Re: Z alpejskich szlaków na chorwackie plaże.
napisał(a) Piter_M » 16.08.2015 10:39
c.d.DZIEŃ 2 -
GROSSGLOCKNER HOCHALPENSTRASSEOkazało się, że w naszym hotelu jest punkt sprzedaży karty Hoche Tauern, więc nie musieliśmy szukać punktów informacyjnych i już pierwszego dnia ją kupiliśmy.Za 6 dniową kartę zapłaciliśmy 155 euro, kupiliśmy ją dla nas i dla starszego syna, nasz młodszy syn nie potrzebował karty bo prawie wszystkie atrakcje zawarte na tej karcie są darmowe dla dzieci poniżej 6 roku życia. Muszę przyznać, że to był bardzo dobry zakup
Rankiem pogoda była idealna a prognozy na cały dzień też wyglądały optymistycznie, pomyśleliśmy sobie, że nie możemy zmarnować takiego pięknego dnia bo nie wiadomo jaka jutro będzie pogoda i już tego dnia wybraliśmy się na całodzienną wyprawę wysokogórską trasą Grossglockner Hochalpenstrasse.
Byłem tak podekscytowany tym wyjazdem, że zapomniałem o paliwie w aucie
na szczęście pusty bak zauważyłem po przejechaniu niecałych 10 km tuż przed bramkami poboru opłat ... i trzeba było zawrócić do Fusch i zatankować
Koszt przejazdu tą trasą to 34,5 euro za samochód osobowy. My wyposażeni w karty turystyczne mieliśmy ten przejazd za darmo. Trasa rozpoczyna się przy parku dzikich zwierząt Wildpark Ferleiten na wysokości 1145 m., znajdują się tam bramki poboru opłat. Park dzikich zwierząt zostawiamy sobie na inny dzień.
Wyruszamy więc tą najbardziej malowniczą drogą w Austrii na spotkanie z Taurami Wysokimi.
34.
35.
36.
37.
Pierwszy postój przy
Haus Alpine Naturschau na wysokości
2260 m.
38.
39.
40.
41.
42.