Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COSTA BLANCA 2019

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
kmichal
Koneser
Re: LETNI WAKACYJNY MIX 2017

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 26.12.2017 13:24

CD...

ETAP I - Świnoujście - 01.07.2017

Rok 2017 w naszych planach wakacyjnych wyglądał pierwotnie zupełnie inaczej. Miały to być "wczasy zakładowe" i totalny plażing, leżing i smażing ... :oczko_usmiech: ...

Wszystko zaczęło się zmieniać na początku kwietnia, a ostateczny koniec zmian nastąpił po majówce. Po pierwsze w "spadku" otrzymaliśmy tydzień w Świnoujściu, a w maju dowiedzieliśmy się, że w interesującym nas terminie wczasów nie otrzymaliśmy ... :roll: ... wówczas zaczęło się gorączkowe poszukiwanie kierunku wakacji ... :wink: ...

Ostatecznie podjęliśmy decyzję, że skoro jednak nad naszym Bałtykiem w tym roku wylądujemy, to może na główny wakacyjny kierunek obierzemy jakieś miejsce gdzie będziemy mogli się porządnie ogrzać ... :mrgreen: ...

Wtedy też natknęliśmy się na bardzo korzystną propozycję lotów z Wrocławia na Maltę ... 8) ... co prawda tak szybkiego tam powrotu nie planowaliśmy, ale skoro oferta jest rozsądna, a nawet ciekawa kwatera się trafiła to dlaczego nie skorzystać - tym bardziej, że jeżeli o powrocie na Maltę myśleliśmy to tylko pod kątem Gozo ... :hut: ...

Pozostały nam jeszcze tylko do uzupełnienia planów wakacyjnych 4 dni przed Gozo i 3 dni po Gozo - a wybór padł na Gdańsk ... :D ... skoro więc wszystko zostało już zaplanowane to można ruszać ... 8) ...

W sobotę 01.07.2017 r. rozpoczynamy nasze wakacje AD2017 i około godz: 10:00 wyruszamy z Poznania w kierunku północno-zachodnim ... :lol: ...

Obrazek

.. trasa miała zająć niewiele ponad 4 godz., a ostatecznie na miejsce dotarliśmy po godz: 16:00 ... :roll: ... mega korek na obwodnicy Gorzowa Wlkp. oraz oczekiwanie na prom w Świnoujściu zrobiły swoje ... :evil: ...

... po rozpakowaniu idziemy na nasz pierwszy spacer po Świnoujściu ... :lol: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... jak widać pogoda niestety nie dopisuje ... :roll: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... jest chłodno, wietrznie i od czasu do czasu popaduje niewielki deszcz ... :evil: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... w związku z tym nasz spacer ograniczamy do minimum - czyli do granicy PL-D ... :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a jutro pogoda - będzie odrobinę łaskawsza ... :hut: ...

Obrazek

CDN...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.12.2017 14:18

Świnoujście kojarzy mi się z jedną z ładniejszych plaż z dużą ilością muszelek i pięknym widokiem na wiatrak...
ale dawno tam byliśmy....
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 26.12.2017 14:53

piekara114 napisał(a):Świnoujście kojarzy mi się z jedną z ładniejszych plaż z dużą ilością muszelek i pięknym widokiem na wiatrak...
ale dawno tam byliśmy....

... faktycznie plaża jest piękna - bardzo szeroka i bardzoooo długa, a i muszelki można na niej znaleźć ... 8) ... jednak w warunkach pogodowych na które my trafiliśmy nie ukazała nam pełni swoich możliwości ... :roll: ...
... a do wiatraka dotrzemy ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 26.12.2017 15:07

Na samym początku wakacji widzę, że pogoda nad morzem nie miała nic wspólnego z lipcem...
Na szczęście jak piszesz nastąpi poprawa .
Swoją drogą bardzo lubię Świnoujście i te szerokie plaże.
Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 26.12.2017 15:39

ajdadi napisał(a):Na samym początku wakacji widzę, że pogoda nad morzem nie miała nic wspólnego z lipcem...
Na szczęście jak piszesz nastąpi poprawa .

... tego stwierdzenia "łaskawsza" nie brałbym tak dosłownie - zaledwie przez kilka godzin pojawiło się słoneczko ... :roll: ...

ajdadi napisał(a):Swoją drogą bardzo lubię Świnoujście i te szerokie plaże.

... w 2018 roku plany na Świnoujście też mamy ... :wink: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 26.12.2017 15:44

kmichal napisał(a):
... w 2018 roku plany na Świnoujście też mamy ...

Ja chyba jakiś inny jestem... :oczko_usmiech:...bo żadnych planów na 2018 rok jeszcze nie mam... :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 26.12.2017 15:57

ajdadi napisał(a):Ja chyba jakiś inny jestem... ...bo żadnych planów na 2018 rok jeszcze nie mam...

... nam trochę Rosja ponownie pozmieniała plany - ale jeszcze musimy zaplanować wspólne, właściwe rodzinne wakacje ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.12.2017 18:20

ajdadi napisał(a):Ja chyba jakiś inny jestem... :oczko_usmiech:...bo żadnych planów na 2018 rok jeszcze nie mam... :papa:
To jest nas dwoje :papa:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 26.12.2017 19:02

kmichal napisał(a):
... nam trochę Rosja ponownie pozmieniała plany...

Nie narzekaj... :wink: Rosja ekstra sprawa z fajnymi miastami w "polskiej" grupie :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 26.12.2017 19:36

piekara114 napisał(a):To jest nas dwoje

... zapewne więcej niż dwoje ... :wink: ... my jeszcze nie tak dawno też dopiero w Nowym Roku rozglądaliśmy się za kwaterami ... :hut: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 26.12.2017 19:41

ajdadi napisał(a):Nie narzekaj... Rosja ekstra sprawa z fajnymi miastami w "polskiej" grupie

... żeby nie było - nie narzekam, ale mam nadzieję, że ceny atrakcji turystycznych nie będą wzrastać tak jak ceny kwater i usług turystycznych ... 8O ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 26.12.2017 21:29

CD...

ETAP I - Świnoujście - 02.07.2017

Wyjazd do Świnoujścia był ukierunkowany w zupełnie inną stronę niż wszystkie pozostałe nasze wypady. Miał on przede wszystkim wymiar duchowy, dlatego też oprócz spacerów ( wtedy kiedy pogoda na to pozwalała ) - raczej niewiele udało nam się zobaczyć ... :wink: ... za to pomimo bardzo niesprzyjającej aury udało nam się wypocząć zarówno fizycznie, jak i psychicznie ... 8) ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... jak widać drugiego dnia pogoda nieco się poprawiła ... :wink: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... niestety chłodny wiatr nadal nie ustępował ... :roll: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... niestety taka aura była naszym sprzymierzeńcem tylko od rana, i to góra trzy godziny ... 8O ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a następnie wszystko wróciło do "normy" ... :evil: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... na szczęście pod wieczór przestało padać ... :hut: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a całkiem sympatyczny zachód słońca dawał nadzieję na lepszą pogodę następnego dnia ... :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Obrazek

CDN...
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.12.2017 14:30

kmichal napisał(a):... a całkiem sympatyczny zachód słońca dawał nadzieję na lepszą pogodę następnego dnia ... :oczko_usmiech: ....

Warto mieć nadzieję...

Pozdrawiam,
Wojtek
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 27.12.2017 16:10

Franz napisał(a):Warto mieć nadzieję...

... sukces okazał się połowiczny - słoneczko poświeciło 2-3 godziny, a następnie znowu popadało ... :roll: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 27.12.2017 18:22

CD...

ETAP I - Świnoujście - 03.07.2017

Zgodnie z przewidywaniami pogoda od rana była w miarę przyzwoita ... :wink: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... jak widać muszelek jest pod dostatkiem ... :oczko_usmiech: ... tym razem dla odmiany idziemy w stronę centrum Świnoujścia ... :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a do ośrodka wracamy przez miasto, czyli między innymi przez park ... :hut: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... po obiadku, chwila wytchnienia i tym razem dla odmiany ruszamy na zachód ... 8) ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a naszym celem jest Ahlbeck ... :) ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... niestety za dużo zobaczyć się nie uda - od zachodu ponownie nadciągają deszczowe chmury ... :evil: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... trzeba wracać i to jak najszybciej ... :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... na szczęście przed "ścianą deszczu" zdążyliśmy wrócić do ośrodka ... 8O ... lało niemiłosiernie już do późnego wieczora; a rano o godz: 4:00 miałem pobudkę, aby 30 min. później wyruszyć w drogę powrotną do Poznania - niestety na trzy dni musiałem wrócić do pracy, a żona z pociechami mogła się na szczęście cieszyć nieco lepszą pogodą ... :wink: ...

Obrazek

CDN...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España