdę jest proste i w zasadzie tak samo dokładne jak sama AM.

tam jest musowo logowanie i co ty na to
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 04.08.2014 08:36

leszekpawlikowski napisał(a):
MWN napisał(a):Przecież każdy może sobie wejść do http://www.targeo.pl wybrać trasę i myszką punkty pośrednie i wgrać do AM. To naprawdę jest proste i w zasadzie tak samo dokładne jak sama AM.

tam jest musowo logowanie udało się, a co to za pliki ????????? jaki program ?????? otwiera
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 04.08.2014 08:38

JejoX napisał(a):Cześć Wam,

Powiem wprost-orientacja w terenie to raczej moja słaba strona :| Zawsze korzystam z nawigacji Automapy z lepszym i gorszym skutkiem i nauczyłem się ,że te urządzenia lubią wyprowadzić w przysłowiowe pole.

Jade po raz pierwszy do Chorwacji i nie wyborażam sobie dojechać tam bez nawigacji.Z drugiej strony , to boje się, że poprwadzi mnie przez wertepy.W związku z tym mam pytanie:

Jaką trase zaplanować w automapie żeby dojechać tam szybko z Tarnowa woj.małopolskie?Wpisać po prostu trasa szybka?

Zostane w Cro 13 dni więc musze kupować winiety miesięczne co tanie wcale nie jest, a mijanie drug płatnych to już wyższa szkoła jazdy:/

Co zatem zrobić?Trasa szybka i zdać się na navi?

Rada jest taka. Mamy dzisiaj google maps i na jej podstawie możesz zaplanować drogę niemal wszędzie.
Pozapisuj sobie najważniejsze miasta z trasy i patrz na drogowskazy. Do tego numery dróg pospisuj (na ich podstawie zawsze dojedziesz bo na drogowskazach miasta którego szukasz może nie być).
Sama nawigacja może po drodze nawalić, Automapa może stracić fixa akurat na jakimś węźle i wtedy numery dróg Cię zaprowadzą dobrze.
Poza Austrią wszędzie jest street view więc jeżeli masz więcej czasu na zaplanowanie podróży to takie główniejsze węzły możesz sobie pooglądać przed podróżą.

W nawigacji wklep drogę "szybką" i po problemie z tymi wertepami :)
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 04.08.2014 08:45

dzięki za radę ale skoro mamy takie wynalazki to musowo z nich korzystać ściągnąłem pliki z targeo ????
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.08.2014 09:06

Gdzie teraz nie trzeba się logować? Ja mam jedno "lewe" konto tylko do takich operacji. Potem go wywalam z PC i nie wchodzi mi żaden spam. Po wyznaczeniu trasy masz możliwość eksportować, wybierz opcję to Auto Mapy, jak wybierzesz następnie wygeneruj plik dostajesz plik *.atm, który z kolei musisz wgrać na kartę do AM gdzieś do katalogu z profilem twojego auta, ale nie tam gdzie są trasy, bo starsze on automatycznie kasuje. Ja zawsze umieszczam go gdzieś tak katalog wyżej a potem na urządzeniu trasę wybieram z opcji "wgraj" i każę szukać mu "z dysku". Spróbuj i pytaj. Zrobimy to razem....
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 04.08.2014 09:34

MWN napisał(a):Gdzie teraz nie trzeba się logować? Ja mam jedno "lewe" konto tylko do takich operacji. Potem go wywalam z PC i nie wchodzi mi żaden spam. Po wyznaczeniu trasy masz możliwość eksportować, wybierz opcję to Auto Mapy, jak wybierzesz następnie wygeneruj plik dostajesz plik *.atm, który z kolei musisz wgrać na kartę do AM gdzieś do katalogu z profilem twojego auta, ale nie tam gdzie są trasy, bo starsze on automatycznie kasuje. Ja zawsze umieszczam go gdzieś tak katalog wyżej a potem na urządzeniu trasę wybieram z opcji "wgraj" i każę szukać mu "z dysku". Spróbuj i pytaj. Zrobimy to razem....

ok coś z tego wyszło jadę przez Passau objazdem i do Baśka krk
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.08.2014 15:12

Niemieckie autostrady i austryjackie zresztą też mogą w wakacje być nieźle zapakowane...
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 04.08.2014 15:15

MWN napisał(a):Niemieckie autostrady i austryjackie zresztą też mogą w wakacje być nieźle zapakowane...

1 września to praktycznie cała europa wraca do domów korki widziałem w ubiegłym roku ale w przeciwnym kierunku jazda przez Czechy wiem krócej ale nie na moje nerwy
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 05.08.2014 20:03

Witam,
szukałem - znaleźć nie mogłem. Otóż mam problem z automapą. Podczas jazdy po 10 - 15 minutach wywala mi błąd o braku pamięci. Urządzenie Smart GPS SG720, karta pamięci 8GB.
Trzeba zrestartować nawigację i znów działa przez pewien czas pamiętając wcześniej wprowadzona trasę.
Ma ktoś na to radę? Proszę o konkrety.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 05.08.2014 20:29

Wygląda mi na kwestię urządzenia. Napisz do pomocy technicznej, albo zadzwoń
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 05.08.2014 20:39

Powiem wprost-orientacja w terenie to raczej moja słaba strona :| Zawsze korzystam z nawigacji Automapy z lepszym i gorszym skutkiem i nauczyłem się ,że te urządzenia lubią wyprowadzić w przysłowiowe pole.

Jade po raz pierwszy do Chorwacji i nie wyborażam sobie dojechać tam bez nawigacji.Z drugiej strony , to boje się, że poprwadzi mnie przez wertepy.W związku z tym mam pytanie:

Jaką trase zaplanować w automapie żeby dojechać tam szybko z Tarnowa woj.małopolskie?Wpisać po prostu trasa szybka?

Zostane w Cro 13 dni więc musze kupować winiety miesięczne co tanie wcale nie jest, a mijanie drug płatnych to już wyższa szkoła jazdy:/

Co zatem zrobić?Trasa szybka i zdać się na navi?

Ja jechalem na mapie papierowej od Piotrkowa na Kverner - wazne, zebys wiedzial, gdzie sa kolejne "wezly" i rozjazdy - spoko i bez problemu. Nawigacja zbedna wtedy. Oznakowania jasne i klarowne.

pozdro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.08.2014 20:46

Powiem wprost-orientacja w terenie to raczej moja słaba strona :|

Kolego JejoX :D u facetów jest tak, że od pewnego wieku orientacja w terenie jest ważniejsza niż orientacja seksualna :D
Może Tobie jeszcze daleko do tego momentu więc masz czas żeby się przygotować. :D
Pozdrawiam
Piter18
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter18 » 05.08.2014 21:42

Taka mała sugestia z mojej strony.
Będąc na Ciovo, i jeżdżąc np po Okrugu, okazało się że nawigacja nie jest tak precyzyjna jak mi się wydawało. Tam uliczki równoległe są oddalone od siebie o np. 15 m. I na nawigacji pokazuje, że trzeba skręcać, a w rzeczywistości to np. następna uliczka jest prawidłowa. Także trzeba uważać (a nie jak ja po podwórkach jeździć :D) Ale muszę przyznać że w Automapie są wszelkie uliczki tak jak w rzeczywistości. Dosyć dokładna.
wiklos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiklos » 06.08.2014 05:41

kadetdudi napisał(a):Witam,
szukałem - znaleźć nie mogłem. Otóż mam problem z automapą. Podczas jazdy po 10 - 15 minutach wywala mi błąd o braku pamięci. Urządzenie Smart GPS SG720, karta pamięci 8GB.
Trzeba zrestartować nawigację i znów działa przez pewien czas pamiętając wcześniej wprowadzona trasę.
Ma ktoś na to radę? Proszę o konkrety.

Komunikat dotyczy pamięci urządzenia RAM a nie karty SD.
Można zmienić limity pamięci / Menu / Ustawienia / Ogólne / Limity pamięci
Np na dane - 9
na POI - 1
Należy też dzielić trasą na odcinki.
Tej konkretnej nawigacji nie znam, sprawdź wersje automapy - niektóre były bardziej "pamięciożerne".
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Automapa do Chorwacji - strona 13
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone