Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyszielone z FAQ: Trasa przez zachodnie Węgry

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
iriska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iriska » 17.03.2010 14:27

Nie wiem czy jako pasażer a nie kierowca mogę zabrać tutaj głos ale dokładnie tą samą drogą, zresztą za radą Cromaniaków jechaliśmy w ubiegłym roku. I złego słowa nie można powiedzieć.Najgorszym odcinkiem był oczywiście odcinek przez nasz kochany kraj.Trasa bardzo spokojna i godna polecenia oczywiście tym co się za bardzo nie spieszą.
Bo to, że ja akurat pomyliłam Mursco Srediscie z Mursco Sobota to już szczegół :oops: Ten typ tak ma... Na szczęście Słoweńcy byli mili a mój mężuś wyrozumiały i szybko udało się wrócić na wytyczony szlak :D
Ostatnio edytowano 17.03.2010 14:47 przez iriska, łącznie edytowano 1 raz
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 18.03.2010 15:15

hepik a mógłbyś proszę napisać jaki numer bo nie widać ma ten zjazd /kijarat/ na 86 -tkę ?
Pozdrawiam. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.03.2010 16:20

Pierwszy możliwy ;)
A oznaczony nr 160.
Cały odcinek po autostradzie to 7 km.Mniej więcej w połowie(może to 4 a może i 5 km) stacja benzynowa,dla tych,którzy pojadą dalej autostradą a nie kupili winietki w Rajce na przejściu granicznym,to ostatnia szansa.

I tak na wszelki wypadek-te 7 km autostrady-
nie wymaga winietki-przejazd bezpłatny
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 18.03.2010 16:48

Dzięki -zapisuję :wink:
fotograf123
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fotograf123 » 19.03.2010 00:24

hepik napisał(a):Pierwszy możliwy ;)
A oznaczony nr 160.
Cały odcinek po autostradzie to 7 km.Mniej więcej w połowie(może to 4 a może i 5 km) stacja benzynowa,dla tych,którzy pojadą dalej autostradą a nie kupili winietki w Rajce na przejściu granicznym,to ostatnia szansa.

I tak na wszelki wypadek-te 7 km autostrady-
nie wymaga winietki-przejazd bezpłatny

Tak wizualnie:
Obrazek

za zjazdem jest dopiero tabliczka vinieta.
monika2277
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) monika2277 » 06.04.2010 02:39

Też jeżdże tą trasę ale w 2008 r. zgugilismy sie w cieszynie i wjechalismy na czeską autostradę, jakoś kiepsko było z oznakowaniem dróg na Trinec/Cadca
Prosze powiedcie jak teraz jest z oznaczeniem zjazdu na Trinec/Cadca, żebym znowu nie wjechała na autoatradę.
A jak dalsza groga wszystko bez zmian. Bo ktoś mi powiedział, że na tej tarsie bardzo popsuła sie droga na węgrzech jak jechał w 2oo9 r.
Bianco
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bianco » 06.04.2010 19:37

Tylko po co jechać 86-ką???????
Przecież koszt autostrady na Węgrzech to 22,- pln - 1530,-huf!!!!!
Szybciej, wygodniej i wcale nie drożej, bo więcej paliwka stracicie w tych wszystkich miasteczkach...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2010 20:20

A po co zaśmiecać informacyjny temat takimi mundrościami?
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 06.04.2010 21:35

Droga dość pokręcona do najlepszych nie należy, jednak nie spotkałem tam nigdy utrudnień w postaci korków itp. Prędkość podróżna oscyluje w okolicach 50 km/h. W Istebnej (centrum) skręcamy na szczycie górki w lewo w kierunku Koniakowa (i tym samym Żywca)

Rysiu, swój chłop jesteś, ale pliz.... nie kieruj tam ludzi, dopóki wreszcie miejscowe władze nie zrozumieją, że aby turyści rzeczywiście przyjeżdżali i nie obrzydzili sobie tego rejonu, to najpierw trzeba mieć normalną drogę!
3 tygodnie temu doświadczyłem osobiście koszmarności tego odcinka Istebna-Koniaków. I powiem to wprost, takiego dziadostwa drogowego jeszcze nie widziałem- nawet pod Zakopanem.
Chwalili się, że tam był dłuuugi remont drogi. No i był ale wyżej- za górą, natomiast ten wspomniany pod górę jest w makabrycznym stanie- po tej zimie jest to kompletna ruina i dziwi mnie, że miejscowi mają to gdzieś, podczas gdy turyści- równiez zagraniczni jeżdżą tam dla owych koronek i walorów krajobrazu.
Jadący przede mną Szwedzi w Volvo 4x4 wybałuszali gały i w zasadzie nie byli pewni jak w ogóle jechać taką drogą...
Slalom to mało powiedziane. Raczej prawie asfaltowe Camel Trophy. :twisted: :evil:

Jestem w tych stronach co roku od 1995.
Tylko raz dało się tamtędy jechać normalnie.

Btw.
W Zwardoniu niedawno otwarto tunel - pierwszy drogowy tunel w Polsce. Ma długość ok. 600m, oświetlenie i jest dowodem na to, że jak się chce, to i kasa się znajdzie.
iamam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iamam » 08.04.2010 12:30

Jak ktoś jeszcze z Lendavą ma problem to mapka (w starym temacie byli tacy co twierdzili, że pomogła):
nowa z AdraiaRoute 3.0
starsza z AdriaRoute 2.20
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.04.2010 12:41

Fatamorgana napisał(a):... pierwszy drogowy tunel w Polsce...

Drugi.

W Polsce to on jest drugi. Krótki zresztą. Najdłuższy ma 930 metrów w dłuższej nitce :D

Już uciekam Hepiku, przepraszam za OT :D :papa:
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 20.04.2010 22:34

Pytanie za 100 pkt. Czy w kultowej knajpce w Csornej można płacić kartą :?:
rbogi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rbogi » 20.04.2010 23:20

Rysiu, swój chłop jesteś, ale pliz.... nie kieruj tam ludzi, dopóki wreszcie miejscowe władze nie zrozumieją, że aby turyści rzeczywiście przyjeżdżali i nie obrzydzili sobie tego rejonu, to najpierw trzeba mieć normalną drogę!

Niestety potwierdzam, droga piękna widokowo, jednak trzeba mieć litość dla zawieszenia swojego samochodu.
:(
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 21.04.2010 05:42

Guzior napisał(a):Pytanie za 100 pkt. Czy w kultowej knajpce w Csornej można płacić kartą :?:

Tak, masz nawet menu po polsku - spoko bez żadnych problemów a porcji raczej nie dasz rady ogarnąć. :roll:
xennax
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) xennax » 21.04.2010 12:05

dede napisał(a):
Guzior napisał(a):Pytanie za 100 pkt. Czy w kultowej knajpce w Csornej można płacić kartą :?:

Tak, masz nawet menu po polsku - spoko bez żadnych problemów a porcji raczej nie dasz rady ogarnąć. :roll:

ale może byc problem bo czasem im terminal nie łapie, niestety miałem taki przypadek - karta Visa Citi bank która działala wszedzie wiec nww lepiej miec cash pzdr KS
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Wyszielone z FAQ: Trasa przez zachodnie Węgry
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone