Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Xenony

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zanzarah22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zanzarah22 » 26.07.2011 20:53

radzio000 napisał(a):nie chce mi sie czytac calego watku wiec jesli ktos juz to napisal to z gory przepraszam:)
NIE ZAPOMNIJ O LEDACH DO JAZDY W DZIEN, NA ALLEGRO 5 ZŁ ZA METR!!!
no te ledy troche za drogie... ale jeśli jesteś z nich zadowolony to się ciesze twoim szczęściem :)
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 26.07.2011 20:54

Te kombinowane przetwornice które założyłeś są zwyczajnie nielegalne na całym świecie. W Polsce za taki komplet zabierają dowód rejestracyjny. Mnie osobiście takie światła zawsze oslepiają ale nie mrugam bo to nie ma sensu. Jeśli chcesz prawdziwe ksenony to musisz zmienić całą instalację i obowiazkowo założyć spryskiwacze. Poziomowanie nie jest konieczne.
Na allegro jest mnóstwo spredawcow tych kompletów, ale jeszcze nigdy (poza sprzedawcami) nie slyszałem choć slowa dobrego o tych systemach.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 26.07.2011 23:02

trajano napisał(a):Te kombinowane przetwornice które założyłeś są zwyczajnie nielegalne na całym świecie. W Polsce za taki komplet zabierają dowód rejestracyjny. Mnie osobiście takie światła zawsze oslepiają ale nie mrugam bo to nie ma sensu. Jeśli chcesz prawdziwe ksenony to musisz zmienić całą instalację i obowiazkowo założyć spryskiwacze. Poziomowanie nie jest konieczne.
Na allegro jest mnóstwo spredawcow tych kompletów, ale jeszcze nigdy (poza sprzedawcami) nie slyszałem choć slowa dobrego o tych systemach.

Homologowany jest cały zestaw - lampa + samopoziomowanie + spryskiwacze. Bez JAKIEGOKOLWIEK z tych elementów auto nie ma prawa przejść przeglądu rejestracyjnego mają xenonowe źródło światła.
Mogą Ci zabrać dowód, ale to jest pikuś... jeżeli np. będziesz uczestniczył w kolizji i będzie to wina innego pojazdu to sprawca zawsze może powiedzieć że np. nie zauważył Cię bo Twoje światła dziwnie świeciły - możesz zostać współwinnym. Kup sobie dobre żarówki H7 - firmowe i nie żadne blue i też będzie dobrze. Ja u siebie xenonów nie montuje mimo, że mam spryskiwacze - chciałem kupić całe lampy, ale nie chce mi się bawić z samopoziomowaniem (można to zrobić, ale wymaga to trochę zabawy). Albo mamy xenony fabrycznie bądź założone zgodnie z technologią montażu, albo ich nie mamy i należy się z tym pogodzić - wykręć to i jedź normalnie i już nie zakładaj.

Pozdrawiam !
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2011 23:26

piter83pl napisał(a): Albo mamy xenony fabrycznie bądź założone zgodnie z technologią montażu, albo ich nie mamy i należy się z tym pogodzić - wykręć to i jedź normalnie i już nie zakładaj.

Z tym fabrycznym też bym uważał, w Krakowie był taki dealer Nissana- Adamus-oszust, który sprzedawał Navary z "xenonami" za drobną dopłatą 4tyś zł. Problem polega na tym, że Nissan Navara nigdy nie występował z Xenonem, gdyż nie ma jak upchać w nim systemu samopoziomującego.
ale chińskie z allegro za 100zł się mieściły.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 27.07.2011 00:10

No tak, ale to jest patologia :( Niezła historia swoją drogą...
P.S Hella sprzedaje układy xenonowe z samopoziomowaniem - cena to wielokrotność chińszczyzny ;)

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2011 00:18

piter83pl napisał(a):No tak, ale to jest patologia :( Niezła historia swoją drogą...
P.S Hella sprzedaje układy xenonowe z samopoziomowaniem - cena to wielokrotność chińszczyzny ;)

Pozdrawiam

Jeśli jest to homologowane i samochód przejdzie badania techniczne, to ja to rozumiem. innych systemów nie.
marcel232
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcel232 » 27.07.2011 05:30

zanzarah22 napisał(a):toyota avensis ma lampy soczewkowe bez względu na to czy ma xenony czy nie .... ja miałem zwykłe H7 zamontowałem przetwornice wraz z żarnikami H7, co do oślepiania to nigdy nikt mi nie mrugał z przeciwka, ale jeśli tak to na wyjazd napewno je zdemontuje, Amen :P...

zanzarah nie bierz tego do siebie bo widze, ze sie nawrociles i 'to zdemontujesz' to juz ciebie nie dotyczy :)

co do oslepiania to jak widze, ze mnie 'zenony' oslepiaja z przeciwka to po co mam komus mrugac?? skoro ktos wpadl na pomysl wlozenia palnikow w zwykle lampy, obklejenia zderzaka ledami to myslisz, ze zalapie o co chodzi jak ktos z przeciwka mu mrugnie???

Zastanawiajacy jest FAKT, ze nie reaguje na to policja. no bo przeciez przy obowiazku jazdy na swiatlach chyba logicznym jest, ze Golf III na zenonach jest po NIELEGALNYCH przerobkach. a ile tego przeciez jezdzi po polskich drogach! :) :)
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 27.07.2011 07:47

zanzarah22 napisał(a):
slapol napisał(a):
zanzarah22 napisał(a):....... w aucie mamy dołożone światła xenonowe.....

A masz jeszcze takie migające lamki różnokolorowe na zderzaku i pod brzuchem podświetlenie na fioletowo :?:

Jeśli tak, to odklej PL-kę i na blachach też zamaluj :wink: :lol:
.... nie nie mam takich lampek, a jak to miał być żart to jakiś nie udany... co mają xenony do jakiś ala tuningowych gadżetów ..... no i oczywiście też się nie zgodzę z panem/panią "woka" bo to żaden szpan tylko proste pytanie... a jak dla kogoś to tak wielki problem odpisać jak człowiek to niech się najlepiej wcale nie wypowiada, może źle zapytałem i bardziej chodziło mi o to czy jest dużo wiekszy rygor na takie rzeczy, bo na dokładanych żarnikach jeździ pół polski conajmniej i to na zwykłych lampach z lustrem, a nasi policjanci sobie nic z tego nie robią... mowie tez tu np o sobie. Oczywiście dziękuję za konkretne odpowiedzi

byłem dwa razy w CRO na takim zestawie i żadnych problemów , w Polsce poruszam się autem na takim zestawie już 3 lata i co ciekawe nikt mi nie mrugał że kogoś oślepiam - ciekawe czemu ? może dlatego że mam na soczewce , zgodzę się tylko z jednym w tej dyskusji że ci co wkładają palniki do standardowych lamp to faktycznie dają popalić ale jeśli ma się soczewkę to już inny temat , no ale widzę że tu sami mądrzy .
więc sumując jeśli masz soczewkę śmigaj śmiało ewentualnie miej zapasowe żarówki na wymianę w aucie .
Al Capone
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Al Capone » 27.07.2011 08:52

zanzarah22 napisał(a):Witam, mam pytanko, w niedziele 07.08 wyjeżdzamy do cro (czechy-austria-slowenia) w aucie mamy dołożone światła xenonowe, lampy są soczewkowe z tym ze nie mam sprysków na światła oraz nie są one samopoziomujące i teraz chodzi o to czy lepiej zdemontować to na wyjazd, czy mogę jechać tak jak jest. W polsce nie mam z tym problemów ale nie wiem jak to wygląda w innych krajach. Wiadomo, że jazda nocą na xenonkach jest o wiele wygodniejsza ....

Ja na Twoim miejscu obawiałbym się zupełnie czegoś innego... W przypadku jakiejś kolizji (odpukać) i to niekoniecznie za granicą, ktoś może stwierdzić, że został oślepiony przez Twoje światła... a wtedy, wnikliwa kontrola oświetlenia, stosowny opis w notatce ze zdarzenia i niestety ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania, a Ty będzie płacił za oba pojazdy...
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 27.07.2011 09:13

Nie będę nazywać szamba perfumerią. Jazda na takich światłach po przejaw bezmyślności i totalnej głupoty. Nie wspomnę o inteligencji posiadacza.
Podpieranie się stwierdzeniami, że przeszedł przegląd, że jeżdżę już x lat i nic to klasyczne cwaniactwo tempota ...
Amen.
Jak już ktoś wspomniał nic tylko zafundować sobie Ledy z allegro za 5zł za 1 m - z pewnością posiadają znaczek holologacji.
Światła xenonki świecą lepiej to fakt - więc jeśli masz na ten wynalazek ochotę to kup cały zestaw np. Hella i po kłopocie i nikt Ci złego słowa nie powie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2011 09:21

zanzarah22 napisał(a):
slapol napisał(a):
zanzarah22 napisał(a):....... w aucie mamy dołożone światła xenonowe.....

A masz jeszcze takie migające lamki różnokolorowe na zderzaku i pod brzuchem podświetlenie na fioletowo :?:

Jeśli tak, to odklej PL-kę i na blachach też zamaluj :wink: :lol:
.... nie nie mam takich lampek, a jak to miał być żart to jakiś nie udany... co mają xenony do jakiś ala tuningowych gadżetów .....

Piętro wyżej Kozak Ci odpowiedział.
zanzarah22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zanzarah22 » 27.07.2011 09:38

kozak napisał(a):Nie będę nazywać szamba perfumerią. Jazda na takich światłach po przejaw bezmyślności i totalnej głupoty. Nie wspomnę o inteligencji posiadacza.
Podpieranie się stwierdzeniami, że przeszedł przegląd, że jeżdżę już x lat i nic to klasyczne cwaniactwo tempota ...
Amen.
Jak już ktoś wspomniał nic tylko zafundować sobie Ledy z allegro za 5zł za 1 m - z pewnością posiadają znaczek holologacji.
Światła xenonki świecą lepiej to fakt - więc jeśli masz na ten wynalazek ochotę to kup cały zestaw np. Hella i po kłopocie i nikt Ci złego słowa nie powie.

Pogodziłem się już z tym, że je zdemontuje :) tylko nie rozumiem takich ludzi jak ty, że obrażają innych bezpodstawnie (bezmyślność, głupota, inteligencja? cwaniactwo, tempota) a wszystko to przez jakieś xenony... jak już wspominałem większość polskich aut na takim oświetleniu jeździ i gwarantuje ci że nikogo nie oślepiam bo sama lampa nie różni się prawie niczym od oryginalnej xenonowej tylko tym ze poziomowanie jest regulowane ręcznie a nie automatycznie..... no ale skąd ty to możesz wiedzieć... i następnym razem jak zaczniesz kogoś obrażać to się zastanów bo za pewnie jest tu wiele osób o wiele inteligentniejszych od ciebie. Nie rozumiem skąd to oburzenie :) czy ja naprawdę popełniłem coś tak strasznego? Pozdrawiam
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 27.07.2011 10:27

Jeśli zakup produktu za ułamek ceny uważasz za okazję i nie masz refleksji że coś tu śmierdzi, to gratuluje samopoczucia i nie dziw się ludzikom których to wnerwia. Jak piszą że to nielegalne ( tu o ksenonach) , to chyba nie z chęci przywalenia, lecz tak wynika choćby z danych fabrycznych pojazdu, co łatwo znaleźć w necie. Niestety świadomość prawna w narodzie jest na poziomie "co mi zrobisz JAK mnie złapiesz", a złapanych jest mało lub się nie chwalą swoja niewiedzą, to jest jak jest. "Tanie a dobre" to bzdura reklamowa, najwyższy czas to zrozumieć.

Ciekawe jak policzyłeś że "większość polskich aut" jeździ na ksenonach ??? 8O
Ile km przejechałeś nocą ?? za kierownicą !!
zanzarah22
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zanzarah22 » 27.07.2011 10:36

Ja rozumiem jak najbardziej, że jest to nie zgodne z prawem, chodziło mi tylko i wyłącznie o to jak to jest traktowane w innych krajach, bo jak widać w polsce nikt nic sobie z tego nie robi, i nawet ich nie kupiłem za dobre pieniądze tylko dostałem :/ ... A to że je zdemontuje już jest ustalone, dziękuje wszystkim, temat do kosza :P .. nie chce być już wyzywany ;(

a co do tego że napisałem większość to faktycznie troche głupio, nie wyliczyłem nic tylko widać tego sporo na naszych ulicach, piszę tu o zwykłych lampach z lustrem w środku i bez względu czy w dzień czy w nocy to one tak mocno biją po oczach że nie idzie tego nie zauważyć
bzyq74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyq74 » 27.07.2011 11:58

Jak Ci napisali przedmówcy, lepiej zdemontuj te HID-y i inne wynalazki dla własnego dobra. Będziesz miał wypadek (czego nigdy nie życzę) nie ze swoje winy i jesteś w czarnej d***e.
Mam u siebie soczewki i ori pryski, ale koszt xenów mnie przerasta wiec nic nie zmieniam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone