Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

COSTA BLANCA 2019

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
kmichal
Koneser
Re: Tropikalna Garda 2015 - fotorelacja.

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.04.2016 19:52

Franz napisał(a):między 22:00 a 6:00 było prawie pusto.

... czyli już wiadomo kiedy należy zwiedzać Wenecję ... :wink: ...

FUX napisał(a):No ale jak brzmi. Kupiłem szalik w sklepie Ferrari.

... ups, jak dobrze, że my do Disneya tylko zajrzeliśmy ... :wink: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.04.2016 09:45

CD...

Z Mercato di Rialto idziemy wzdłuż Grande Canal ... :wink: ..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... podziwiając piękne budynki po drugiej stronie kanału ... :) ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.04.2016 10:14

CD...

W końcu jednak musimy pożegnać się Grande Canal ... :roll: ...

Obrazek

Obrazek

... i wchodzimy w wąskie "uliczki" ... :) ...

Obrazek

Obrazek

... prawie cały tłum znika ... :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

... tak to można zwiedzać ... :wink: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W pewnym momencie trafiamy na sympatycznie wyglądający bar, a że jesteśmy już bardzo głodni przysiadamy tam ... :wink: ... Jedzonko okazuje się całkiem smaczne, a i cena rozsądna ... :) ...

Obrazek

Przed godz: 19:00 docieramy na Piazzale Roma, skąd chwilę później odjeżdżamy autobusem w kierunku parkingu ... :roll: ...

Obrazek

W drodze powrotnej na wysokości Werony natrafiamy na deszcz, momentami ulewny ... :roll: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Do Arco docieramy około godz: 21:00. Jesteśmy zadowoleni, że w końcu udało nam się zobaczyć Wenecję, ale uczucia co do niej mamy mieszane. Kto wie może jeszcze kiedyś tam wpadniemy ... :wink: ...

A jutro jedziemy nad Gardę ... :oczko_usmiech: ...

CDN...
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 09.04.2016 10:40

kmichal napisał(a):Jesteśmy zadowoleni, że w końcu udało nam się zobaczyć Wenecję, ale uczucia co do niej mamy mieszane. Kto wie może jeszcze kiedyś tam wpadniemy ... :wink: ...

Tak to w życiu bywa, jedni się czymś zachwycają, na innych nie robi to wielkiego wrażenia. Dla mnie Wenecja jest fenomenem ze swoją historią i lokalizacją.

To chyba Joseph Brodski powiedział, że "konkurencją dla miasta na wodzie mogłoby być tylko miasto wzniesione w powietrzu, czyli nieistniejące". :)

Nie zapominajmy, że Wenecja jest poważnie zagrożona i jeśli nie wypali projekt MOSE, to kto wie, czy następne pokolenie cromaniaców będzie mogło pisać relacje z tego miejsca. Oby pisali... :wink:
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 09.04.2016 12:15

Wiedziałam, że do Wenecji muszę jeszcze kiedyś wrócić (mąż nawet nieśmiało proponował, że może w tym roku), teraz po Twoich fotkach z wysokości jestem tego pewna, zdecydowanie jednak musi być to wczesna wiosna bo w wakacje nie mam cierpliwości w upale stać w tych kolejkach. A najchętniej przynajmniej na jakieś 3 dni bym się wybrała, żeby jeszcze okoliczne wysepki odwiedzić. Na pewno skorzystam z parkingu na którym byliście bo my na jakimś podziemnym przed samą Wenecją za dzień zapłaciliśmy 20 euro :?

Pozdrawiam :papa:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 09.04.2016 14:19

Fajnie było znów być w Wenecji...Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.04.2016 14:46

kmichal napisał(a):Grande Canal ... :wink: ..

Nie dość że granda, to jeszcze kanał...

Pozdrawiam,
Wojtek
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 09.04.2016 15:38

Franz napisał(a):
kmichal napisał(a):Grande Canal ... :wink: ..

Nie dość że granda, to jeszcze kanał...

Pozdrawiam,
Wojtek

Ale jaki piękny ten kanał robiący grandę... :mrgreen:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.04.2016 16:24

Powiem szczerze... parę relacji z Wenecji, mniej lub bardziej szczegółowych już widziałem, zawsze było pięknie, ale to Twoja bardzo mocno zachęciła mnie by jednak kiedyś do tego miasta się wybrać.
Na pewno można spędzić tam i tydzień pływając po wyspach i zaglądając w mniej uczęszczane dzielnice, ale można po prostu przyjechać, zostawić auto na niedrogim parkingu i zobaczyć to co najważniejsze po prostu sobie spacerując. Myślę, po tym co zobaczyłem na zdjęciach, że wystarczyłoby mi to co widzieliście i nawet podczas drogi powrotnej wcale nie widać tłumów, wręcz jest pusto.
Bardzo mi się podobała Twoja Wenecja :idea:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.04.2016 20:18

walp napisał(a):Nie zapominajmy, że Wenecja jest poważnie zagrożona i jeśli nie wypali projekt MOSE, to kto wie, czy następne pokolenie cromaniaców będzie mogło pisać relacje z tego miejsca. Oby pisali...

... trzeba mieć nadzieję, że wszystko zakończy się powodzeniem, nie wyobrażam sobie "czarnego" scenariusza ... :roll: ...

Beata W. napisał(a):teraz po Twoich fotkach z wysokości jestem tego pewna

... cieszę się ... :wink: ... dla mnie osobiście było to najpiękniejsze miejsce w trakcie naszego spaceru ... :oczko_usmiech: ...

ajdadi napisał(a):Fajnie było znów być w Wenecji

... fajnie, że cały czas jesteś ... :) ...

Franz napisał(a):Nie dość że granda, to jeszcze kanał...

Sara76 napisał(a):Ale jaki piękny ten kanał robiący grandę...

... zgadzam się z Wami ... :) ...

Beata W. napisał(a):Na pewno skorzystam z parkingu na którym byliście

... tylko pamiętajcie żeby w drodze powrotnej najpierw się "zapakować" do auta, a dopiero później iść zapłacić za postój - jest chyba tylko 10 min. po uiszczeniu opłaty na wyjazd z parkingu ... :wink: ...

kulka53 napisał(a):ale to Twoja bardzo mocno zachęciła mnie by jednak kiedyś do tego miasta się wybrać.

... bardzo mnie to cieszy, tylko chyba w trochę innym terminie ... :mrgreen: ...

kulka53 napisał(a):można po prostu przyjechać, zostawić auto na niedrogim parkingu i zobaczyć to co najważniejsze po prostu sobie spacerując.

... długo zastanawialiśmy się czy nie skorzystać z transportu wodnego, ale koszty, również potworny ścisk na nich itd. itp. i ostatecznie stwierdziliśmy, że pospacerujemy sobie po Wenecji i obejrzymy to co najbardziej podstawowe ... :wink: ...

kulka53 napisał(a):Bardzo mi się podobała Twoja Wenecja

... cieszę się, dzięki ... 8) ...
Pozdrawiam.
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 10.04.2016 08:44

... długo zastanawialiśmy się czy nie skorzystać z transportu wodnego, ale koszty, również potworny ścisk na nich itd. itp. i ostatecznie stwierdziliśmy, że pospacerujemy sobie po Wenecji i obejrzymy to co najbardziej podstawowe ... :wink: ...

My wracaliśmy tramwajem Wodnym w zasadzie od placu Św Marka do parkingu o ile dobrze pamiętam stacja Tornchetto ( cała trasa tramwaju) koszt to 7 euro za osobę.
Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 10.04.2016 10:55

Beata W. napisał(a):My wracaliśmy tramwajem Wodnym w zasadzie od placu Św Marka do parkingu o ile dobrze pamiętam stacja Tornchetto ( cała trasa tramwaju) koszt to 7 euro za osobę.

... szczególnie powrotny spacer od pewnego momentu był bardzo przyjemny, a skoro jeszcze parę eurasów zostało w kieszeni to tym lepiej ... :wink: ...
Pozdrawiam.
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 10.04.2016 10:58

Piękna ta Wenecja.Trochę tłoczno, ale i tak kusi żeby dopisać do listy na kiedyś :?
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 10.04.2016 11:14

słoma79 napisał(a):Piękna ta Wenecja.Trochę tłoczno, ale i tak kusi żeby dopisać do listy na kiedyś :?

... my też od wielu lat się do niej przymierzaliśmy, aż w końcu udało się ... :wink: ... gdyby nie te tłumy byłoby nawet, nawet ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 10.04.2016 19:26

Dzień 12 - 30.07.2015 - Limone + Gargnano + Gardone Riviera

Po wczorajszym wyczerpującym dniu wstajemy dopiero po godz: 10:00. Na dzisiaj zaplanowaliśmy przejazd zachodnim brzegiem Gardy ... :wink: ...

Wyruszamy po godz: 12:00 i po około 30 min. jazdy docieramy na pierwszy dzisiejszy punkt - czyli do Limone Sul Garda ... :) ...

Parkujemy na bardzo ciekawym, tarasowym parkingu, ponad miastem - o TUTAJ ... :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Położenie parkingu jest przepiękne, dlatego trzeba z niego trochę pofocić ... :wink: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schodzimy w dół nad brzeg jeziora ... :) ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Możemy po raz drugi podziwiać Limone i góry ponad nią ... :wink: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España