Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wyspy Kanaryjskie

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2023 12:07

korbaczik napisał(a):To jest szybkość hiszpańskiej policji! Tylko dostali cynk o kradzieży i nawet nie muszą obejrzeć miejsca a już gonią złodzieja. :hut:

Byliśmy zaskoczeni rozwojem sytuacji.

Pozdrawiam,
Wojtek
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 29.06.2023 16:14

Może mieli drona? :idea: .............
:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 29.06.2023 16:59

elfik99 napisał(a):Może mieli drona? :idea: .............

Wtedy jeszcze nie były takie popularne.

Pozdrawiam,
Wojtek
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 30.06.2023 16:07

Franz napisał(a):
elfik99 napisał(a):Może mieli drona? :idea: .............

Wtedy jeszcze nie były takie popularne.

To ciekawe jak go rozpoznali :roll: ........... a uciekał na piechotę czy autem :?: ............
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 30.06.2023 17:13

elfik99 napisał(a):uciekał na piechotę czy autem :?: ............

Samochodem.

Pozdrawiam,
Wojtek
korbaczik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 19.10.2023 07:39

Czy Ty gonisz ten samochód na piechotę? :roll: Wróć!
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 06.11.2023 13:37

korbaczik napisał(a):Czy Ty gonisz ten samochód na piechotę? :roll: Wróć!

Wróciłem.

Pozdrawiam,
Wojtek
korbaczik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 07.11.2023 08:54

Franz napisał(a):
korbaczik napisał(a):Czy Ty gonisz ten samochód na piechotę? :roll: Wróć!

Wróciłem.

Z podróży naokoło świata? :oczko_usmiech:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.11.2023 13:32

korbaczik napisał(a):Z podróży naokoło świata? :oczko_usmiech:

Nie wyściubiłem nosa poza Europę.

Pozdrawiam,
Wojtek
korbaczik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 08.11.2023 08:34

Franz napisał(a):
korbaczik napisał(a):Z podróży naokoło świata? :oczko_usmiech:

Nie wyściubiłem nosa poza Europę.

To i tak można zwiedzić kilkadziesiąt krajów i zdobyć jeszcze więcej gór. :mg:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.11.2023 12:21

korbaczik napisał(a):To i tak można zwiedzić kilkadziesiąt krajów i zdobyć jeszcze więcej gór. :mg:

Ograniczyłem się do kilku.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.11.2023 12:52

Dzień jedenasty

Bea bardzo źle spała tej nocy, ja natomiast całkiem dobrze, bo mój organizm ceni sobie sen ponad wszelkie niedogodności.
Zaraz rano kontaktuję się z Itaką w Polsce oraz z rezydentem, który uspokaja, że do wylotu z Lanzarote wystarczą papiery, które dostaniemy na posterunku policji po zgłoszeniu kradzieży dokumentów - zatem Bea nie będzie skazana na wieczne wakacje na Wyspach Szczęśliwych.

Po szybkim śniadaniu jedziemy do Gran Tarajal i siadamy w poczekalni na posterunku. Poza nami jest tu kilku ludzi, z których tylko jeden oprócz hiszpańskiego potrafi się od biedy porozumieć w łamanym angielskim. Po chwili jesteśmy zaproszeni przez samego szefa tego lokalu - dostojnie wyglądającego sierżanta - który włada jednym, jedynie słusznym, językiem. Zaczyna się zatem ciekawa rozmowa, jako że o moim hiszpańskim można wiele opowiedzieć, ale nie że posługuję się nim biegle i swobodnie... Przy bardziej specjalistycznych terminach włączamy do komunikacji przez telefon rezydenta, który jeszcze dla pewności ściąga tłumaczkę i wygląda to tak, że ja do słuchawki mówię po polsku, od razu to i owo przekazując po hiszpańsku sierżantowi, który już z grubsza wie o co chodzi, kiedy z kolei on w słuchawce odsłuchuje słowa tłumaczki. W dugą stronę działa to analogicznie, a że ze zrozumieniem języka idzie mi łatwiej niż z mówieniem, więc w zasadzie mógłbym z tłumaczki na drugim końcu kabla zrezygnować, ale byłoby to jednak faux-pas. W wyniku początkowej fazy rozmowy dowiadujemy się, że złodziej został złapany, że siedzi w poczekalni w towarzystwie posterunkowego oraz że jest to ten właśnie, z którym przed chwilą rozmawialiśmy...

To Algierczyk, z polską kartą pobytu, ożeniony z Polką we Wrocławiu... Sierżant się upewnia, czy my go aby nie znamy, bo przecież jesteśmy z Polski i że zbieg okoliczności byłby zadziwiający, ale jednak nasz kraj jest trochę większy od Fuerteventury i u nas nie każdy zna każdego i można zostać okradzionym w innym miejscu na świecie przez kogoś, z kim nie miało się wcześniej żadnego kontaktu. Mam nadzieję, że jestem przekonujący i że szef tego posterunku nie jest wyznawcą teorii spiskowych... W końcu pan sierżant proponuje, że da mi adres złodzieja w Polsce - co mnie już naprawdę zdumiewa, bo nie wiem, co miałbym z tą informacją począć. Przecież nie pojadę, domagając się zadośćuczynienia od jego żony...
korbaczik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 10.11.2023 08:37

Czyli złodzieja poznaliście osobiście? A zrezygnowałeś z poznania jego żony?
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.11.2023 13:00

korbaczik napisał(a):Czyli złodzieja poznaliście osobiście?

Nawet o tym nie wiedząc.

korbaczik napisał(a):A zrezygnowałeś z poznania jego żony?

Nic by mi to nie dało.

Pozdrawiam,
Wojtek
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 10.11.2023 17:20

To wszystko brzmi jak komedia kryminalna! 8O ............ Przepraszam.......... dla Was to nie była komedia ale jakby to sfilmować to byłaby to jednak zabawna scena :idea: ............
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Wyspy Kanaryjskie - strona 266
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone