Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COSTA BLANCA 2019

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
ajdadi
Weteran
Re: LETNI WAKACYJNY MIX 2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 28.01.2018 11:32

kmichal napisał(a):... "polowanie" o wschodzie mogę uznać za mega udane...zadowolony z powodzenia misji... :mrgreen: ...

...BRAWO TY... :mrgreen: :oczko_usmiech: :papa:
NataliaSze
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) NataliaSze » 28.01.2018 14:33

Chciałoby się rzucić wszystko i tam pojechać :)
maxredaktor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 28.01.2018 17:34

kmichal napisał(a):
Beata W. napisał(a):No to pięknie Zdradzę, Ci w tajemnicy, że też chodzi mi mocno po głowie chociaż miała być Italia.

... :wink: ... a ja mogę się przyznać, że ostatecznie Chorwacja wygrała właśnie z Italią ... 8) ...

Beata W. napisał(a):To już teraz możesz powiedzieć jaka miejscowość

... ogólny zarys planu mam już w głowie, ale miejscowość w której docelowo spędzimy wakacje jeszcze na 100% nie została wybrana ... :roll: ... będą to kolejne trochę kombinowane wakacje i noclegi będą w min. 3 miejscach ... :hut: ...
Pozdrawiam.

Nie możecie połączyć obu krajów? Tak byłoby prościej.
Właśnie rozważam taką kombinację.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.01.2018 18:43

ajdadi napisał(a):...BRAWO TY...

... BRAWO JA ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.01.2018 18:45

NataliaSze napisał(a):Chciałoby się rzucić wszystko i tam pojechać

... już za 16 dni wszystko rzucę i pojadę ... :wink: ... co prawda nie tam, ale też w ciekawe miejsce ... :) ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.01.2018 18:49

maxredaktor napisał(a):Nie możecie połączyć obu krajów? Tak byłoby prościej.
Właśnie rozważam taką kombinację.

... niestety mam tylko dwa tygodnie urlopu latem ( reszta w czerwcu na Rosję ) i chcemy zobaczyć kilka nowych oraz wrócić do kilku już znanych miejsc w Chorwacji, więc połączenie byłoby trudne ... :roll: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.01.2018 09:20

CD...

Po śniadaniu ruszamy do miejsca, które obraliśmy na dzisiaj ... :wink: ...

Obrazek

... w tym celu jedziemy autobusem do stolicy wyspy, aby stamtąd ruszyć dalej ... :) ...

Obrazek

... po dotarciu do Victorii okazuje się, że chętnych jadących w tym samym kierunku jest tak dużo, że musimy odpuścić sobie pierwszy autobus ... :roll: ...

Obrazek

Obrazek

... idziemy zatem do naszej ulubionej lodziarni w stolicy Gozo ... :mrgreen: ...

Obrazek

... po lodowych pysznościach robimy jeszcze drobne zakupy w pobliskiej piekarnio-cukierni i idziemy na przystanek zająć odpowiednie miejsce, żeby tym razem "załapać" się na autobus ... :oczko_usmiech: ...

Obrazek

... na odpowiednim stanowisku ustawiamy się jako pierwsi i czekamy na nasz pojazd ... :lol: ...

Obrazek

... niestety oczekiwanie znacznie się wydłużyło, a w między czasie ilość ludzi oczekujących na ten sam autobus wzrosła do ilości "kosmicznej" ... :roll: ...

Obrazek

... na nasze nieszczęście autobus podjechał metr dalej i nagle zaczął się problem - tłum ludzi jak oszalały rzucił się do drzwi wejściowych nie zważając na dzieci, ani na to, że ktoś stał w kolejce jako pierwszy ... 8O ... żonie z dziećmi udało się jakoś przecisnąć do środka autobusu, a ja z wózkiem i całym plażowym bagażem utknąłem w środku tłumu, niewiele mogąc zdziałać - tłum naciskał, a ja po raz pierwszy, zupełnie nieświadomie uderzyłem wózkiem w nogę Pani stojącej przede mną i kupującą u kierowcy bilety ... :roll: ... Pani się odwróciła i w moim "ulubionym" języku francuskim "warknęła" coś w moim kierunku - w tym momencie nie wytrzymałem - nagle przypomniała mi się historia z Helu, a jej pretensje skierowane do mnie i to w tym języku spowodowały, że wszelkie zahamowania puściły i ponownie potraktowałem Panią wózkiem, ale tym razem z pełną świadomością ... :evil: ... po tym fakcie sytuacja zrobiła się gorąca, ponieważ do akcji wkroczył partner Pani, i oboje rozpoczęli słowny atak w moją stronę ... 8O ... a wiadomo na wakacjach lepiej Polaka nie wkurzać - nie pozostałem dłużny i "soczystym" językiem ojczystym powiedziałem co sądzę o tej sytuacji oraz o nich ... :twisted: ... na szczęście, żona jest bardziej opanowana w takich sytuacjach niż ja i mnie uspokoiła ... :roll: ... była to jedyna nieciekawa sytuacja, która spotkała nas na tych wakacjach ... :evil: ... ale co zrobić - takie czasy, o swoje trzeba walczyć, nawet na wakacjach ... :wink: ... no to jedziemy plażować ... :hut: ...

Obrazek

CDN...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.01.2018 11:04

Coraz mocniej się utwierdzam w przekonaniu, że jeśli kiedyś Malta to po sezonie i auto na miejscu.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.01.2018 11:10

piekara114 napisał(a):Coraz mocniej się utwierdzam w przekonaniu, że jeśli kiedyś Malta to po sezonie i auto na miejscu.

... poza sezonem aż takich problemów z komunikacją nie ma, ale w samym szczycie trzeba się liczyć, że problemy mogą być ... :roll: ... trochę żałowaliśmy, że nie wzięliśmy tym razem samochodu, ale w końcu mieliśmy już wyrobione miejscowe karty na komunikację ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 30.01.2018 08:47

CD...

W końcu po "drobnych" przebojach dotarliśmy do głównego punkt dzisiejszego dnia - czyli na Ramla Bay Beach ... :lol: ...

Obrazek

Obrazek

... wybieramy mniej oblegane miejsce i plażujemy ... :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

... pogoda jest idealna - około 32-33 stopni i delikatny wiaterek od morza ... :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a do pięknej pogody również kolory odpowiednio się dopasowały ... :hut: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 01.02.2018 08:56

CD...

Plażowanie jest fajne, ale do czasu - pora ruszyć się z tych piasków ... :mrgreen: ...

Obrazek

... naszym celem jest Tal-Mixta Cave ... :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... na początek w miarę płasko, ale później już ostro w górę ... 8) ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a widoczki coraz ciekawsze ... :hut: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... ostatnie 50 m trochę "niebezpieczne" - sporo drobnych kamyków, na których trzeba mocno uważać ... :roll: ...

Obrazek

Obrazek

... ale w końcu docieramy do miejsca docelowego ... :hut: ...

Obrazek

CDN...
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 01.02.2018 09:18

kmichal napisał(a):
piekara114 napisał(a):Coraz mocniej się utwierdzam w przekonaniu, że jeśli kiedyś Malta to po sezonie i auto na miejscu.

... poza sezonem aż takich problemów z komunikacją nie ma, ale w samym szczycie trzeba się liczyć, że problemy mogą być ... :roll: ... trochę żałowaliśmy, że nie wzięliśmy tym razem samochodu, ale w końcu mieliśmy już wyrobione miejscowe karty na komunikację ... :wink: ...

Z kolei ja utwierdzam się w przekonaniu, że kiedyś Malta na pewno :!: Po sezonie i z kartą na komunikację :oczko_usmiech: .

Po tylu relacjach z Malty powinni Ci Michał dać tytuł honorowego ambasadora :wink: .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 01.02.2018 09:27

marze_na napisał(a):Z kolei ja utwierdzam się w przekonaniu, że kiedyś Malta na pewno

... oj mielibyście co tam fotografować i podziwiać - wdzięcznych obiektów jest ogrom, jak na tak niewielki obszar ... :lol: ...

marze_na napisał(a):Po sezonie i z kartą na komunikację

... po sezonie i bez dzieciaków na bank byłoby o wiele łatwiej w tej kwestii ... :wink: ...

marze_na napisał(a):Po tylu relacjach z Malty powinni Ci Michał dać tytuł honorowego ambasadora

... chętnie zamieniłbym ten tytuł na gwarancję corocznych, chociażby weekendowych wakacji tam ... :hut: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 01.02.2018 10:37

CD...

Na początek podziwiamy widoczki z jaskini ... :lol: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a następnie wychodzimy z niej na "płaskowyż" znajdujący się nad nią ... :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a gdy jaskinia robi się pusta, wracamy do niej ... :hut: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... aby urządzić sobie specjalną sesję zdjęciową ... :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a po sesji pora na powrót ... :wink: ...

Obrazek

Obrazek

... dla odmiany, wracamy drugą stroną ... :lol: ...

Obrazek

Obrazek

... na piaszczystej Ramla Bay zostajemy do końca dnia, a jutro odwiedzimy znajome miejsca ... :oczko_usmiech: ...

Obrazek

CDN...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.02.2018 10:50

Do tej jaskini poszliście z całym plażowym majdanem?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España