Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspy

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 24.06.2008 10:49

majeczka napisał(a):
kuczi74 napisał(a):W tym roku Korćula. :papa:

Ja ją mam w planach w przyszłym roku. :lol: Podobno to również niezwykłe połączenie przepięknej przyrody, tysiącletniej kultury, historii oraz nowoczesnej turystyki. Urocze plaże i zatoki, stuletnie gaje oliwne, winnice i starożytne osady. Zupełnie jak Hvar. :lol: :lol: :lol:
No to ja w tym roku a Ty Majka za rok bedziemy mieli ciekawe i przyjemne porównanie tych pięknych wysp Hvar(Chorwacka Madera) VS Korćula(mały Dóbrownik) :D
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 26.06.2008 15:56

my wybieramy się na Cres ale czy wiecie ile kosztuje przeprawa promowa 4 osoby i aytko.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 26.06.2008 20:32

themoon
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) themoon » 27.06.2008 06:34

A ja się zgodzę z Ewą i również polecę Cres-Losinj. Jadę tam pierwszy raz, ale po przeanalizowaniu wielu możliwości właśnie to miejsce wybrałem. Po wielu godzinach studiowania forum i ogladania zdjęć tojest włąśnie kwintesencja Cro. Pozdrawiam.
Jaber
Podróżnik
Cres

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jaber » 30.07.2008 00:12

Ewa Góra napisał(a):Rozlożę Twoje procenty i zaproponuję Cres/Losinj. Ca 1100/1200 km. Prom masz z dwóch kierunków, od Istrii w Brestowej i przez KRK z Valbisk.Nieziemskie widoki jak sie jedzie grzbietem Cresu i ma się morze z jednej i drugiej strony.Kładka w Osorze-zamykana dwa razy dziennie,by mogły przepłynać łódki,stateczki,jachciki duże i małe.Kładka owa jest niezwyłym przykładem myśli inżynierskiej i stanowi nielada atrakcję turystryczną.Efektywnie lądujesz w Mali Losinj,które jest większe od Veli Losinj.I masz co chciałes.Zaplecze apartamentowe nad zatoczką Sw.Martin z niewielką plażą w lesie piniowym a im dalej tym mniej ludzi.
Do miasteczka niedaleko-tylko skok przez górke, a tam wielki port i wiele innych atrakcji. Niech wspomnę o jedynym w Europie rezerwacie Sępa Płowego na Cresie, o delfinach, ktorych stadko,bodaj 40 szt opływa wyspy.O zachodach słonca na który patrzysz znad calego miasta .
O zapachu pinii.O liściach laurowych.
Chetnie pojechalabym tam po raz trzeci, lecz Kolega Małżonek zdecydowanie przeważył szalę z procentami, więc tym razem Murter.
Też wyspa.

Witam,

Zwiedziłem całe wybrzeże i niektóre wyspy a skończyło się na Cresie...
zapraszam na stronę

www.cres.home.pl

tam znajdziecie więcej słów i argumentów za i przeciw...

pozdrawiam

cresanin

Odpowiedź na pytanie

przeprawa promowa kosztuje około 170 kun (4osoby + auto)
kiwigirl
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiwigirl » 30.07.2008 16:11

Witam wszystkich bo to mój pierwszy post na tym forum :papa:

mamy podobny dylemat - które wyspy wybrac. jedziemy "na piechote" - z plecakami, na miejscu pewnie wynajmiemy na Hvarze skuter, ale raczej nie auto którym byśmy obskoczyli kilka wysp.

i tu pytania:

jaką wyspę / jakie wyspy poza Hvarem polecacie w tej okolicy ?

na którą ile dni przeznaczyć ? (planujemy w sumie 16 dniowy pobyt w tym ze 2 dni na Split i 2 na Dubrovnik)

myślę o Viś, bo marzy mi się nurkowanie w błękitnej jaskini, a z Hvaru nikt nie oferuje wycieczek tam z nurkowaniem... ale jak patrze na promy to z hvaru na Vis jest raz w tygodniu... czy ktoś umei pomóc ?

i Mjet brzmi fajnie, ale tez jakoś nie widze jakoś możliwości dostania sie tam, "płynnie" z Hvaru, no i bez auta dalej jechać....
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 30.07.2008 17:33

themoon napisał(a):A ja się zgodzę z Ewą i również polecę Cres-Losinj.

Na Cresie zwiedzisz LUBENICE, CRES, z plaż BELEJ, MARTINSCICA, STIVAN, USTRINE, PUNTA KRIŻA
Na Losin : VELI Losin i MALI Losin, z plaż przepiękną Białą Plaże za miejscowością LISKI (dojście tylko pieszo, ale warto)
Wyprawa statkiem (z Mali Losin) na wyspę SUSAK (stateczek Kristofor), gdzie kupisz winko i się wygotujesz w wodzie (taka ciepła), wyprawa stateczkiem wokół LOSIN, gdzie czasami trafiasz na stadko delfinów (nie mieliśmy tego szczęścia)
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 30.07.2008 18:57

majeczka napisał(a): W ubiegłym roku wakacje spędzał tam książę William; a"propos widzieliśmy jego przepiękny jacht z helikopterem na pokładzie. Podobno S.Spielberg i księżniczka Karolina również tam byli.

czy to był ten jacht

Obrazek

bo w takim razie w tym roku był na wyspie RAB
MTG
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MTG » 30.07.2008 20:44

Knicz Mirosław napisał(a):
majeczka napisał(a): W ubiegłym roku wakacje spędzał tam książę William; a"propos widzieliśmy jego przepiękny jacht z helikopterem na pokładzie. Podobno S.Spielberg i księżniczka Karolina również tam byli.

czy to był ten jacht

Obrazek

bo w takim razie w tym roku był na wyspie RAB

Widziałes ten jacht w porcie w Rabie w pierwszej połowie lipca? Jacht nazywał się "Macalulu" pływał pod banderą brytyjską. Cieszył sie ogromnym zainteresowaniem. Gdzieś znalazłem że mozna go wyczaterowac za jakieś kosmiczne pieniądze
Poprzednia strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne