Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COSTA BLANCA 2019

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
kmichal
Koneser
Re: Tropikalna Garda 2015 - fotorelacja.

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.01.2016 20:58

walp napisał(a):
Lednice napisał(a):Co to za dziwna wieża :?:

Il Bastione - jeden z symboli miasta. Fortyfikacja z XV/XVI w. zbudowana na zboczu Monte Rocchetta, dla zapewnienia większego bezpieczeństwo mieszkańców Rivy. Został zniszczony w 1703 roku przez wojska francuskie pod dowództwem generała Vendome. Niedawno odrestaurowany. W sezonie czynny bar. :wink:

... dzięki za pomoc ... :wink: ... pomysł na dotarcie tam pierwotnie był, ale okazało się, że były ciekawsze rzeczy do robienia i zobaczenia ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.01.2016 21:01

ajdadi napisał(a):
kmichal napisał(a):... kolejna część wieczorem ... :mrgreen: ... zapraszam ... :) ...

...skorzystam... :mrgreen: :papa:

... cieszy mnie to ... :mrgreen: ...

piotrf napisał(a):
kmichal napisał(a):
... ludzie kochane ... :roll: ... trzeba też czasami pracować, żeby na te tropiki zarobić ... :wink: ...
... kolejna część wieczorem ... :mrgreen: ... zapraszam ... :) ...
Pozdrawiam.

. . . no dobrze :roll: . . . skoro tak się upierasz przy pracy . . . :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr

... ja aż tak się nie upieram, ale nie wiem co na to szef ... :wink: ...
Pozdrawiam.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.01.2016 21:02

kmichal napisał(a):... dzięki za pomoc ... :wink: ... pomysł na dotarcie tam pierwotnie był, ale okazało się, że były ciekawsze rzeczy do robienia i zobaczenia ... :mrgreen: ...

Pocieszę Cię, że też tam nie dotarłem, ale teoretycznie byłem przygotowany :lol:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.01.2016 21:04

Franz napisał(a):
kmichal napisał(a):... rzuciłem okiem ... 8O ... może się w głowie zakręcić ... :wink: ...
Z jakiej wioski ruszaliście na górę ? Totalny amator w takich wspinaczkach - da radę, czy raczej odradzasz ?

W górę szedłem z południowych obrzeży łatwiutką ferratą - dla zupełnie początkujących - zaś schodziłem wprost na Rivę (obok tej wieży z postu powyżej) zwykłym szlakiem turystycznym dla każdego.
Polecam, zwłaszcza, że u góry szlak prowadzi pięknym, widokowym trawersem.

Pozdrawiam,
Wojtek

... wielkie dzięki za info, jak będę miał to sfinalizować to poproszę o więcej szczegółów ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 13.01.2016 21:04

piękne widoki z wieży na Rivę i jezioro o 10:45 8)
pozdrawiam,
Michał
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.01.2016 21:07

walp napisał(a):
kmichal napisał(a):... dzięki za pomoc ... :wink: ... pomysł na dotarcie tam pierwotnie był, ale okazało się, że były ciekawsze rzeczy do robienia i zobaczenia ... :mrgreen: ...

Pocieszę Cię, że też tam nie dotarłem, ale teoretycznie byłem przygotowany :lol:

... my nawet chęci mieliśmy z kuzynem, ale później się rozleniwiliśmy, jak to na wakacjach ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.01.2016 21:09

Mikeee napisał(a):piękne widoki z wieży na Rivę i jezioro o 10:45 8)
pozdrawiam,
Michał

... no bo wiesz, ta wieża ma magiczną moc i cofasz się w czasie ... :wink: ... co prawda tylko parę godzin, ale zawsze ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.01.2016 21:31

CD...

Z Piazza 3 Novembre udajemy się na Piazza Catena, gdzie znajduje się przystań statków pasażerskich pływających po Gardzie ... :) ...
Chcemy dać naszym automobilom jeszcze trochę wypoczynku i zaplanowaliśmy na następny dzień jakiś rejsik ... :mrgreen: ..., trzeba zapoznać się rozkładem i cennikiem ... 8) ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli wracamy w kierunku przystanku, z którego mamy autobus do Arco ... :roll: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a na przystanku dopada nas złowroga chmura, z której zaczyna padać deszcz ... :evil: ... na szczęście jak powiadają: "z dużej chmury, mały deszcz" - tym razem się sprawdziło; po kilku kroplach deszcz ustał ... :D ..., a my mogliśmy spokojnie wrócić na kwaterę ... :wink: ...

CDN...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.01.2016 21:47

walp napisał(a):
Lednice napisał(a):Co to za dziwna wieża :?:

Il Bastione - jeden z symboli miasta. Fortyfikacja z XV/XVI w. zbudowana na zboczu Monte Rocchetta, dla zapewnienia większego bezpieczeństwo mieszkańców Rivy. Został zniszczony w 1703 roku przez wojska francuskie pod dowództwem generała Vendome. Niedawno odrestaurowany. W sezonie czynny bar. :wink:

Dzięki :D
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.01.2016 22:54

Ładne widoki z wieży, nie wpadło mi do głowy by sprawdzić, czy jest udostępniona dla turystów. A byliśmy pod nią 2 razy :)
Za to teraz miałem okazję pooglądać bez wysiłku i w dodatku za darmo :wink: :cool:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 13.01.2016 23:02

kulka53 napisał(a):Ładne widoki z wieży, nie wpadło mi do głowy by sprawdzić, czy jest udostępniona dla turystów. A byliśmy pod nią 2 razy :)
Za to teraz miałem okazję pooglądać bez wysiłku i w dodatku za darmo :wink: :cool:

... właśnie - za darmo, a to wszystko dzięki "złotej karcie Trentino"... :wink: ...
... a już tak na serio to tylu wież co w tym roku, to jeszcze na żadnych wakacjach nie zaliczyliśmy... :D... chociaż jednej, o której jeszcze myślałem, niestety nie zdążyliśmy - wolała się spalić, niż dać się nam zdobyć... :roll: ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.01.2016 06:31

Kurde jak będę w Rivie kiedyś jeszcze raz muszę wejść na Torre i dotrzeć na Il Bastione - stamtąd tez musi być fajny widok!
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 14.01.2016 08:22

tony montana napisał(a):Kurde jak będę w Rivie kiedyś jeszcze raz muszę wejść na Torre i dotrzeć na Il Bastione - stamtąd tez musi być fajny widok!

... a jaki widok jest z góry, tam gdzie był Franz ... 8O ... :wink: ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 14.01.2016 08:48

kmichal napisał(a):
Obrazek

Muszę tam wrócić, bom na Torre nie wlazła :roll: ... koniecznie ... :mrgreen:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 14.01.2016 09:07

mysza73 napisał(a):Muszę tam wrócić, bom na Torre nie wlazła ... koniecznie ...

... co Wam ta wieża zrobiła, że tak ją potraktowaliście ... :roll: ... najpierw Paweł, potem Tony, a teraz jeszcze Ty ... 8O ...
... widoki byłyby lepsze gdyby słoneczko poświeciło ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España