[quote="r3al1ty"]Witam wszystkich serdecznie.
Za pare dni wybieram się do Chorwacji ale nurtuje mnie jeden zasadnicze pytanie czy zmieszcze się w kwocie 1000zł za osobę?
Trochę mało - podbij tę kwotę do 1500zł za osobę.
W 2004 wydałem 2000zł/2os (podróż i mieszkanie rozłożone na 4osoby, samochód na LPG): zwiedziłem PN Krka, PN Plitvice, Zadar, Nin, Sibenik, Biograd, wycieczka na Kornaty.
W 2006 wydałem 2500zł/2os (założenia jak wyżej): zwiedziłem ponownie PN Krka, PN Plitvice, Sibenik, Zadar, Biograd, Nin, Trogir, Split, Salonę, Omis, byłem w PN Paklenica.
W 2007 wydałem ca. 3000zł/2os (założenia jak wyżej, samochód na ON); zwiedziłem Sibenik, Zadar, Trogir, Omis, Dubrovnik, zaliczyłem spływ Cetiną.
W 2008 wydałem ca. 3000zł/2os (założenia jak wyżej, samochód na ON, ale pobyt tylko 7 dni); zwiedziłem Crikvenicę, Senj, Krk, Novi Vinodolski, Rijekę, Pulę, Rabac, Wenecję.
Za każdym razem spaliśmy w apartamencie i zawsze płaciliśmy 40E/dzień (2008 - 55E/dzień) + jakieś drobne na taksę klimatyczną, pobyt ok 10 dni (2008 - 7dni), raz nocleg w Plitvicach (13E/os.), co 2 dzień jedliśmy w knajpce, codziennie lokalne piwko w litrowym PETcie
+ winko kupowane od gospodarza.
A teraz trochę czepialstwa:
1. Walutą chorwacką jest "kuna", która odmienia się w j.polskim, np. 20 kun (a nie kuna
),
2. Północ pod względem kosztów uciech (restauracja, zwiedzanie, itp) nie jest wcale droższa od południa, zaryzykuję że jest o 5-8% tańsza,
3. Cena apartmana wcale nie musi być dużo wyższa od pola namiotowego; ceny za 2+1, ew. 3 wahają się od ok. 22-30E/dobę w czerwcu (wiem, bo sam szukam 2ki w okolicy Makarskiej i mam takie oferty, np. Brela za 27E za 2+1, 50m od morza w terminie 19.06 - 26.06),
4. Zwyczaj w HR jest taki, że pomija się drobne przy rozliczeniach, ale działa to w dwie strony,
5. OSZUKIWANIE, to zbyt mocne słowo w stosunku do tubylców, ale uważać zawsze trzeba. Ja uśpiłem swoją czujność i straciłem nieco kun, gdyż z przyzwyczajenia nie sprawdziłem ile reszty wydał mi lodziarz.
6. Pakowanie niezjedzonego posiłku jest praktykowane w najlepszych restauracjach, więc nie widzę powodu dla którego takie zachowanie zostało tu określone mianem "żenady".
7. Wybór Krk jako punktu wypadowego jest chybiony. Pamiętaj że ograniczasz koszty, a każdy wjazd/wyjazd z Krk jest płatny.