Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Z Automapa do Chorwacji

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 01.08.2014 22:34

JejoX napisał(a): (...)
Co zatem zrobić?Trasa szybka i zdać się na navi?

Zdać się na własne oczy. Trasa jest bardzo prosta i dobrze oznakowana (znaki zarówno z boku trasy jak i wymalowane na asfalcie/betonie). Wystarczy się ich trzymać i na pewno dojedziesz bez problemu. AutoMapa tak naprawdę przyda się gdy będziesz szukał konkretnego adresu. Jeżeli pewniej się czujesz z nawigacją, to z niej skorzystaj ale pooglądaj sobie wcześniej trasę na zwykłej mapie (np. papierowej lub skorzystaj z viamichelin). Dasz radę. :papa:
kierowca bombowca
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kierowca bombowca » 03.08.2014 06:52

boje się, że poprowadzi mnie przez wertepy

Na trasie Szybka może poprowadzić po wertepach ponieważ priorytetem jest wtedy czas więc nawigacja prowadzi drogami różnych kategorii (wertepy też) byle jak najszybciej.

W długie trasy używaj tylko typ trasy Bezpieczna, bo preferuje drogi jak najwyższych kategorii i tam, gdzie jest to możliwe unika gorszych jakościowo dróg.

http://www.automapa.pl/?PEI=10866&article_id=247242
umca
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) umca » 03.08.2014 07:57

Zgadza się trasa szybka kilka razy poprowadzila mnie przez pola i różne osiedla. Choć raz rzeczywiście było szybciej i ominalem duży korek :)
Zazwyczaj ustawiam nawigację etapami. Czyli np Bohumin następnie dojezdzajac do bohumina nastawiam np na Wiedeń. Zawsze to dodatkowe 5 min przerwy .
No i jakoś szybciej mi sie jedzie.
ciapus4
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ciapus4 » 03.08.2014 10:17

Witam, właśnie wróciłem z cro, z Viru, dostałem pliczek z trasą od forumowicza i rzeczywiście, najlepiej jest ustawić mapę etapami i jest ok, bez najmniejszych problemów przeleciałem objazdem, autostrady w słoweni, oczywiście koniec trasy modyfikacja na inne miasto w cro.

:papa:
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.08.2014 17:19

Ja również ustawiam trasę etapami - w dodatku z wieloma punktami Via, aby prowadziła tak, jak ja chcę. A i tak nie zawsze się udaje, bo AM wymyśla sobie swoje trasy, według własnych algorytmów.

Natomiast co do wyboru trasy - najlepsza w/g mnie jest "optymalna". Tylko trzeba ją sobie suwaczkiem ustawić po swojemu.
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 04.08.2014 00:23

to co piszecie powyżej utwierdza mnie tylko przekonaniu, że Igo Primo to bardzo dobry wybór ;)
Z AM nie korzystam odkąd na prostej jak drut drodze Hołowczyc nakazał mi uważać na ostry zakręt w lewo :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.08.2014 07:35

Może to nie chodzi tyle o jakieś błędy w samej Automapie, co o własne preferencje dotyczące trasy, które nie zawsze pokrywają się z preferencjami Hołowczyca. :D :D

Dla przykładu:

Jesli na przykład jadę do Chorwacji przez Węgry i przekraczam granicę w Letenye, to nie ma chyba żadnej nawigacji na świecie, któa z własnej woli, bez żadnych punktów Via, poprowadziłaby mnie starym przejściem, a nie autostradą.
A zawsze jeżdżę starym przejściem (tankowanie) :D :D

Poza tym dla mnie GPS to jedynie takie małe wspomaganie na trasie, bo i tak jadę po swojemu. Dla mnie najbardziej przydatna jest pokazywana tam prędkość, która jest prawdziwa, w odróżnieniu od tej licznikowej. :wink:
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 04.08.2014 07:44

dużo pisania zrobi ktoś gotowe pliczki z Dolnego śląska do Baśki KRK oczywiście z objazdem i wrzuci wówczas będzie temat zakończony jest ktoś taki ???????
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.08.2014 08:21

Przecież każdy może sobie wejść do www.targeo.pl wybrać trasę i myszką punkty pośrednie i wgrać do AM. To naprawdę jest proste i w zasadzie tak samo dokładne jak sama AM.
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 04.08.2014 08:24

MWN napisał(a):Przecież każdy może sobie wejść do http://www.targeo.pl wybrać trasę i myszką punkty pośrednie i wgrać do AM. To naprawdę jest proste i w zasadzie tak samo dokładne jak sama AM.

tam jest musowo logowanie i co ty na to
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 04.08.2014 08:36

leszekpawlikowski napisał(a):
MWN napisał(a):Przecież każdy może sobie wejść do http://www.targeo.pl wybrać trasę i myszką punkty pośrednie i wgrać do AM. To naprawdę jest proste i w zasadzie tak samo dokładne jak sama AM.

tam jest musowo logowanie udało się, a co to za pliki ????????? jaki program ?????? otwiera
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 04.08.2014 08:38

JejoX napisał(a):Cześć Wam,

Powiem wprost-orientacja w terenie to raczej moja słaba strona :| Zawsze korzystam z nawigacji Automapy z lepszym i gorszym skutkiem i nauczyłem się ,że te urządzenia lubią wyprowadzić w przysłowiowe pole.

Jade po raz pierwszy do Chorwacji i nie wyborażam sobie dojechać tam bez nawigacji.Z drugiej strony , to boje się, że poprwadzi mnie przez wertepy.W związku z tym mam pytanie:

Jaką trase zaplanować w automapie żeby dojechać tam szybko z Tarnowa woj.małopolskie?Wpisać po prostu trasa szybka?

Zostane w Cro 13 dni więc musze kupować winiety miesięczne co tanie wcale nie jest, a mijanie drug płatnych to już wyższa szkoła jazdy:/

Co zatem zrobić?Trasa szybka i zdać się na navi?

Rada jest taka. Mamy dzisiaj google maps i na jej podstawie możesz zaplanować drogę niemal wszędzie.
Pozapisuj sobie najważniejsze miasta z trasy i patrz na drogowskazy. Do tego numery dróg pospisuj (na ich podstawie zawsze dojedziesz bo na drogowskazach miasta którego szukasz może nie być).
Sama nawigacja może po drodze nawalić, Automapa może stracić fixa akurat na jakimś węźle i wtedy numery dróg Cię zaprowadzą dobrze.
Poza Austrią wszędzie jest street view więc jeżeli masz więcej czasu na zaplanowanie podróży to takie główniejsze węzły możesz sobie pooglądać przed podróżą.

W nawigacji wklep drogę "szybką" i po problemie z tymi wertepami :)
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 04.08.2014 08:45

dzięki za radę ale skoro mamy takie wynalazki to musowo z nich korzystać ściągnąłem pliki z targeo ????
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 04.08.2014 09:06

Gdzie teraz nie trzeba się logować? Ja mam jedno "lewe" konto tylko do takich operacji. Potem go wywalam z PC i nie wchodzi mi żaden spam. Po wyznaczeniu trasy masz możliwość eksportować, wybierz opcję to Auto Mapy, jak wybierzesz następnie wygeneruj plik dostajesz plik *.atm, który z kolei musisz wgrać na kartę do AM gdzieś do katalogu z profilem twojego auta, ale nie tam gdzie są trasy, bo starsze on automatycznie kasuje. Ja zawsze umieszczam go gdzieś tak katalog wyżej a potem na urządzeniu trasę wybieram z opcji "wgraj" i każę szukać mu "z dysku". Spróbuj i pytaj. Zrobimy to razem....
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 04.08.2014 09:34

MWN napisał(a):Gdzie teraz nie trzeba się logować? Ja mam jedno "lewe" konto tylko do takich operacji. Potem go wywalam z PC i nie wchodzi mi żaden spam. Po wyznaczeniu trasy masz możliwość eksportować, wybierz opcję to Auto Mapy, jak wybierzesz następnie wygeneruj plik dostajesz plik *.atm, który z kolei musisz wgrać na kartę do AM gdzieś do katalogu z profilem twojego auta, ale nie tam gdzie są trasy, bo starsze on automatycznie kasuje. Ja zawsze umieszczam go gdzieś tak katalog wyżej a potem na urządzeniu trasę wybieram z opcji "wgraj" i każę szukać mu "z dysku". Spróbuj i pytaj. Zrobimy to razem....

ok coś z tego wyszło jadę przez Passau objazdem i do Baśka krk
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Z Automapa do Chorwacji - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone