Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wystarczyło 1000 zł :)

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tgniw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tgniw » 12.06.2009 21:13

Rysio napisał(a):Edit: Ja pamiętam że ktoś pisał coś takiego że będąc na campie właściciel krzywo patrzył jak ktoś sam pichcił a nie chodził do jego knajpy, z tym że pamiętam, że zarzut w tym przypadku został zdementowany przez dość liczną grupę osób z campu zadowolonych :wink: Tak jak Sławek pisze niektórzy mają talent do ściągania na siebie kłopotów :)

Ten sam watek mam na mysli. Przyznaje bez bicia, ze tego dementi juz nie doczytalem.
Arkadiusz N
Podróżnik
Re: 1000zł - wystarczy?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkadiusz N » 12.06.2009 21:28

r3al1ty napisał(a):Witam wszystkich serdecznie.
Za pare dni wybieram się do Chorwacji ale nurtuje mnie jeden zasadnicze pytanie czy zmieszcze się w kwocie 1000zł za osobę?
Razem z dziewczyną udało nam się odłożyć 2000zł na wymarzony wyjazd do Chorwacji. Planujemy nasz pobyt od 20 do 28 czerwca b/r, czyli będzie to 8 noclegów. Razem z nami jedzie jeszcze jedna osoba(też chciałby się zamknąc w kwocie 1000zł), a zatem łącznie będzie nasz 3 osoby i jedziemy samochodem z instalacją gazową. Jeśli chodzi o koszty podróży to obliczyłem, że za przejazd w obie strony, winiety i troche podróżowania po Chorwacji zapłacimy jakieś 800zł. Dzieląc to na 3 wyjdzie jakieś 266 zł na osobę. A zatem hipotetycznie zostaje każdemu z nas po 734 zł.
I teraz własnie mam pytanie czy ta kwota wystarczy nam na 8 noclegów, wyżywienie i trochę atrakcji. Dodam, żę wybieramy się na wyspę KRK i mamy zamiar zabrać troche jedzenia z Polski, ale też chcielibyśmy spróbować chorwackiej kuchni :) Nie mamy zamiaru zbytni szaleć, ale też nie chcemy na wszystkim oszczędzać. Głównie mamy zamiar leniuchować na plaży ewentualnie zwiedzić Pulę i Jeziora Plitvickie.
Jak myślicie czy kwota 1000zł na osobę jest kwotą realną czy muszę się liczyć, że ją przekroczę i czy wyspa KRK jest droga jesli chodzi o apartamenty, czy może w okolicy sa tańsze miejsca?
Liczę na Waszą pomoc i z góry dziekuje :)

Ja powiem tak. Mieszkaliśmy z Żoną i z synkiem tydzień w apartamencie i tydzień na kempingach. Omijaliśmy drogi płatne, ale tylko w Chorwacji. Autko diesel (5l/100km) Nie szaleliśmy, ale i nie dziadowaliśmy (2 rejsy statkiem, non stop pizza, piwko, lody i perdułki dla dziecka). Miałem na ten wyjazd przeznaczone 4,5tys.zł i styropian pełen jedzenia.
Tysiaka przywiozłem jeszcze ze sobą. Będzie na nestępny rok :D
Sami wyciągnijcie z tego wniosek
P.S.Proponuję zabrać ze sobą duuuużo chipsów do piwa. Rekacją na miejscowe ceny może być wstręt do tych łakoci.
Haweł
Cromaniak
Re: 1000zł - wystarczy?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haweł » 13.06.2009 04:31

Arkadiusz N napisał(a):
r3al1ty napisał(a):Witam wszystkich serdecznie.
Za pare dni wybieram się do Chorwacji ale nurtuje mnie jeden zasadnicze pytanie czy zmieszcze się w kwocie 1000zł za osobę?
Razem z dziewczyną udało nam się odłożyć 2000zł na wymarzony wyjazd do Chorwacji. Planujemy nasz pobyt od 20 do 28 czerwca b/r, czyli będzie to 8 noclegów. Razem z nami jedzie jeszcze jedna osoba(też chciałby się zamknąc w kwocie 1000zł), a zatem łącznie będzie nasz 3 osoby i jedziemy samochodem z instalacją gazową. Jeśli chodzi o koszty podróży to obliczyłem, że za przejazd w obie strony, winiety i troche podróżowania po Chorwacji zapłacimy jakieś 800zł. Dzieląc to na 3 wyjdzie jakieś 266 zł na osobę. A zatem hipotetycznie zostaje każdemu z nas po 734 zł.
I teraz własnie mam pytanie czy ta kwota wystarczy nam na 8 noclegów, wyżywienie i trochę atrakcji. Dodam, żę wybieramy się na wyspę KRK i mamy zamiar zabrać troche jedzenia z Polski, ale też chcielibyśmy spróbować chorwackiej kuchni :) Nie mamy zamiaru zbytni szaleć, ale też nie chcemy na wszystkim oszczędzać. Głównie mamy zamiar leniuchować na plaży ewentualnie zwiedzić Pulę i Jeziora Plitvickie.
Jak myślicie czy kwota 1000zł na osobę jest kwotą realną czy muszę się liczyć, że ją przekroczę i czy wyspa KRK jest droga jesli chodzi o apartamenty, czy może w okolicy sa tańsze miejsca?
Liczę na Waszą pomoc i z góry dziekuje :)

Ja powiem tak. Mieszkaliśmy z Żoną i z synkiem tydzień w apartamencie i tydzień na kempingach. Omijaliśmy drogi płatne, ale tylko w Chorwacji. Autko diesel (5l/100km) Nie szaleliśmy, ale i nie dziadowaliśmy (2 rejsy statkiem, non stop pizza, piwko, lody i perdułki dla dziecka). Miałem na ten wyjazd przeznaczone 4,5tys.zł i styropian pełen jedzenia.
Tysiaka przywiozłem jeszcze ze sobą. Będzie na nestępny rok :D
Sami wyciągnijcie z tego wniosek
P.S.Proponuję zabrać ze sobą duuuużo chipsów do piwa. Rekacją na miejscowe ceny może być wstręt do tych łakoci.

za te chipsy do piwa oberwiesz od Janusz Bajcer :)
Arkadiusz N
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkadiusz N » 13.06.2009 07:59

Jedyna nadzieja w tym, że Janusz tego nie przeczyta :wink:
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 14.06.2009 22:21

to moze ja się wykaże i wesprę na duchu kolegę bo widzę że zasobność portwela podobna , napiszę taką ogólną kalkulację :

*Kraków - Plitvice - Grebastica ( za Szybenikiem ) - Dubrownik - Kupari -
3500km - 600zl na lpg
*Plitvice i wodospady Krka za 2 osoby to ok 150
*7 noclegów w Grebasticy to ok 250zl ( kemping )
*2 noclegi kupari 150zl
* Zakupy na miejscu + lody , 3x pizza 200zl
* żarełko z Polski 200zl
* winietki i autostrada w Chorwacji w jedną stronę i to nie caly odcinek ok 150zl
======= 1700zl / 2 osoby
( kurs euro z tego co pamietam był ok 3,50 ... teraz bedzie gorzej :/ )

Pozdrawiam 8)
Arkadiusz N
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkadiusz N » 14.06.2009 22:56

No tak, tylko ten kurs euro to chyba z września ubiegłego roku :(
Ja w zeszłym roku w sierpniu przy kursie 3,25zł za euro byłem w Bułgarii. Przy tak mocnej złotówce to były piękne czasy:)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.06.2009 23:43

Arkadiusz N napisał(a):Jedyna nadzieja w tym, że Janusz tego nie przeczyta :wink:

Płonna nadzieja :wink: :D
Do jednego piwa polecam dokupić drugie, trzecie ..... :wink: :D

PS Jedyna nadzieja, że Darek1 tego nie przeczyta :wink:
Arkadiusz N
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arkadiusz N » 15.06.2009 05:02

Z tym to racja Panie Januszu. Ja wogóle proponuję, aby na piwo zabrać osobne dość spore fundusze. Na dodatek dla jadących przez Słowację radzę:
"..po drodze zaopatrzcie się w Kelt-a!":)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.06.2009 08:14

yskyerka napisał(a): namiot bo kwatera sporo kosztuje.

my za auto, naiot i 2 osoby liczymy kolo 30-35 euro za dobe na kampie - czasami kwaterke za te kase sie znajdzie

przy 3 osobach 3 kola za calosc to malo ale jest szansa
admie554
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) admie554 » 15.06.2009 11:17

Plitvice musicie sobie odpuścić, no chyba, że zaryzykujecie bez biletów. Ja byłem 4 razy i nigdy nikt nie pytał mnie o bilet. Kwaterę jak dobrze poszukacie znajdziecie za 20 - 25 euro. Jedzenie - konserwy, napoje, sery z Polski i dacie radę. Oczywiście bez knajpek a piwo tylko ze sklepu...
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 15.06.2009 11:52

Zamiast Plitvic polecam jeziora Krka lub jeszcze piękniejsze Kravica!!!
W Kravica nic nie płacisz, chyba że za kawę lub piwko w knajpce, jest przemiła atmosfera i co ważniejsza można się wykąpać pod spadającymi na głowę wodospadami! Rewelacja, polecam gorąco!!!
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 15.06.2009 14:57

Ja byłem 4 razy i nigdy nikt nie pytał mnie o bilet.

Chcesz powiedzieć, że byleś 4 razy bez biletu? Czy źle zrozumiałem?
bb84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bb84 » 15.06.2009 16:26

piotrulex napisał(a):
yskyerka napisał(a): namiot bo kwatera sporo kosztuje.

my za auto, naiot i 2 osoby liczymy kolo 30-35 euro za dobe na kampie - czasami kwaterke za te kase sie znajdzie

przy 3 osobach 3 kola za calosc to malo ale jest szansa

Też prawda tylko że apartamenty blisko morza ( mam na mysli nad samym morzem , w ciemno cieżko trafić i ceny są wyższe , ale wiadomo co kto lubi i jakie ma priorytety ja np chce wyłazic z namiotu przejść ok 10 kroków i wejść do morza :) moj znajomy woli apartament i wedrówke przez ulice z tobołami na plaże i tez jest ok :)
jendrek_vkp
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jendrek_vkp » 25.06.2009 21:17

tgniw napisał(a):Drugi temat - wlasciciele apartamentow oczekuja, ze bedziecie stolowali sie / kupowali u nich a nie przyjedziecie z wlasnym wyzywieniem.
Tutaj na tym forum czytalem relacje z podrozy cromaniakow, ktorzy wybrali sie do apartamentu tak jak Wy tj. z wlasnym wyzywieniem.
Przez pierwsze 2 dni wszystko bylo OK, ale gdy wlasciciele sie zorientowali, ze goscie zywnosc przywiezli ze soba to zaczely sie ciagle problemy. Z tego co pamietam brak wody, brak elektrycznosci, nakaz ciszy po 22:00, dzieci mialy zachowywac sie cicho itp. itd.

Dlatego zyczliwie Wam radze - wczesniej sie zorientujcie czy jak wlasciciele apartamentu zapatruja sie na wlasne wyzywienie ich gosci.

Pozdrawiam

Witam. Zabukowałem lokum z kuchnią i myślę że nikt nie zmusi do stołowania się u gospodarza ;-)
szaraczek1985
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szaraczek1985 » 26.06.2009 08:41

Ja mam troszkę inną sytuacje ponieważ jedziemy z biura i nocleg, oraz przejazd mamy już opłacone. Jedzenie planujemy zabrać z Polski ale niewiele tak na 3 obiadki oraz śniadania (poniewaz jedziemy 1 raz nie wiemy jakie bedą ceny w knajpkach w tym roku).Pozostaje tylko kwestia kieszonkowego na drobne wydatki? Jak myślicie 1300 zl na osobę wystarczy? Na miejscu mamy być 10 dni.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne