Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COSTA BLANCA 2019

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
maxredaktor
Cromaniak
Re: Wyspy Jońskie 2014 - fotorelacja.

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 28.01.2015 10:51

longtom napisał(a):
kmichal napisał(a):Jutro czeka nas daleka wycieczka,...

Ja jestem gotowy. :D

Też jestem gotowy.
Michał, Wyspy Jońskie widziane twoim okiem bardzo mi się podobają, zazdraszczam jak najbardziej pozytywnie tej wyprawy.

I chapeau bas dla małżonki :)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.01.2015 11:01

ajdadi napisał(a):...jak znajdę zdjęcie to Tobie na priva prześlę...

... ok ... naprawdę nie spodziewałbym się takiego psikusa ... :x ... ot i cała Grecja ... :roll: ... ale i tak ją kocham - zaskakuje na każdym kroku ... :lol: ...

maxredaktor napisał(a):I chapeau bas dla małżonki

... dziękuję, przekażę ... :) ... jeszcze dwie dłuższe wyprawy będą, ale poza tym to drugą część pobytu na Lefkadzie poświęciliśmy głównie na leniuchowaniu - jednak zmęczenie i upał dały się we znaki ... :roll: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 28.01.2015 11:04

kmichal napisał(a):... ok ... naprawdę nie spodziewałbym się takiego psikusa ... :x ... ot i cała Grecja ... :roll: ... ale i tak ją kocham - zaskakuje na każdym kroku ...

..co prawda to prawda...

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.01.2015 11:12

ajdadi napisał(a):..co prawda to prawda...

... powiem szczerze, że pisząc tą relację zaczyna do mnie docierać, że w tym roku nie będzie nas w Grecji i przeraża mnie to ... :( ... mam nadzieję, że włoska Garda i okolice chociaż trochę uśmierzą ból serca bez wakacyjnej Grecji ... :roll: ... liczę na Wasze relacje ... :lol: ...
Pozdrawiam.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 28.01.2015 13:00

kmichal napisał(a):... powiem szczerze, że pisząc tą relację zaczyna do mnie docierać, że w tym roku nie będzie nas w Grecji i przeraża mnie to ... :( ... mam nadzieję, że włoska Garda i okolice chociaż trochę uśmierzą ból serca bez wakacyjnej Grecji ... :roll: ... liczę na Wasze relacje ... :lol: ...
Pozdrawiam.

Może da się coś z tym zrobić :wink:
Może i Kefalonia będzie... jak wszystko wypali :roll:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.01.2015 13:04

MarDomi napisał(a):Może da się coś z tym zrobić
Może i Kefalonia będzie... jak wszystko wypali

... :lol: ... to życzę Ci aby wszystko wypaliło ... :) ... a po powrocie czekam na relację ... :D ...
Pozdrawiam.
mszkudlarek36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mszkudlarek36 » 28.01.2015 21:38

kmichal napisał(a):
mszkudlarek36 napisał(a):Też myślę nad tą jaskinią , a nie wiesz może czy nie ma bezpośrednich rejsów z Lefkady do miejscowości Sami?

... znalazłem coś takiego - http://ionionpelagos.com/en/content/111 ...
Pozdrawiam.

Dzieki, też to widziałem ale jakoś mało tych rejsów i godzinowo nie bardzo, myślałem, że może tam na miejscu coś widziałeś więcej.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.01.2015 21:45

mszkudlarek36 napisał(a):Dzieki, też to widziałem ale jakoś mało tych rejsów i godzinowo nie bardzo, myślałem, że może tam na miejscu coś widziałeś więcej.

... na miejscu nie interesowałem się już tymi rejsami - wszystko miałem przed wyjazdem zaplanowane ... :roll: ... mnie interesowała Ithaca - niestety nie było możliwości, żeby w ciągu jednego dnia tam się dostać i wrócić ... :x ... co innego z Kefalonii - niestety z Lefkady takiej opcji nie ma ... :( ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.01.2015 08:54

Dzień 11 - 09.07.2014 - Parga + rejs: Antipaxi; Paxi

Dzisiaj po raz pierwszy od przyjazdu na Lefkadę opuścimy ją naszym autkiem. Na początek udajemy się do Pargi. Przed nami około 2 h samej jazdy. Wyjeżdżamy tuż po godz. 6:00.
Niestety pogoda nie jest rewelacyjna. Na niebie sporo chmur. Im bliżej celu podróży tym chmur więcej i są coraz ciemniejsze. Kilka km przed Pargą zaczyna nawet padać deszcz, ale po kilku minutach przestaje. Po zjechaniu z głównej drogi w kierunku Pargi widać nad samym morzem rozpogodzenia. Może jednak pogoda nam dopisze ... :) ...

Około godz. 8:15 jesteśmy na miejscu. Samochód zostaje na dużym i strzeżonym parkingu, który znajduję się około 400 m od portu. Jego koszt to 3 E za cały dzień. Z parkingu idziemy wzdłuż plaży miejskiej w kierunku portu. Rodzinka tam zostaje, a ja idę szukać biura Ephira Travel, w którym e-mailowo rezerwowałem rejs na wyspy Antipaxi i Paxi. Muszę przyznać, że znalezienie ich niewielkiego biura łatwe nie było, ale przy pomocy miejscowego taksówkarza udało się. Bez żadnych problemów vouchery na rejs zostały odebrane.
Koszt niestety nie był niski: 25 E od osoby dorosłej, a dzieci 50 % ceny ... 8O ...

Po godz. 9:00 jesteśmy już na statku i wypływamy z Pargi w kierunku Paxi i Antipaxi ... :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po około 90 minutach na morzu dopływamy do pięknych plaż wyspy Antipaxi. Niestety w zatoczkach panuje spory ruch i musimy zakotwiczyć daleko od plaż. Chętni korzystają z możliwości popływania bezpośrednio ze statku ... :) ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnym punktem programu była Blue Cave położona na zachodnim wybrzeżu Paxi ... :roll: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po obejrzeniu jaskini zawracamy i płyniemy na wschodnie wybrzeże do stolicy wyspy ... :D ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.01.2015 09:15

Po około 45 minutach wpływamy do portu w Gaios ... :) ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Stolica wyspy Paxi okazuje się całkiem sympatycznym miasteczkiem, ale jest zatłoczona ... :x ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na zwiedzanie miasteczka mieliśmy 2 godziny czasu. Pyszną pizzą zajadaliśmy się w "Pizzeria del Pirata" ... :P ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawie prezentuje się nabrzeże portowe, które jest osłonięte od morza wyspą ... 8O ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety czas szybko upływa i musimy już wracać ... :( ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.01.2015 09:42

Po około 75 minutach wracamy do Pargi ... :) ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rano przed wypłynięciem w rejs zauważyliśmy, że po Pardze kursuje kolejka turystyczna. Udało nam się zdążyć na jej ostatni w tym dniu kurs.
Koszt za przejazd w obie strony wraz z wejściem i zwiedzaniem z przewodnikiem zamku Ali Pasha to 8 E za naszą czwórkę.
Ruszamy ... 8O ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cała wycieczka kolejką trwała ponad 2 godziny. Widoki z zamku były przepiękne. Niestety czas nas goni i musimy już wracać. Do Marantochori docieramy późno - było już po godz. 22:00.
Dzień był długi i męczący ale wracamy zadowoleni ... :lol: ...

Jutro będziemy wypoczywać na jednej z zachodnich plaż Lefkady ... :mrgreen: ...

CDN...
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 29.01.2015 10:29

kmichal napisał(a):Dzień był długi i męczący ale wracamy zadowoleni ... :lol: ...

Ja myślę :D

pzdr :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.01.2015 10:37

longtom napisał(a):Ja myślę

... :wink: ... wysepki ładne, Gaios ma swój klimat - tylko ta ilość turystów trochę męczy ... :x ... nie to co na Lipsi ... :roll: ...
Pozdrawiam.
Dan_78
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dan_78 » 29.01.2015 10:52

Kmichal świetna relacja i piękne zdjęcia. Jakie wrażenie zrobiła na Tobie Parga ? będę tam w tym roku pod koniec czerwca, mam nadzieję, że się nie rozczaruję :) .
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.01.2015 11:03

Dan_78 napisał(a):Jakie wrażenie zrobiła na Tobie Parga ?

Witam serdecznie.
Dziękuję. W Pardze spędziliśmy w sumie niewiele czasu. To co dało się zauważyć to jest to miasteczko tętniące życiem. Sporo turystów w wąskich uliczkach, ale ma swój klimacik. Wszystko zależy od tego czego szuka się na wakacjach - błogiego spokoju czy rozrywki. Tego drugiego raczej w Pardze nie zabraknie, ale widzieliśmy też uliczki prawie puste - sądzę, że im dalej od centrum ( placu przy porcie ) tym spokojniej. Napewno jest to też dobre miejsce na kilka ciekawych wycieczek po okolicy. Reasumując: nam się w Pardze podobało ... :) ... przyjemne i ładnie położone miasteczko.
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España