Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COSTA BLANCA 2019

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
kmichal
Koneser
Re: Tropikalna Garda 2015 - fotorelacja.

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.01.2016 19:22

Beata W. napisał(a):czekam na kolejne odcinki relacji

... fajne miejsce ... :) ... dzisiaj dojedziemy, a jutro zaczynamy pierwszy dzień nad Gardą ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.01.2016 19:33

mysza73 napisał(a):Przypominam nieśmiało, że do apartmana nad Gardą dziś mieliśmy dojechać ... :wink:

Mi się GA-PA podoba, ale jednak GARDA to GARDA.....
I stawiam, że z racji odległości od Arco jako pierwsza zobaczymy Pannę RIVĘ ;)
:oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.01.2016 19:35

Beata W. napisał(a):Na pewno po relacji Myszy muszę zobaczyć Weronę, Pieve, Riva del garda

Nie pomiń wieczornej Werony, bo to całkiem inne miasto...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.01.2016 20:20

tony montana napisał(a):Mi się GA-PA podoba, ale jednak GARDA to GARDA.....

... "nie ma dwóch zdań" ... :wink:

tony montana napisał(a):I stawiam, że z racji odległości od Arco jako pierwsza zobaczymy Pannę RIVĘ

... cholerka, w tym roku muszę ostro z wakacjami pomieszać, żebym był mniej przewidywalny ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.01.2016 20:22

piekara114 napisał(a):
Beata W. napisał(a):Na pewno po relacji Myszy muszę zobaczyć Weronę, Pieve, Riva del garda

... a ja się na jednym z obowiązkowych punktów Werony częściowo zawiodłem ... :roll: ... ale o tym za kilka tygodni zapewne ... :wink: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.01.2016 21:28

kmichal napisał(a):
piekara114 napisał(a):

... a ja się na jednym z obowiązkowych punktów Werony częściowo zawiodłem ... :roll: ... ale o tym za kilka tygodni zapewne ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Czyżby Arena i jej środek? Dobra... poczekam te kilka tygodni....
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.01.2016 21:49

CD...

Ze stolicy austriackiego Tyrolu wyjeżdżamy około godz: 14:00, kierując się na drogę Nr 182.
Po wyjechaniu z centrum "mijamy" słynną Bergisel ... :wink: ...

Obrazek

Droga jest kręta i raczej wolna. Ewentualną możliwość wyprzedzania "maruderów" skutecznie uniemożliwiają na okrągło mijane jednoślady zjeżdżające z przełęczy ... :evil: ...

W pewnym momencie, zgodnie z "przepowiednią" Pawła, zaczyna padać deszcz ... :roll: ...
Na szczęście po kilku minutach przestaje i możemy delektować się ładnymi widokami ... :) ...

Po około 40 km i 50 minutach jazdy docieramy na przełęcz, tzn. najpierw na stację benzynową, żeby zatankować pod sam korek. Ostatnia możliwość zakupu paliwa po "uczciwej" cenie ... :wink: ...

Przejeżdżamy przez Brenner i już jesteśmy ( w sumie po raz drugi z dzieciakami ) w Italii ... :) ...
Po kilku km wjeżdżamy na włoską A22 i "suniemy" w kierunku Gardy, tzn. "suniemy" z prędkością około 100-110 km/h bo ruch jest spory ... :roll: ...

Niestety im bliżej miejsca docelowego tym ciaśniej i wolniej jedzie się autostradą, ale na ten scenariusz byliśmy psychicznie przygotowani ... :wink: ...

Nawigacja "kwiczy" żebyśmy zjechali z A22 w Trento na SS45bis. Tym razem ufamy jej, a po zjeździe widzimy jeden wielki autostradowy korek, jak okiem sięgnąć ... :roll: ... Ufff, udało się ... :) ...
Za ten odcinek autostrady płacimy 10,20 E ... :evil: ...

Droga SS45bis jest na pierwszym odcinku dwupasmowa ( po dwa pasy w każdym kierunku ) i jedzie się wygodnie. Następnie po zwężeniu także nie jest najgorzej, a i niewielki ruch sprzyja płynnej jeździe ... :mrgreen: ...

Pomimo zmęczenia humory dopisują, podziwiamy piękno otaczających nas zewsząd gór, aż o godz: 16:50 krajobraz robi się taki ... :) ...

Obrazek

Pod kwaterą jesteśmy dokładnie o godz: 17:00 po przejechaniu 1221 km ... 8O ...

Wysyłamy sms-a do Pani właścicielki, która po 15 min. zjawia się na swoim "rumaku" tzn. na rowerze ... :wink: ... Sandra, bo tak ma na imię, świetnie zna niemiecki, dzięki czemu żonka bez większych problemów z nią się dogaduje ... :) ...

Kuzyn z rodziną zostają z naszymi dzieciakami, a my idziemy na prezentację kwatery ... :mrgreen: ...
Wszystko jest ok. Nawet więcej niż ok ... :) ...

Sandra nawet częściowo nas zaopatrzyła w wodę mineralną, która już schłodzona czeka na nas w lodówce, w przepyszne ciasteczka Abbracci oraz w makaron i sos na pierwsze spaghetti bolognese zrobione własnoręcznie na włoskiej ziemi ... :mrgreen: ...

Jesteśmy mega pozytywnie zaskoczeni takim ciepłym i miłym przywitaniem, nie spodziewałem się takiego powitania na włoskiej ziemi. Do tej pory kojarzyłem je tylko z Chorwacją ... :) ...

Dla uzupełnienia informacji, w mieszkaniu jest też pralka, w naszym przypadku niezbędna, oraz mały ogródeczek ( około 40 m2 ), a do tego oprócz tradycyjnego, przestronnego parkingu ( cały teren jest ogrodzony ) pod budynkiem znajdują się zamykane garaże ... :D ... Niech nasz "roomak" też wie, że mimo wszystko ma wakacje ... :wink: ... i niech wypoczywa w cieniu ... :mrgreen: ...

Skoro my już kwaterę odebraliśmy to teraz kolej na kuzyna. W tym celu żona pojechała z nim do centrum Arco gdzie pracuje właściciel mieszkania które on wynajął, a które jest za płotkiem naszego ogródka ... :) ... Dzieciaki są pod okiem "kuzynki", a ja mogę zacząć nas wypakowywać, a było tego sporo ... :roll: ...

Minęła dobra godzinka jak oni pozałatwiali wszystkie sprawy ze swoim mieszkaniem ( tam właściciel nie był już taki hojny ... :( ... ), my zdążyliśmy już się rozpakować, a następnie trochę odświeżyć i mogliśmy wyjść na krótki spacerek po najbliższej okolicy ( do centrum nie poszliśmy ) ... :wink: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przed godz: 20:00 wróciliśmy na kwatery. Dzisiejszy dzień ( w zasadzie noc i dzień ) był długi i mimo wszystko męczący. Jutro przed nami tak naprawdę pierwszy dzień wakacji ... :D ... Dobranoc ... :wink: ...

CDN...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.01.2016 21:52

piekara114 napisał(a):
kmichal napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Pozdrawiam.

Czyżby Arena i jej środek? Dobra... poczekam te kilka tygodni....

... nie, no to już przechodzi wszelkie pojęcie ... :evil: ... najpierw Tony wie gdzie pojedziemy na drugi dzień a teraz jeszcze Ty ... chyba przestanę pisać, bo najwyraźniej to nie ma sensu ... :evil: ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2016 21:54

Bardzo ładne palmy :D

Trochę inna architektura, ale generalnie klimaty jak w okolicach Bolzano 8)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.01.2016 21:57

Lednice napisał(a):Bardzo ładne palmy

... nam też się podobały ... :wink: ...

Lednice napisał(a):Trochę inna architektura, ale generalnie klimaty jak w okolicach Bolzano

... na północ jeszcze wrócimy ... :roll: ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.01.2016 22:26

kmichal napisał(a):
Pozdrawiam.

Stawiam na Juliettę :wink:

Edit: teraz doczytałam, że Arena Ci się nie spodobała :wink:
Ostatnio edytowano 08.01.2016 22:34 przez mysza73, łącznie edytowano 1 raz
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.01.2016 22:33

mysza73 napisał(a):Stawiam na Juliettę

... na Julię byłem przygotowany ... :wink:... w sumie to nawet cycka sobie nie podotykałem ... :evil: ... był nawet problem żeby zrobić zdjęcia cyca bez obcej łapy ... 8O ...
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2016 22:47

:?: :!: :roll: 8)

Co to za klimaty z tymi cyckami :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.01.2016 23:00

Lednice napisał(a):Co to za klimaty z tymi cyckami

... w sumie nieciekawe ... :mrgreen: ... ale kilka innych miejsc w Veronie jest całkiem miłych dla oka ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.01.2016 23:05

Podrzucę ci klimat z Gardy :wink:

Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España