CD...
O 6.30 pobudka. Śniadanie, ostatnie pakowanie i w drogę...żegnamy Solte, która wita nas dziś pięknym słońcem, pogoda jak marzenie
Jesteśmy 5min przed odpłynięciem promu z Rogac...
No i wyspa Solta zostaje już w oddali...
Wieje bardzo mocny wiatr, eh znów, w tamta stronę bujało promem na wszystkie strony, teraz też nie lepiej..coś w tym roku pogoda w Cro zmienna, chmury, słonce, deszcz i mocny wiatr...Podroż mija nam szybko, po 30 min zbliżamy się do Splitu...
Mamy zamiar skierować się na autostradę, nią do Zadaru, a tam zjechać na Jadrankę i do Jablanca na prom, Przed Sv. Rokiem Velebit ukrywa się cały pod pierzynką w chmurach..śliczny widok.
Kampery, autobusy i motocykle nie są puszczane z powodu silnego wiatru, ograniczenie do 30km/h...już w zeszłym roku przeżyliśmy tak silny wiatr, że cały nasz samochód skakał na wszystkie strony, jednak my kierunek na wyspę Rab, zjeżdżamy przed tunelem na Jadranę.....Wyspy Rab nie było w planach na 2010 r., jednak kiedyś przeglądając neta, trafiłam na takie foto i stwierdziłam, ze muszę tą wyspę zobaczyć...fotka podretuszowana, ale co tam
Widoki z Jadranki cudne, Wyspa Pag, która ciągnie się wzdłuż lądu, te skały i ten granat...wyspa Pag urzekła mnie w tamtym roku, aż mieliśmy ochotę znów tam wrócić, ale nie...musimy zobaczyć coś innego
Na prom spóźniamy się chyba 2minuty, my wjeżdżamy on odpływa, jesteśmy tacy wkurzeni, drugi za 1,5 godz, no nic idziemy kupić bilety i będziemy czekać..ale jak wieje, wychodzę z auta to mnie na niego rzuciło, wooow, takiego wiatru to chyba jeszcze nie było, za nami ustawia się już kolejka, ale patrzymy i płynie prom..ooo okazuje się, że dziś jest tule chętnych, że pływają co 20min..no to super
Prom ma problemy z dobiciem do brzegu, są takie fale, że co chwila robią przerwę w puszczaniu aut..ale ich ich jest..wyjeżdżają i końca nie widać, wreszcie koniec, no to siup, wjeżdżamy jako pierwsi
Podroż trwa ok 20 min, są duże fale ale promu nie rzuca..hmm..dziwne
Nieważne dla mnie to i lepiej..Zbliżamy się do wyspy, a tu widać sznur aut, kolejka ma więcej niż 1km...oj tyle ludzi opuszcza wyspę...Widok iście Paski, same skały nic więcej
piękny widok
A my kierujemy się na Kampor lub Suhą Puntę