Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Xenony

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zanzarah22
Podróżnik
Xenony

Nieprzeczytany postnapisał(a) zanzarah22 » 26.07.2011 10:27

Witam, mam pytanko, w niedziele 07.08 wyjeżdzamy do cro (czechy-austria-slowenia) w aucie mamy dołożone światła xenonowe, lampy są soczewkowe z tym ze nie mam sprysków na światła oraz nie są one samopoziomujące i teraz chodzi o to czy lepiej zdemontować to na wyjazd, czy mogę jechać tak jak jest. W polsce nie mam z tym problemów ale nie wiem jak to wygląda w innych krajach. Wiadomo, że jazda nocą na xenonkach jest o wiele wygodniejsza ....
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 26.07.2011 11:07

Nie wiem o co chodzi że masz "dołożone" lampy ksenonowe, ale takie lampy muszą miećspryskiwacze bo szkła muszą być cały czas czyste. Poza tym mając ksenony nie wiem jak jest wtedy z przepisem posiadania żarników na wymianę podczas kontroli na Słowacji, gdzie trzeba mieć zapasowe żarówki.
lichy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lichy » 26.07.2011 11:08

zanzarah22 napisał(a):(...)nie mam sprysków na światła oraz nie są one samopoziomujące (...) W polsce nie mam z tym problemów (...) jazda nocą na xenonkach jest o wiele wygodniejsza ....

Lepiej to zdemontuj i już nigdy nie montuj!
Bez samopoziomowania lamp xenonowych poprostu oślepiasz innych użytkowników drogi, zarówno tych jadacych z przeciwka, jak i tych jadących przed Tobą.
Jazda jest wygodniejsza ale tylko dla Ciebie.
Jak trafisz na dociekliwego austriackiego sierżanta, to nie będzie wesoło.
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 26.07.2011 13:15

Jeśli stać Cię na ksenony to dlaczego nie zainwestujesz w całą resztę (spryskiwacze i poziomowanie?), dołóż co brakuje i po kłopocie. Jeśli nie- to traktuję ten post jako kolejny przejaw cwaniactwa i egoizmu drogowego.
Poza tym Lichy ma rację. Amen.
Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 26.07.2011 13:17

Nie sądzę że przepisy mówią o tym, iż jeżeli masz ksenony to musi być system samopoziomowania i spryskiwacze. Kolega zapewne ma zaintalowane HIDy czyli przetwornice z żarnikami w miejsce oryginalnego halogenu. Zwykły reflektor halogenowy jak również instalacja elektryczna pojazdu nie ma homologacji na taki bajer i to jest już powód do wlepienia mandatu.

W Polsce również policjant powinien nie tylko wlepić mandacik, ale też zatrzymać dowód rejestracyjny.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 26.07.2011 13:20

No własnie tak jak pisze Szymuś, jeszcze jest pytanie czy to wszystko jest homologowane, jeśli nie, dowód rejestracyjny zabrany...
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 26.07.2011 13:43

Szymuś napisał(a):Nie sądzę że przepisy mówią o tym, iż jeżeli masz ksenony to musi być system samopoziomowania i spryskiwacze. .

Myślę, że się mylisz:
Każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym), dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu. Jazda samochodem nie posiadającym ważnego dopuszczenia do ruchu prowadzi do ograniczenia odpowiedzialności ubezpieczyciela za spowodowane szkody.

Amen
Ostatnio edytowano 26.07.2011 14:39 przez kozak, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2011 13:47

zanzarah22 napisał(a):....... w aucie mamy dołożone światła xenonowe.....

A masz jeszcze takie migające lamki różnokolorowe na zderzaku i pod brzuchem podświetlenie na fioletowo :?:

Jeśli tak, to odklej PL-kę i na blachach też zamaluj :wink: :lol:
Kejter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejter » 26.07.2011 14:53

Szymuś
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Szymuś » 26.07.2011 15:17

@Kozak a ja myślę, że sprecyzowałeś tylko to co napisałem. Chodziło mi o to, że literalnie brak zapisów o konieczności posiadania spryskiwacza i samopoziomowania z ksenonem. Ale oczywiście całość systemu otrzymuje homologację. Jakkolwiek sam reflektor również. Każde auto posiada poziomowanie manualne ;)

@Kejter, dzięki za odsyłkę do mojego forum :D:D:D
Kejter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejter » 26.07.2011 15:22

Szymuś napisał(a):@Kejter, dzięki za odsyłkę do mojego forum :D:D:D

Wszystko ładnie napisane, więc nie ma o czym gadać ;)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 26.07.2011 15:33

No to żeście chłopa wystraszyli ...... a tak chciał szpanem zajechać. :lol: :wink: Samochód ubarwił, może nawet odmalował, włozył trochę pieniedzy a tu masz ... :(
radzio000
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) radzio000 » 26.07.2011 15:47

nie chce mi sie czytac calego watku wiec jesli ktos juz to napisal to z gory przepraszam:)
NIE ZAPOMNIJ O LEDACH DO JAZDY W DZIEN, NA ALLEGRO 5 ZŁ ZA METR!!!
zanzarah22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zanzarah22 » 26.07.2011 20:38

toyota avensis ma lampy soczewkowe bez względu na to czy ma xenony czy nie .... ja miałem zwykłe H7 zamontowałem przetwornice wraz z żarnikami H7, co do oślepiania to nigdy nikt mi nie mrugał z przeciwka, ale jeśli tak to na wyjazd napewno je zdemontuje, Amen :P...
zanzarah22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zanzarah22 » 26.07.2011 20:42

slapol napisał(a):
zanzarah22 napisał(a):....... w aucie mamy dołożone światła xenonowe.....

A masz jeszcze takie migające lamki różnokolorowe na zderzaku i pod brzuchem podświetlenie na fioletowo :?:

Jeśli tak, to odklej PL-kę i na blachach też zamaluj :wink: :lol:
.... nie nie mam takich lampek, a jak to miał być żart to jakiś nie udany... co mają xenony do jakiś ala tuningowych gadżetów ..... no i oczywiście też się nie zgodzę z panem/panią "woka" bo to żaden szpan tylko proste pytanie... a jak dla kogoś to tak wielki problem odpisać jak człowiek to niech się najlepiej wcale nie wypowiada, może źle zapytałem i bardziej chodziło mi o to czy jest dużo wiekszy rygor na takie rzeczy, bo na dokładanych żarnikach jeździ pół polski conajmniej i to na zwykłych lampach z lustrem, a nasi policjanci sobie nic z tego nie robią... mowie tez tu np o sobie. Oczywiście dziękuję za konkretne odpowiedzi
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone