Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Automapa do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 25.07.2014 17:41

kierowca bombowca napisał(a):Naciśnij "najbliższy manewr" w pilocie. Naciśnięcie 2x powoduje wyświetlenie całej trasy.

ooooo, warto wiedzieć, człowiek się uczy całe życie a z AM to juz chyba z 10 lat jeżdzę :)
8szymon8
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) 8szymon8 » 26.07.2014 17:22

Jeżeli na targeo zapiszę sobie mapę, np z Gliwic (ogólnie) do Budapesztu (konkretna ulica) i następnie wczytam ją w urządzeniu, to nie ma znaczenia w którym miejscu Gliwic się znajduję? A co by było gdybym był w Katowicach i wczytał tę mapę - będzie mnie i tak z Gliwic prowadzić?

Dzięki!
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 26.07.2014 18:08

8szymon8 napisał(a):Jeżeli na targeo zapiszę sobie mapę, np z Gliwic (ogólnie) do Budapesztu (konkretna ulica) i następnie wczytam ją w urządzeniu, to nie ma znaczenia w którym miejscu Gliwic się znajduję? A co by było gdybym był w Katowicach i wczytał tę mapę - będzie mnie i tak z Gliwic prowadzić?

Dzięki!

Powinna prowadzić cię z miejsca gdzie złapie fixa
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 26.07.2014 21:22

gdybym był w Katowicach i wczytał tę mapę - będzie mnie i tak z Gliwic prowadzić?

W takim przypadku punkt Start zmieni się na bieżącą pozycję, czyli trasa zostanie wyznaczona z Katowic.
paulr
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) paulr » 26.07.2014 21:59

Ja mialem taka sytuacja teraz ze sobie ustawilem trasę z x do domu ale ruszylem z innego miejsca i nawigacja nie chciała wystartować. Pokazało mapę i tyle. Wylaczylem ja i postanowilem jechać bez navi. Ale na postaju wlaczylem ja ponownie a przejechalem z 300 zapytała czy aktualizować trasę dalem tak zapytała czy pozostawić punkty via dalem tak i wczytalo juz dobrze moja trasę z targeo.
A dając na trasa i informacje możesz kasowac poszczególne punkty via jak np wlaczysz w miejscu za jakimś punktem.
Na targeo tez trzeba patrzeć dobrze przy punktach via ja sobie bez przybliżenia na szybko klikalem i okazało się ze jadąc głowna kazała gdzieś w bok skręcić. I AZ się nie wiedzie w te miejsce nie zaliczy via. Wiec tez trzeba go ręcznie skasować:-)
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 26.07.2014 23:28

8szymon8 napisał(a):Jeżeli na targeo zapiszę sobie mapę, np z Gliwic (ogólnie) do Budapesztu (konkretna ulica) i następnie wczytam ją w urządzeniu, to nie ma znaczenia w którym miejscu Gliwic się znajduję? A co by było gdybym był w Katowicach i wczytał tę mapę - będzie mnie i tak z Gliwic prowadzić?

Dzięki!

Najczęściej nie będzie chciała prowadzić.

Wtedy: Menu - GPS - Wyłącz GPS - Start GPS.

I działa :D
JejoX
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) JejoX » 01.08.2014 21:21

Cześć Wam,

Powiem wprost-orientacja w terenie to raczej moja słaba strona :| Zawsze korzystam z nawigacji Automapy z lepszym i gorszym skutkiem i nauczyłem się ,że te urządzenia lubią wyprowadzić w przysłowiowe pole.

Jade po raz pierwszy do Chorwacji i nie wyborażam sobie dojechać tam bez nawigacji.Z drugiej strony , to boje się, że poprwadzi mnie przez wertepy.W związku z tym mam pytanie:

Jaką trase zaplanować w automapie żeby dojechać tam szybko z Tarnowa woj.małopolskie?Wpisać po prostu trasa szybka?

Zostane w Cro 13 dni więc musze kupować winiety miesięczne co tanie wcale nie jest, a mijanie drug płatnych to już wyższa szkoła jazdy:/

Co zatem zrobić?Trasa szybka i zdać się na navi?
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 01.08.2014 22:34

JejoX napisał(a): (...)
Co zatem zrobić?Trasa szybka i zdać się na navi?

Zdać się na własne oczy. Trasa jest bardzo prosta i dobrze oznakowana (znaki zarówno z boku trasy jak i wymalowane na asfalcie/betonie). Wystarczy się ich trzymać i na pewno dojedziesz bez problemu. AutoMapa tak naprawdę przyda się gdy będziesz szukał konkretnego adresu. Jeżeli pewniej się czujesz z nawigacją, to z niej skorzystaj ale pooglądaj sobie wcześniej trasę na zwykłej mapie (np. papierowej lub skorzystaj z viamichelin). Dasz radę. :papa:
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 03.08.2014 06:52

boje się, że poprowadzi mnie przez wertepy

Na trasie Szybka może poprowadzić po wertepach ponieważ priorytetem jest wtedy czas więc nawigacja prowadzi drogami różnych kategorii (wertepy też) byle jak najszybciej.

W długie trasy używaj tylko typ trasy Bezpieczna, bo preferuje drogi jak najwyższych kategorii i tam, gdzie jest to możliwe unika gorszych jakościowo dróg.

http://www.automapa.pl/?PEI=10866&article_id=247242
umca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) umca » 03.08.2014 07:57

Zgadza się trasa szybka kilka razy poprowadzila mnie przez pola i różne osiedla. Choć raz rzeczywiście było szybciej i ominalem duży korek :)
Zazwyczaj ustawiam nawigację etapami. Czyli np Bohumin następnie dojezdzajac do bohumina nastawiam np na Wiedeń. Zawsze to dodatkowe 5 min przerwy .
No i jakoś szybciej mi sie jedzie.
ciapus4
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciapus4 » 03.08.2014 10:17

Witam, właśnie wróciłem z cro, z Viru, dostałem pliczek z trasą od forumowicza i rzeczywiście, najlepiej jest ustawić mapę etapami i jest ok, bez najmniejszych problemów przeleciałem objazdem, autostrady w słoweni, oczywiście koniec trasy modyfikacja na inne miasto w cro.

:papa:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.08.2014 17:19

Ja również ustawiam trasę etapami - w dodatku z wieloma punktami Via, aby prowadziła tak, jak ja chcę. A i tak nie zawsze się udaje, bo AM wymyśla sobie swoje trasy, według własnych algorytmów.

Natomiast co do wyboru trasy - najlepsza w/g mnie jest "optymalna". Tylko trzeba ją sobie suwaczkiem ustawić po swojemu.
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 04.08.2014 00:23

to co piszecie powyżej utwierdza mnie tylko przekonaniu, że Igo Primo to bardzo dobry wybór ;)
Z AM nie korzystam odkąd na prostej jak drut drodze Hołowczyc nakazał mi uważać na ostry zakręt w lewo :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.08.2014 07:35

Może to nie chodzi tyle o jakieś błędy w samej Automapie, co o własne preferencje dotyczące trasy, które nie zawsze pokrywają się z preferencjami Hołowczyca. :D :D

Dla przykładu:

Jesli na przykład jadę do Chorwacji przez Węgry i przekraczam granicę w Letenye, to nie ma chyba żadnej nawigacji na świecie, któa z własnej woli, bez żadnych punktów Via, poprowadziłaby mnie starym przejściem, a nie autostradą.
A zawsze jeżdżę starym przejściem (tankowanie) :D :D

Poza tym dla mnie GPS to jedynie takie małe wspomaganie na trasie, bo i tak jadę po swojemu. Dla mnie najbardziej przydatna jest pokazywana tam prędkość, która jest prawdziwa, w odróżnieniu od tej licznikowej. :wink:
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 04.08.2014 07:44

dużo pisania zrobi ktoś gotowe pliczki z Dolnego śląska do Baśki KRK oczywiście z objazdem i wrzuci wówczas będzie temat zakończony jest ktoś taki ???????
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Automapa do Chorwacji - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone