napisał(a) Fatamorgana » 06.04.2010 21:35
Droga dość pokręcona do najlepszych nie należy, jednak nie spotkałem tam nigdy utrudnień w postaci korków itp. Prędkość podróżna oscyluje w okolicach 50 km/h. W Istebnej (centrum) skręcamy na szczycie górki w lewo w kierunku Koniakowa (i tym samym Żywca)
Rysiu, swój chłop jesteś, ale pliz.... nie kieruj tam ludzi, dopóki wreszcie miejscowe władze nie zrozumieją, że aby turyści rzeczywiście przyjeżdżali i nie obrzydzili sobie tego rejonu, to najpierw trzeba mieć normalną drogę!
3 tygodnie temu doświadczyłem osobiście koszmarności tego odcinka Istebna-Koniaków. I powiem to wprost, takiego dziadostwa drogowego jeszcze nie widziałem- nawet pod Zakopanem.
Chwalili się, że tam był dłuuugi remont drogi. No i był ale wyżej- za górą, natomiast ten wspomniany pod górę jest w makabrycznym stanie- po tej zimie jest to kompletna ruina i dziwi mnie, że miejscowi mają to gdzieś, podczas gdy turyści- równiez zagraniczni jeżdżą tam dla owych koronek i walorów krajobrazu.
Jadący przede mną Szwedzi w Volvo 4x4 wybałuszali gały i w zasadzie nie byli pewni jak w ogóle jechać taką drogą...
Slalom to mało powiedziane. Raczej prawie asfaltowe Camel Trophy.
Jestem w tych stronach co roku od 1995.
Tylko raz dało się tamtędy jechać normalnie.
Btw.
W Zwardoniu niedawno otwarto tunel - pierwszy drogowy tunel w Polsce. Ma długość ok. 600m, oświetlenie i jest dowodem na to, że jak się chce, to i kasa się znajdzie.